Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

300 калинички шестваха в Асеновград на Еньовден

Над 300 малки булки шестваха по улиците на Асеновград в днешния празник на слънцето Еньовден. Обичаят на калиниците тук датира от незапомнени времена и събира в себе си мистиката на Еньовата буля и въведението на тригодишната Света Богородица в храма.

Празникът започна от двора на Етнографската къща, където калиниците получиха своите нишани с късмети, наречени лично за всяка от тях за кого ще се ожени и какъв късмет ще й донесе бракът. След това малките момиченца се отправиха към храм „Св. Николай Чудотворец”, където стафрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужи литургия за здраве и благоденствие. 

Шестието на каленичките, предвождано от кмета на община Асеновград д-р Емил Караиванов, тръгна от храма към параклис „Св. Въведение Богородично” и от там към Градския парк. В парка Община Асеновград бе приготвила за всички малки булки грамоти за участие и подаръци, които им връчи лично кметът д-р Караиванов.  

Музикален поздрав към присъстващите на празника отправиха възпитаниците на вокална група „Калина Малина”, които ще представят родния Асеновград на 27 и 28 юни на международния конкурс „STELLE DI GARDA” в град Гардесано, Италия.

Галерия

Още от категорията

В село Брестовица и днес водата е негодна за пиене и готвене

Кметът на община Родопи Павел Михайлов днес се среща с директора на РЗИ и с управителя на ВиК Пловдив във връзка с повишеното количество на манган във водата на село Брестовица. Това съобщи той в ефира на Радио Пловдив преди минути. По думите на Михайлов, общината е реагирала веднага след като е получила информация за замърсяването. Изпратихме..

публикувано на 28.02.20 в 07:42

Манган във водата на Брестовица, да не се ползва за пиене и готвене

Водата в Брестовица е негодна за пиене и готвене заради завишени стойности на манган. Употребата за други домакински нужди е безопасна. От РЗИ са установили, че съдържанието на манган е 65 микрограма на литър при максимално допустима стойност от 50 микрограма. Сигналът в РЗИ е подаден от ВиК – Пловдив  и след сигнали на жители на селото, че от..

обновено на 28.02.20 в 06:32

В Пловдив съдят двама трафиканти на органи

Двама трафиканти на органи за трансплантация се изправят пред Районния съд в Пловдив. Виолета Тодорова и Васил Гьошев са опитали през април 2018 г. да преведат през границата мъж, съгласил се да стане донор на бъбрек за майката на Виолета, която била в  тежко състояние. Операцията трябвало да се извърши в клиника в Истанбул, а на донора – Валентин..

обновено на 28.02.20 в 06:32

Тържествен молебен в Пловдив за 150 години Българска Екзархия

Тържествен молебен  по повод 150-годишнината от Българската Екзархия ще бъде отслужен в храм „Св. Богородица“ в Пловдив. По-късно  в Културен център  „Тракарт“ ще бъде открита документална изложба, посветен на паметното събитие. В програмата участва Хорът на пловдивските момчета  „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова. На тази дата..

публикувано на 28.02.20 в 06:23

БЧК Пловдив приема годишния си план за действие

Областният съвет на Български Червен кръст – Пловдив днес ще приеме план за дейността си през 2020-та и ще отчете дейността си за миналата година.  Очаква се за общото събрание на червенокръстката организация да пристигне зам. председателят на БЧК д-р Валентин Пеев, зам. генералният директор и други представители на националното ръководство, а..

публикувано на 28.02.20 в 06:14