Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова.

Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не е вярно. Нашето общество трябва да свиква с фалшивите новини и да отделя чистата наука от усилията за спекулация с нея.

Моето усилие е свързано с изследване на писмените форми на комуникация в древна Тракия и то в Предримската епоха. Исках да се противопоставя на опити за спекулация в тази област на тези, които не знаят, че гръцките букви са първообраз на някои от кирилските букви в нашата азбука и се опитват да заблудят обществеността, че едва ли не са открили тракийски знаци. И че кирилската  азбука е изобретена от Орфей и т.н.

Системата на писмено комуникиране в Древна Тракия е чрез гръцки букви, дори чрез гръцки думи и словесност. Това не е страшно и не означава, че древните траки са били неграмотни. Но нека не пренасяме нашите представи за грамотност към древността. Напротив, четейки Стария завет, научаваме, че такава велика личност като Давид, също не е можел да пише. Не е било нужно, щом е имало кой да пише.

Всички форми на  писане – на тракийски  език чрез гръцки букви, каквито са голям брой надписи от остров Самотраки, са интересен документ за това, как се комуникира в Древна Тракия. Надявам се, че убедих публиката в това, че най-чесдто използването на писмени форми за комуникация са в рамките на религиозните отношения между хората.

Науката непрекъснато ни изненадва с новости. но за какво е тя, ако не можем да я споделяме с хората, които имат интерес към нашата древност.

Повече чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

Унищожихме Черноморието, така ли очакваме туристи!

Може ли един бетонен строеж на морския бряг, на така наречения „Шофьорски плаж“, южно от Бургас, да бъде едновременно „укрепително съоръжение“ по документи и същевременно хотел, какъвто изглежда ? „Свидетели сме на едно безумие и пореден опит да ни правят на глупаци! “ – коментира ситуацията  Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“...

публикувано на 03.06.20 в 16:47
След втората матура

Втората матура не затрудни сериозно зрелостниците

Повечето зрелостници в Пловдив и областта избраха да се явят на втора матура по английски език. Тя не затрудни като ниво явилите се, защото повечето от тях завършваха езиковите гимназии, или са ходили допълнително на курсове по английски език.  Част от дванадесетокласниците имат защитени степени за владеене на език, след положен изпит по TOEFL и..

обновено на 03.06.20 в 16:15

Дистанционното обучение ще се плати на учителите

Дистанционното обучение на учениците натовари значително учителите. В същото време повече от половината от тях не са получили допълнителните си плащания за този период, а значителна част от педагозите са изчерпали вече годишния си отпуск, съобщиха от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Ръководителят на синдиката Юлиян Петров коментира..

публикувано на 03.06.20 в 15:54

Неоснователни са страховете от свободния пазар на ток

Не са основателни страховете на всички небитови потребители от излизането им на свободния пазар на енергия от 1 октомври, коментира в интервю за Радио Пловдив Калоян Стайков от Института по пазарна икономика.  След решението на Парламентарната комисия по енергетика, днес парламентът прие на първо четене прие промени в Закона за енергетиката, с..

публикувано на 03.06.20 в 15:50

Икономиката на Европа ще събуди индустрията на Пловдив

Рестарт на икономиката – с бързи или бавни темпове? Макроикономистът   Георги Стоев, председател на „Тракия тех“  анализира COVID кризата и последиците. Има завръщане на плах оптимизъм. Дали ни чака сериозна финансова и икономическа криза? „Кризата е тежка, ако гледаме второто тримесечие на годината. Спадът на икономическата активност ще..

публикувано на 03.06.20 в 12:01