Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът живее с проблемите на Пловдив

Трудно върви реализацията на пътните проекти под и над ж.п. линиите в Пловдив.  Проектът „Модър-Царевец“ не може да тръгне, след като конкурсната комисия не одобри офертата на единствената фирма, която кандидатства за изпълнител. За съдбата на други две връзки, съществуващият бетонен мост и проекта за пробив до Централна гара е разговорът с инж. Румен Хорев от Сдружение „Бизнесът за Пловдив“.

Стана ясно, че инициативата е по програма на НКЖИ, за която има около 202 мил. лева. Целта за реализиране на средствата е скоростният път София – Свиленград, който минава през гара Пловдив. Проектантите доказаха, че с развитието на Пловдив е необходимо да се запазят съществуващите връзки, заедно с връзката, която трябва да бъде осъществена под ареала на гарата. НКЖИ разработва проекта, като водещото ще бъде нивелетното разположение на релсовия път. Това ще бъде изходната точка за конструиране на релсите, на каква височина. След това ще изготвим комплексно задание за запазване на бетонния мост. Има едно ново „ухо“ за да може от бул. „Христо Ботев“, от ареала на гарата, транспортният поток да се качва на бетонния мост. Основен проблем за това решение е методът за преминаване под гаровия ареал. Според нас, много по-изгоден е т.н. тунелен способ, и той да се наложи като начин на работа. Точни срокове не са определени. До месец юли ще бъде ясна идейната фаза на гаровия перон.  

Бизнесът иска да има по-добри условия за придвижване. Живеем с проблемите на Пловдив, така искаме да бъдем в полза на всички.

Интервюто с инж. Румен Хорев е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35