Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След публикация на Радио Пловдив

Гражданска инициатива протестира срещу санирането на старинните сгради

| обновено на 23.06.19 в 16:39

След публикуваната от Радио Пловдив информация за намерението на общината да санира редица паметници на културата, известна неправителствена организация отправи остър протест срещу това. 

От "Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство" публикуваха протестно  писмо до медиите, кмета на Пловдив Иван Тотев, министъра на културата Боил Банов и други институции, в което алармират, че подобно саниране неизбежно ще промени автетичният изглед и пропорции на тези безценни обекти. 

На 18 юни, вторник, кметът Иван Тотев огласи планове за реновирането на множество такива сгради по ОП "Региони в растеж" за 18 млн.лв.  Приоритет ще  е културната инфраструктура, паметниците на културата, сгради в зони за въздействие и ансамбли в централната градска част и Капана, каза тогава градоначалникът. 

В протеста си срещу това намерение от Гражданската инициатива твърдят, че Българската държава е ратифицирала множество международни документи, най-вече "Венецианската харта", визираща стандартите  за консервация и реставрация на паметниците и забележителните места. 

Нейният смисъл  е насочен главно към запазване в автентичен вид на всички параметри на, който и да било паметник  на културата и  не допуска неадекватни на епохата на строеж материали, каквито неизбежно ще се използват в процеса на саниране, посочват от неправителствената организация. 


Ето пълния текст на писмото : 

До

кмета на Пловдив, Иван Тотев

Копие:  министъра на културата, Боил Банов 

директора на НИНКН Даниела Джуркова

медии

Относно: Намерение на Община Пловдив за саниране на сгради-паметници на културата.

                Уважаеми г-н Тотев!

 От съобщение на БНР – Радио Пловдив, публикувано на 18.06. 2019г. (http://bnr.bg/plovdiv/post/101133698/emblematichni-sgradi-v-centara-shte-badat-sanirani-za-18-millv?fbclid=IwAR3bNAvEnLCYE15c2DTYRal3fxaGB1UWakaMUoY7VA51HuvvFL7KWkyEf_c)– със заглавие„Емблематични сгради в центъра ще бъдат санирани за 18 милиона лева“ научихме за прекрасното намерение на пловдивска община да доразвие програмата за енергийна ефективност.

 Притесни ни изречението: „Приоритет ще  е културната инфраструктура, паметниците на културата, сгради в зони за въздействие и ансамбли в централната градска част и Капана.“

  Уважаеми г-н Тотев,

Технологичният процес на саниране на каквато и да било сграда предполага увеличаване на външните й размери, което автоматично променя автентичните й архитектурни пропорции! Подменя автентичният й вид! Нещо повече – в случая се използват неприсъщи за епохата на построяване на сградата-паметник материали! 

Българската държава е ратифицирала множество международни документи свързани с проблемите, консервацията, реставрацията и поддържането на паметници на културата и архитектурата, между които и „Международната храта за консервация и реставрация на паметниците и забележителните места - Венеция 1964 г.“ – Венецианската харта!

Смисълът на Венецианската харта е насочен главно към запазване в автентичен вид на всички параметри на, който и да било паметник и на който дух намерението Ви да санирате посочените по-горе сгради противоречи. Венецианската харта не допуска неадекватни на епохата на строеж материали, какъвто фибранът, използван за санирането е.

Венецианска харта 1964 г.“:

-  „Член 9
Реставрацията е дейност, която трябва да се предприема в изключителни случаи. Тя има за_цел да запази и разкрие естетическите и исторически стойности на паметника и се основава на респекта към оригиналния материал и към автентичните документи. Тя свършва там, където започва хипотезата: всяка допълнителна възстановителна работа, считана за необходима по естетически или технически причини, се определя от архитектурната композиция на паметника и трябва да носи белега на съвременността. Реставрацията винаги трябва да бъде предшествана и придружена от археологическо и историческо проучване на паметника.“

Дори в Наредбата за топлотехническите нормативи има текст, който гласи, че за сгради-паметници на културата нормативните изисквания не важат! Съвсем отделен е въпросът, че за да осъществите тези си намерения всеки проект трябва да бъде съгласуван с НИНКН.
  Във връзка с последното и на основание Законът за достъп до обществена информация Ви молим да ни предоставите копия на съгласувателните становища на НИНКН за сградите-паметници на културата, които сте планирали да санирате!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Над 4000 кутии нелегални цигари иззе полицията

Над 4000 кутии цигари без бандерол са иззети от полицията. При процесуално-следствените действия под наблюдение на Районна прокуратура - Пловдив са иззети 81 хиляди къса фабрични цигари без български бандерол Специализираната операция е осъществена вчера от служители на Трето РУ като част от активните мерки за пресичане на незаконна..

публикувано на 17.04.24 в 17:29

Пръскат срещу кърлежи и комари в Пловдив през нощта

От тази вечер започва пръскането срещу комари и кърлежи в Пловдив, ако метеорологичните условия са подходящи. До 26-ти април ще бъдат обработени розовите насаждения по основните булеварди в града, както и извършена дезинсекция по двата бряга на река Марица и в гробищните паркове. Обработките ще се извършват в часовия диапазон 22:00 – 5:30..

обновено на 17.04.24 в 16:20

Работещите във ВМЗ ще получат ДМС за Великден от една МРЗ

Допълнително възнаграждение, което работници и служители във ВМЗ ЕАД – Сопот ще получат, ще бъде изплатено преди Великден. Бонусът е в размер на една минимална работна заплата за предприятието, съгласно Колективния трудов договор.  Това става след решение на Съвета на директорите, на база добри финансови резултати, постигнати в дружеството и проведени..

обновено на 17.04.24 в 15:25

Откриха Център за иновативни образователни технологии в АМТИИ

Над 1000 преподаватели от различни висши училища в страната вече прилагат иновативни образователни технологии и компетентностен подход при подготовката на студенти - бъдещи учители. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на Център за иновативни образователни технологии в Академия за музикално, танцово и..

публикувано на 17.04.24 в 15:24

Делото "Дебора" стартира от третия опит

Всички страни по делото "Дебора" този път се явиха в съдебната зала в Пловдив и започнаха пледоарии по процедурата. Пред журналисти Дебора Михайлова лаконично заяви, че вече е много изнервена и иска справедливост.   В началото на разпоредителното заседание стана ясно, че  тя е подала молба за частно обвинение, но на този етап не е предявила..

публикувано на 17.04.24 в 14:10