Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познанието има граница, но чрез нас Бог прави и невъзможното!

| обновено на 21.06.19 в 17:28
Има ли противоречие между науката и теологията по темата за Бог или те съжителстват в мир? 

Науката и религията се съединяват там, където човекът опира до невидимото – онова, което не е около нас, но всъщност задава смисъла на живота ни. Не се учудвам, че един учен би виждал в дъното на всичко Бог, знаейки колко тънко е познанието в този свят. 

Това твърди Стоян Танев, който е физик и богослов. Завършил е физика в Софийския университет "Св. Климент Охридски", сега е доцент по технологични иновации в университета „Картън“ в Отава, Канада. Асоцииран преподавател е във факултета по богословие в СУ и в университета „Св. Павел“ в Отава.

Богословието и квантовата физика се доближават в предизвикателствата в познанието. Физиката - на ниво квантови обекти, богословието - на ниво личният Бог, обяснява ученият. 

Колкото и дълбоко да навлизаме в квантовата физика, ние винаги ще достигаме до границата на нашето познание. Тази граница се мести - колкото по - напред стигаме, тя се отмества нататък. Винаги ще опираме до границата на нашето познание. 

Според доц. Танев, няма нищо мистично в енергиятаТова, всъщност е начин на проявление на вътрешната природа на нещата, обяснява той. И дава пример - една усмивка на човек към друг е едно енергийно проявление. И във физиката и в богословието енергията винаги има конкретен носител.

Понятието „енергия“ работи както във физиката, така и в богословието, особено в източно православното богословие. 

Една от неговите книги е със заглавие „Енергията в Православието и във физиката“.

"Човек като изследовател се опитва да осмисля света около себе си. И ако се обгради само с видмите неща, си остава на ниво единствено да изследва света и да се занимава с него. Но, ако си "отвори" очите и за невидимото, тогава тези неща започват да си помагат" - казва ученият - богослов. 

Един физик има допълнителна мотивация да се занимава с богословие, както и всеки богослов има дълбок интерес към физиката, обобщава доц. Стоян Танев. 

Той участва в Международната научна конференция на тема "Физика и теология - вчера и днес", която се провежда в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" до събота, включително. Участниците в нея обсъждат ролята на физиката и другите природни науки в развитието на философските и теологическите възгледи.

Цялото интервю на Антоанета Петричанска с доц. Стоян Танев е в прикачения файл. 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35