Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заплатите в МБАЛ "Пловдив" скачат с над 250 лв от юли

От 1 юли заплатите на персонала в областните болници ще бъдат увеличени. Това заяви във Lарна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му увеличението ще бъде различно в отделните лечебници, като по предварителни данни сумите ще са между 150 и 250 лева. В МБАЛ "Пловдив"  в момента се правят разчети за възможното повишение на заплатите. 

Директорът д-р Аргир Аргиров  увери, че очаква увеличението да е  по-високо от цитираното от здравния министър и че то ще зависи от заработеното от съответното отделение.

Процентите ще са еднакви за всички отделения, но на базата на различните суми, ще получават и различни пари. Мога да уверя само, че ще бъдат повече от тези, които цитирахте. Но има много още за уточняване по самия правилник за новите работни заплати в болниците, заяви пред Радио Пловдив доктор Аргир Аргиров.


Днес от думите на министър Ананиев стана ясно, че ръководствата и персоналът на болниците ще решават дали увеличенията ще бъдат към основните заплати или към допълнителното материално стимулиране. В областната болница в Пловдив се обсъжда вариант повишението на възнагражденията да е под формата на ДМС.


Важен акцент в методиката на МЗ за формиране на възнагражденията е да се спазва съотношението между заплатите на санитари, медицински сестри и лекари като предложението е то да бъде 1:1,7:2,2. Друго изискване е разходите за персонал да бъдат не по-малко от 50 процента от общите приходи на лечебните заведения. 


Още от категорията

Откриват нови паркинги в район "Централен"

Кметътна Пловдив Здравко Димитров и кметът на район "Централен" Георги Стаменов ще открият днес 4 паркинга с общо над 100 паркоместа. Новите паркинги са изградени в междублоковото пространство на бул. "Копривщица" и ул. "Прогрес". Строежът започна още през май при четириетажните блокове в района, а ремонтът е за 260 хиляди лева.  

публикувано на 28.09.20 в 07:23

Автобусите до Марково и Първенец тръгват отново

Курсовете по пет автобусни линии от  транспортната схема на Марково и Първенец  се възстановяват от днес. Това съобщиха от община Родопи след постигане на съгласие с фирмата-превозвач, инициирана по настояване на кметовете  на двете родопски села Десислава Терзиева и Ренета Плевнелиева.  Автобусните курсове бяха редуцирани през март заради..

публикувано на 28.09.20 в 06:54
Младежкият хълм (Джендем тепе) в Пловдив

Още 58 души с коронавирус в страната, в Пловдив няма нови случаи

58 са новите случаи с коронавирус при направени 1 103 писиар теста  през изминалото денонощие, сочат данните на  Единния информационен портал към полунощ.  Излекувани са 16 души. Общо794 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 41 са в интензивни отделения.  Най-много са новозаразените в Габрово (19) и София град (17).  Няма..

публикувано на 28.09.20 в 06:43

Васка Рачева и Георги Павлов са новите кметове на Септември и Стрелча

Приключиха частичните местни избори за кметове, проведени в 22 кметства и 2 общини в страната, на фона на пандемията от коронавирус.  Новият кмет на община Стрелча е Георги Павлов, издигнат от инициативен комитет, за когото са гласували 57 процента от избирателите.  За нов кмет на община Септември - с 90 на сто от гласовете, бе избрана Васка..

публикувано на 28.09.20 в 06:26

1665 болни от коронавирус в областта

За миналото денонощие в  Пловдивска област има 11 новодиагностицирани случаи на COVID-19. така, общо   регистрираните заразени в  региона са 1665.  Трима са оздравелите пациенти през изтеклите 24 часа, а общият брой е 1263.  Няма нови диагностицирани медици. Няма хоспитализирани болни от новите случаи. Всички са на домашно лечение.  Новите..

обновено на 27.09.20 в 15:46