Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Опитът да се политизира историята е погрешен и вреден

Излязохме от една система на контрол, сега искат да ни въведат в нова

Дългата и дискусионна тема с върнатите учебници, в които липсва точно и ясно поставяне на въпросите: как живяхме, от какво страдахме и защо социализмът загуби почва у нас коментираме с проф. Людмил Спасов, историк и участник в екипа на издателство "Домино". 

МОН първоначално одобри проектите на учебниците на „Булвест 2000”, „Анубис”, „Домино”, „Просвета” и „Рива”, а после замрази за ново дописване времето 1944 - 1989 г.

Проф. Спасов каза, че историята е преди всичко факти и анализ на същите. Много сложно нещо е написването на един учебник, защото трябва да си запознат с всички факти, които са свързани с българската история. Изискването на МОН беше за един урок от учебника по история авторите да се вместят в 6 500 знака. 

Историкът допълни още: Критиките, които са отправени са несъстоятелни и всичко, което препоръчват, го има вече в учебниците. Пет учебника са написани и това е най-демократичната система. Колегите ми са прави и не спекулират с цифри. Учебниците по история за 10 клас са подготвени от най-добрите специалисти в България.


У нас опитът да се политизира историята е безкрайно вреден и погрешен,
смята проф. Спасов. По думите му учебникът е като една хубава къща, но ако няма учител, който да запознае учениците с неговите идеи, това ще е празна къща.

Още от категорията

Социолози проучват насилието над ромски жени в пловдивски села

Нов проект, който ще изследва насилието и дискриминацията над ромските жени в общините Куклен, Перущица и Родопи стартира  социална фондация "Инди рома 97". Оттам ще работят заедно със социолозите от агенция „Неохрон“ и ще анкетират над 400 ромски жени в следващите седем месеца.  Паралелно ще се  обучат 60 момичета и жени от ромските квартали на..

публикувано на 12.08.20 в 13:23

Ковид - кризата дистанцира, но не спира младите учени

По повод Международния ден на младежта разговаряме с Вержин Хугасян, докторант по Международно право и международни отношения, участва в младежки проекти на ЕС. „Въпреки ограниченията през тази година успяваме дистанционно да комуникираме. Имаше инициатива на Юридическия факултет на ПУ „Ние можем и това“.  Показахме, че въпреки..

публикувано на 12.08.20 в 12:36

В Пловдив стартира кръгла маса "От нас зависи"

Асоциация „Голям брат, Голяма сестра – България“ и Фондация „Джендър алтернативи провеждат кръгла маса на тема „От нас зависи“.  Поводът е отбелязване на Международния ден на младежката активност. Асоциацията и Фондацията са част от гражданско обединение „Равни БГ“, което сплотява 30 граждански организации и медии от цялата страна, които..

публикувано на 12.08.20 в 12:06

Борисов пуска шарени балончета за пред публиката

Политологът проф. Евгений Дайнов коментира протестите, като естествена реакция на хората срещу управляващите, които много отдавна са прекъснали връзката със света на реалните хора. „Те в главата си имат някакви пионки, които бутат насам-натам. Това е характерно за хора, които са престояли прекалено дълго във  властта.“ Проф...

публикувано на 12.08.20 в 11:09

85% отлив на туристи в големите хотели в Родопите

Пандемията от Covid-19 изправи пред сериозни предизвикателства собствениците на малки и големи хотели в Родопите, където има сериозен отлив на туристи. „В България има спад на туристите от 75%. Общо взето това се наблюдава в Родопите. При нас работят предимно малките семейни хотели и къщите за гости. Проблеми има с големите хотели и те идват от..

публикувано на 11.08.20 в 11:16