Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова.

Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не е вярно. Нашето общество трябва да свиква с фалшивите новини и да отделя чистата наука от усилията за спекулация с нея.

Моето усилие е свързано с изследване на писмените форми на комуникация в древна Тракия и то в Предримската епоха. Исках да се противопоставя на опити за спекулация в тази област на тези, които не знаят, че гръцките букви са първообраз на някои от кирилските букви в нашата азбука и се опитват да заблудят обществеността, че едва ли не са открили тракийски знаци. И че кирилската  азбука е изобретена от Орфей и т.н.

Системата на писмено комуникиране в Древна Тракия е чрез гръцки букви, дори чрез гръцки думи и словесност. Това не е страшно и не означава, че древните траки са били неграмотни. Но нека не пренасяме нашите представи за грамотност към древността. Напротив, четейки Стария завет, научаваме, че такава велика личност като Давид, също не е можел да пише. Не е било нужно, щом е имало кой да пише.

Всички форми на  писане – на тракийски  език чрез гръцки букви, каквито са голям брой надписи от остров Самотраки, са интересен документ за това, как се комуникира в Древна Тракия. Надявам се, че убедих публиката в това, че най-чесдто използването на писмени форми за комуникация са в рамките на религиозните отношения между хората.

Науката непрекъснато ни изненадва с новости. но за какво е тя, ако не можем да я споделяме с хората, които имат интерес към нашата древност.

Повече чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49