Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

УМБАЛ "Св. Георги" топи дългове, МБАЛ "Пловдив" продължава да трупа

За периода от март 2018 до същия месец на тази година просрочените задължения на болниците  с над 50 на сто държавно участие в капитала са намалели с 30 224 000 лв., съобщиха от здравното ведомство. 

Отличници са  държавните лечебни заведения,  които за една година са стопили с 29% просрочените дългове. 

В Пловдив бившата окръжна болница сега УМБАЛ "Пловдив" е единствената болница, която остава извън класацията на отличниците. 

За една година тя е повишила просрочения си дълг с близо 600 хиляди лева. Размерът му е 9 милиона и 511 хиляди лева, сочи справка на ЗМ. Другата университетска болница „Свети Георги“ за същия период е стопила дълговете си с над 2 милиона лева и в момента просрочените задължения са 10 милиона 281 хиляди лева.  

Смолянската МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"  няма нови просрочени задължения и към момента е с 4 милионен дълг. Отличник в класацията е МБАЛ "Пазарджик" АД, която няма просрочени задължения

Според здравното министерство свиването на просрочените задължения е резултат от спазването на единния Стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения – търговски дружества, който екипът на Министерството на здравеопазването въведе през миналата година. 


Още от категорията

Ремонтират с 400 000 лв. спортни площадки в пловдивски училища

За първа година Община Пловдив влага средства за подобряване облика на спортните площадки и дворните пространства в общинските училища с дейности за подмяна на настилки и стари и опасни съоръжения, както и за ремонтиране и изграждане на нови огради.  „Поддръжката на дворовете е стар проблем и сега започваме да инвестираме в тях за целия период 1,4..

обновено на 28.05.20 в 10:59

Четири са новите случаи на КОВИД-19 в Пазарджик, мъж почина в Пловдив

Потвърдените четири положителни проби за COVID-19 в област Пазарджик през изминалото денонощие са на 3 жени и 1 мъж.  От РЗИ – Пазарджик уточниха, че новозаразаните с коронавирус жени са съответно на 63, 68 и 74 години. Те са настанени в различни болници в Пазарджик и Пловдив, като състоянието им е задоволително.  Освен тях с положителна проба..

публикувано на 28.05.20 в 10:54

Задължителното носене на маски ще остане дълго време

Задължителното носене на маски ще остане за много дълго време, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на брифинга на Националния оперативен щаб.  „Можем да освободим много мерки в кратък период от време, но основните, които касаят дейността на всеки човек като носене на маски, честа дезинфекция и лична..

обновено на 28.05.20 в 10:22

17 нови случая на КОВИД-19 у нас, 4 от тях в Пазарджик

17 нови случая на коронавирусна инфекция в България са регистрирани за последните 24 часа, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Общият брой на заразените у нас е 2477. Активните области са 6. В София са регистрирани 6 нови случая, в Пазарджик - 4, във Видин и Шумен - по 2, в Сливен, Хасково и Ямбол - по един...

обновено на 28.05.20 в 10:22

В "Северен" раздадоха храни на самотни възрастни хора

Пловдивският район „Северен“ подпомогна с хранителни стоки от първа необходимост хора в нужда. Това се случва след получени сигнали за граждани, които не могат да осигурят сами прехраната си, в повечето случаи са самотно живеещи възрастни хора, съобщи районният кмет Стоян Алексиев.  Със собствени средства и с подкрепата на БЧК – Пловдив са..

публикувано на 28.05.20 в 09:54