Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за шума трябва да се спазва

Иначе всеки има право на мнение и на протест

| обновено на 27.06.19 в 14:55

„Законът е приет и трябва да се спазва“ – така министърът на туризма Николина Ангелкова коментира пред журналисти в Пловдив приетите промени в Закона за шума, срещу които се обявиха ресторантьори и собственици на заведения. 

Тя подчерта, че всеки има право да изрази своето мнение и припомни, че позицията на министерството е била ясна още по време на общественото обсъждане на закона. „Винаги сме подкрепяли предложението  на бранша и бизнеса да има специален статут на националните курорти. Проектът за изменение и допълнение на закона за туризма, които разработихме в нашето министерство, а в момента се финализират последните съгласувания дава тази насока - 8-те национални курорти, съгласно решение на МС, да имат по-специален статут. Те са създадени за туризъм, те не са селища и е редно там да има по-специфичен режим, не само по отношение шума", коментира Ангелкова. 

По думите й националните курорти са лицето на българския туризъм и това се подкрепя и от местните власти, които трябва да определят съвместно с бизнеса дали и как да има продуктово зониране.  „Тоест един курорт може с решение  на местната власт през общинския съвет да прецени, че той е само за семеен туризъм и да определи правилата по отношения на часовия пояс и шума. По темата предстоят още дискусии", подчерта Ангелкова. 

Тя съобщи , че за първите четири месеца на година от международен туризъм приходите са 590 милиона евро, което е ръст от 4,2% в сравнение с миналата година. "Това показва, че през последните три години България върви устойчиво нагоре в посока приходи от туризъм. От 2015 година ръстът на приходите е 34%. През миналата година приходите са над 8 милиарда, което формира  12% от БВП, а  11% е осигурената заетост." 

Министърът на туризма участва във  втория Пловдивски икономически форум.

Снимка: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24