Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нов параклис на името на Св. Йоан Предтеча имат в Смолян

Това е третият в България изцяло готов параклис, който пристига от Гърция

Снимка: http://www.otzvuk.bg

Нов параклис вече имат в Смолян на главния път за Гърция. Той е дарен от местен бизнесмен, който държи винаги да е отворен за вярващите хора. 

Днес на Еньовден е първият храмов празник на параклиса, посветен на св. Йоан Предтеча - Кръстителя на Божия син. 

Интересното е, че това е първият в Родопите готов параклис, пристинал от Солун на две части и монтиран в квартал Устово.

Новопостроеният параклис „Св. Йоан Предтеча“ вече е открит и в него всеки християнин минавайки, може да запали свещичка. 

Благодарствения водосвет отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион.

Отец Васил Маджаров от Смолян разказа, че тук преди години е имало оброчище и това е мястото, където се хвърля кръста в реката на Богоявление.

Отлючен или заключен е параклисът всеки жител на квартал Устово може сам да провери, пък и всеки който пътува по пътя за Мадан и Гърция. Желанието на дарителя Христо Кондилов е изрично упоменато и то гласи: на вратата да няма ключ.

Всяка година новият параклис ще има храмов празник на 24 юни. Лесен е за откриване, защото е разположен на изхода за Пловдив, на моста върху река Бяла.

Репортаж на Живка Танчева може да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

В Джумая джамия откриват етно библиотека

Библиотека с книги, дарени от всички общности в Пловдив, ще бъде открита днес в Джумая джамия. Специално за целта е отделено помещение до самия вход на джамията, което ще работи и като книжарница. Най-богатата колекция ще е от книги на турски автори. Издания на Главно мюфтийство на български език, списания на българо-турския литературен клуб, както..

публикувано на 27.02.20 в 10:39

"Истински истории за духове"

Две пловдивски читалища Народно читалище "Иван Вазов-1904г. " и "Назъм Хикмет - 1922г." представят книгата "Истински истории за духове"на писателя  Петър Стефанов, доктор на икономическите науки от Варна.  Това е четвъртата книга в областта на парапсихологията на доктор Стефанов. Макар и издадени в рамките само на две години книгите на..

обновено на 27.02.20 в 09:46

ВМРО бие тревога за Hills of Rock

 „Напът сме да изгубим един от знаковите за Пловдив фестивали „Хилс ъф рок“, алармират от ръководството на ВМРО в Пловдив. „От исканите от организаторите 450 хил. лв. Фондация „Пловдив 2019“ по програма „Наследство“ е отрязала тази сума със 100 хил. лева“ – сигнализира общинският съветник от ВМРО Стефан Послийски. „Въпреки че се дава..

публикувано на 26.02.20 в 12:13

Великите европейци - Лудвиг ван Бетовен, втора част

Лудвиг ван Бетовен се установява във Виена през 1792. Заниманията с Хайдн обаче са до голяма степен разочарование и за двамата.  Бетовен скоро разбира, че Хайдн няма на какво повече да го научи, а Хайдн се дразни от чепатия стил на ученика си, който гледа повече да нарушава правилата на композиране, отколкото да се придържа към тях. И е..

публикувано на 26.02.20 в 10:09

Останки от хамам и кукерски маски в Етнографския музей

В Етнографския музей ще бъде официално представено най-новото откритие в двора на музея –хамам от османския период (XVI – началото на XVIII век). Той беше разкрит при фасадната реставрация на сградата през 2017 г. Проучването показа, че по време на изграждане на къщата на Аргир Куюмджиоглу (1847 г.) сградата на хамама е била вече полуразрушена...

публикувано на 26.02.20 в 07:38