Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Властта изяжда всички ресурси, които може да има

Би трябвало да си зададем въпроса дали очаквахме наистина антикорупционната комисия да излезе с такива решения и дали има някаква изненада. Не, изненада няма. Никога и никъде на изток от Рая, както е известен Западът, не се е случвало така, ча антикорупционна комисия да уличи някого от управляващите. Никога.  С изключение  на  малките случаи, когато властта сама иска да уличи някого. Това заяви журналистът от „Труд“  Емил Спахийски.

Тук не ставаше въпрос за законност и дали има доказателства за корупция. Темата беше за морала.

Защо всеки път, когато имаме власт, управляващите някакси започват да получават наследство? Спомняме си как един политик получи наследство, продаде керемидите на майка си буквално и си купи къща в центъра на София, друг получи случайно наследство и си купи имоти в Родопите. Можем с часове да изброявяме. Хората стават изведнъж изненадващо богати, когато са на власт.  Това никога не е незаконно, а по-скоро изненадващо  неморално.

Попитайте, ако някой от вашите слушатели, случайно си направи барбекю на терасата, без да има разрешение от Общината или документация, какво ще се случи. Всъщност без разрешение от Общината не можете да направите дори тоалетна на двора си. 

Виждате  случилото се с шефа на Антикорупционната комисия – намериха се нарушения, след това Столичната община излезе с позиция, че нямало нарушение на строителните документи,  защото, когато се е строяла терасата, не е имало такива изисквания.

Ако гледате „Стани богат“ и трябва да отговорите на въпроса – Построявате къща за гости и имате въпрос кой има шанс за това и отговорите: ако сте обикновен човек, ако сте чужденец-инвеститор или ако сте брат на кмета...Когато говорим за тези неща, дори не е необходимо да разследваме.

Властта изяжда всичките ресурси, които може да спечели за себе си.

Виждате огромните щети, които правят някои компании през годините. Когато те станат изведнъж неудобни, се появява НАП и се вижда, че не са плащали данъци, източвали са компании и т.н.

По същия начин е и с политиците – ако някой е неудобен, НАП ще се каже, че има нарушение. Ако не – дори и да има заровени милиони в двора, ще се каже, че така си е било...

Комисии в България винаги се създават с единствената цел нещо да се замете под килима.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл:  


Още от категорията

350 електрически тротинетки тръгнаха в Пловдив

350 нови електрически тротинетки са вече на разположение на пловдивчани на различни локации-  част от които Централната зона, кварталите „Мараша“ „Кършияка“, зоната около ЖП гарата и всички университети. На страницата на Общината са  посочени позволените територии за паркиране и придвижване, както и правилата за ползване. Всички велоалеи в..

публикувано на 23.06.21 в 16:23
Столипиново живее на улицата

Столипиново с вяра в Бог и недоверие към ваксините

Хората в Столипиново са наплашени от ваксините срещу COVID-19, но една част, макар и по-малката, са склонни да се имунизират, ако бъдат убедени, че това е в полза на здравето им. Това показа анкета на Радио Пловдив на място след като служебното Министерство на здравеопазването лансира идеята си да разпространи чрез популярни сред ромите личности и..

обновено на 23.06.21 в 16:17

До 194 лв. пожизнена пенсия от частните фондове, засега

Тече последната седмица за прехвърляне на парите за втора пенсия от частен фонд в НОИ. Какви са възможностите за избор пред хората, които все още не са решили дали да получават и втора пенсия или да вземат само една като прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в Националния осигурителен институт?  Според  Даниела Петкова, член на УС на..

публикувано на 23.06.21 в 15:43
Citrus Incanus, скална роза

Млади учени от УХТ- Пловдив с продукти от етерични култури

Еньовден отбелязваме на 24 юни, тогава празнуват фармацевтите и билкарите. В програма "Ден след ден" разказваме за участието на младите учени и студентите от Университета по хранителни технологии във фестивалите, посветени на етерично-маслените растения и билки.  Тази седмица те ще презентират свои разработки на VII-я Национален фестивал на..

публикувано на 23.06.21 в 12:00

Студент създаде симулатор на машинното гласуване

Предстоящият вот на 11 юли, който ще се осъществи изцяло машинно, накара много хора да си зададат въпроса ще се справят ли с този тип гласуване.  Гражданите, гласували само с хартиени бюлетини до този момент, вече имат опцията да направят тестови-вот на симулатор, който е реплика на машините за гласуване.  Подобен симулатор създава и 21-годишния..

обновено на 23.06.21 в 10:01