"Медея" на Античния театър

Днес представлението „Медея“ ще бъде представено за първи път от 40 години на сцената на Античен театър в Пловдив като част от програмата на Европейска столица на културата.

В продължение на три години, десетки артисти изминават стъпка по стъпка трудния път до „Медея“. Три календарни години, но „цял един живот“ за ръководителя на проекта доц. Снежина Петрова.

Как се пресъздава темата за конфликта в семейството между майката и бащата, в който не оцеляват децата? За сблъсъка между силното и слабото общество, което унищожава хората, които са уязвими. За средата, която те превръща в убиец. Въпроси, зададени в „Медея“ през Античността, но актуални и днес. 

Проектът е със силен социален фокус. Инициативата събира в съвместна работа утвърдени имена от областта на театъра, деца от различни етноси в Пловдив – от ромската, турската, еврейската, арменска и българска общност.

Десетки деца на възраст между 6 и 17 години работиха в продължение на седмици по темата за конфликта в древногръцката трагедия. Какви решения взимаме в трудни ситуации, какви са ролите на мъжа и жената в обществото, каква ценност носят домът и семейството и ролята на децата в него. На тези и въпроси свързани с липсата на семейство и изолацията от света, децата дадоха отговор в рисунките си. Използвайки психодраматична игра, изградена върху античния мит за Медея, децата имаха възможност да опознаят собствените си възможности за реакция в най-честите семейни и обществени конфликти, в които биват въвлечени. Рисунките им бяха изложени в Пловдив и София. А реакциите им, записани по време на обученията и техните коментари, влязоха във фонограмата на изложбата „Терен Медея“ в Софийска градска галерия и в Национална галерия „Квадрат 500“.

"Защо използваме точно „Медея“ за такива благородни каузи? Нека да мислим за Медея, до момента, в който решава да отмъсти, да си я представим като майка и като всяка една от нас, когато не сме в критична ситуация. Този проект ни учи как светът може да се обърне и как от бял може да стане черен. Учи ни как да предотвратим кризата или как да оцелеем в нея. „Медея“ е урок по оцеляване в криза. Затова започваме работа с най-малките, защото те ще бъдат нашите посланици в семействата", убедена е доц. Снежина Петрова

През месец март 2019 година се проведе и обществена дискусия в подкрепа на образованието по театър за деца в училище в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Организатори бяха сдружението „Легал арт център“ и Съюзът на артистите в България, участие взеха експерти от Нов български университет, Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Театралната работилница „Сфумато”идр.

В рамките на проекта „Медея“ Петя Хайнрих и Георги Гочев направиха нов превод на трагедията на Еврипид, специално за театралното представление. Преводът беше представен на 14 юни в Национална галерия „Квадрат 500“ с участието на проф. Виолета Дечева, доц. Снежина Петрова, гл. ас Георги Гочев и Петя Хайнрих, актьорите от представлението, студентите от хор „Медея“ с ръководител гл. ас. Ася Иванова и композитора Асен Аврамов, а водещ беше актьорът Владимир Пенев.

Режисьор на спектакъла е Десислава Шпатова, а освен едни от най-талантливите актьори, в спектакъла участват: група „Вакали“, която много рядко българските зрители могат да видят, единственият изпълнител на баян в България Стоян Караиванов, Античен хор – студенти от НБУ и разбира се – децата. За тях преживяването е голямо. Това не е детски спектакъл, а включване на децата в съвременното изкуство, с усилията на целия екип.

В дискусията с журналисти и граждани на 29.06.2019 г., в 12 часа,  ще се включат любими български актьори – доц. Снежина Петрова, която влиза в ролята на чудовищната Медея, Владо Пенев, който пресъздава образа на владетеля Креонт. Койна Русева, Станка Калчева, Петър Дочев, Ася Иванова, Ивайло Драгиев и Георги Гоцин, които също се превръщат в персонажи от древногръцката митология. 

В звуковия файл можете да чуете интервю с Георги Гочев.
Още от категорията

В "Срещите" - за образованието и работната мотивация

"Защо образованието е важно?" е реторичен въпрос. Но въпросът: "Защо образователната система се проваля?" е абсолютно наложителен!  Днес в „Срещите”- кой и защо  произвежда демотивирана и безлична работна ръка? Слушайте в събота от 9.00 часа.

обновено на 07.12.19 в 13:46

20 разказа за любовта в "Съпреживяно" на Панчо Панчев

"Съпреживяно" (2019) е вторият сборник с разкази на пловдивския писател Панчо Панчев, който ще бъде представен в днешната събота от 17 часа в залата на Дружеството на пловдивските писатели на ул. "Александър Батенберг" 27.  Книгата съдържа 20 разказа за любовта и превратностите на съдбата. Модератор на срещата с автора е Елена Диварова. Това..

публикувано на 07.12.19 в 11:16

Носители на наградите "Златен ритон" 2019

Журито на 24-тия фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“, в състав: Светослав Стоянов, режисьор и продуцент – председател и членове Ангел Гешев, художник, Велислава Господинова, аниматор и режисьор, Мария Аверина, режисьор и проф. Надежда Маринчевска, кинокритик присъди следните награди: Специален диплом  на..

публикувано на 07.12.19 в 11:05

Премиера на „Лешникотрошачката“ тази вечер

Премиера на балета „Лешникотрошачката“ по музика  на Чайковски,  на Пловдивската опера, ще се състои в Градския дом на културата.  Във вълшебната  феерия на сцената се появява Лешникотрошачката,  деца,  кукли, Захарна фея, цар на мишките, принц Лешник, оживяват лакомства,  танцуват гости, роднини, пажове, цветя, играчки, войници.....

обновено на 06.12.19 в 13:02

Връчиха наградите на 24-я кинофестивал "Златен ритон"

Носител на „Златен ритон“ за документално кино е филмът  „Жертва на пешки“ на Асен Владимиров, който е  за масовото убийство на полски офицери през 1943г. край  Катин.   Носител на „ Златен  ритон“ за анимация  е филмът “Дърво от желязо“ на режисьора  Андрей Цветков по сценарий на Слав Бакалов. Разказа за трудния път на птиците. И на..

публикувано на 06.12.19 в 10:43