Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурният ръст на цените на имоти в Пловдив се успокоява

Снимка: plovdiv24

Приключва двуцфреният ръст в цените в Пловдив, каза брокерът Мирослав Язов. До края на годината той не само няма да стигне рекордните 14%, но и ще падне до 3 - 4 на сто.

Това се дължи на спадът в инвестиционните сделки. Сега търсенето на имоти е от хора, които искат да живеят в тях. 

Качеството на купувачите обяснява и разликата в цените в най- скъпите квартали  - в центъра, "Кършияка" и "Мараша" и в останалата част на града. По- скъпите се купуват от хора, за които покупката е инвестиция за отдаване под наем - на студенти, на чужденци, на мениджъри в новите предприятия около града. Доколкото в южните квартали се настаняват работниците в новите фирми, които се заселват тук.

В северозападните квартали цените на квадратен метър са 800 -850 евро, в по - евтините около 600 евро за квадрат, в центъра - достигат до 900 евро. Има и нереалистични и от немотивирани продавачи оферти, които прехвърлят 1000 евро на квадрат, но тези собственици очевидно не държат да стигнат до сключване на сделка, по - скоро тестват пазара и са склонни да изчакват.

Селските имоти около Пловдив са търсени и това е тенденция, която ще продължи, прогнозира още Язов.

Според брокера пазарът на имоти ще продължи да е динамичен и да зависи от развитието на промишлеността в района, която привлича нови жители към Пловдив. Ако тук се построи и завод на "Фолксваген"- това ще привлече 3-4 хиляди работници. Това са 3-4 хиляди семейства, които ще търсят дом в Пловдив.

В този смисъл общината има уместна идея да разширява градът към промишлените центрове.

Мирослав Язов коментира и новината за сделката с един от емблематичните имоти в Пловдив - къщата  от Южната страна на тунела над Понеделник пазара,  която вече е придобита от Митрополията - една част като дарение от Георги Гергов и другата купена от петимата наследници на реституирания имот.  

Трудно е да се каже цена за подобна сделка, защото в Стария град пазарът е много различен. Цените се формират от много фактори и цената би се променяла ако се продава земя или само сграда, при това с тежестите на архитектурен паметник.

Но по принцип цената на имоти в Стария град е винаги е била по- висока от средната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12