Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Снимка: Plovdiv24

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

През последните 25-30 години има поредица от проектни разработки и те ясно подсказват какви са причините. Разликата между състоянието преди 30 години и сега – има разлика и тя е в лоша посока за южна градска част, защото се застроява все по-голяма част от територията на града. Градинките се застрояват, бетонират се. И по този начин водата няма къде да попива. Преди 30 години само 50% от дъждовната вода попадаше в канализацията, а сега тя е много по-голяма и тя не може да я поеме. Другата причина и основната – ниският капацитет на главните колектори на Пловдив. Те образуват една разклонена система, която е строена през миналия век. И по-големите водни количества не могат да бъдат поети от тази мрежа, която е строена през 60-те години, обясни в интервю за Радио Пловдив инж. Ангел Марков.

Големи инвестиции за решаване на проблемите с наводненията

Решението на тези проблеми, е свързано с огромни инвестиции и става бавно. През 2006 година беше завършен северния обходен колектор и наводненията, най-вече около булевард „Дунав“, рязко намаляха.

В момента тече така наречения Водния цикъл. Община Пловдив готви търговете за строителство. Един от лотовете предвижда т.нар. облекчителен колектор на северната градска част. В огромна степен в тази част на града ще се решат проблемите с наводненията в северната част на града. Южната част е много по-зле, тя е доста по-голяма. Там се събира един значителен воден поток, който не може да се поеме от съществуващата колекторна мрежа. Вече е готов идеен проект за южен обходен колектор, който ще обърне нещата в положителна посока. Цената на едно такова съоръжение е около 80 милиона лева, подчерта Марков.

Цялото интервю с инж. Ангел Марков можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията
Поколенията на дедево - Борис Папазов и внука Валентин

Дедево празнува на Свети Дух с нов заслон под Стария дъб

Птича песен и далечен лай – това чуваш, ако избягаш само на 30 км от Пловдив в Родопите. На 1060 метра надморска височина планината е прегърнала центъра на село Дедево и го е смълчала. И само българските знамена по прозорците на къщите говорят, че тук има живот. Все по-малко местни хора "Живеят само възрастни",..

обновено на 21.06.21 в 09:52
По модернизираното ЖП трасе

Пътуваме по-комфортно по ЖП линията Пловдив-София

Лятото е времето на най-многобройните пътувания с влак. От години железният път спестява пари и време. Но ако ЖП трасето е модернизирано, тогава безопасността и комфортът добавят още смисъл в избора да се придвижваш с влак.  Иво Николов има три десетилетия опит като машинист. Качваме се от гара Пловдив и пътуваме с него в локомотива на..

публикувано на 21.06.21 в 10:00

12 специалности с утвърден прием ще има ТУ, филиал Пловдив

Картата на висшето образование е публикувана за обществено обсъждане до 18 юли на сайта на МОН. В програма "Точно днес" повече за търсенето и предлагането на специалности, за пловдиските вуз-е, разговор с проф. д-р Въльо Николов , директор на филиала на Техническия университет в Пловдив. Там от днес (21 юни) стартира приемането на документи за..

публикувано на 21.06.21 в 09:42

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55