Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентът прие почетния строй в авиобаза Граф Игнатиево


Президентът и върховен главнокомандващ на армията Румен Радев бе гост на открития летателен ден в авиобаза Граф Игнатиево. Той се провежда по повод три кръгли годишнини от приемане на военна техника във ВВС .Преди началото на авиационните демонстрации в небето и бойна техника праждани, президентът прие почетния строй. 

В словото си послучай празника командващият на ВВС генерал-майор Цанко Стойков подчерта, че летците са въоръжени с типичните за военния човек чувства за достойнство и граждански дълг да бъдат да бъдат стражът на родното небе. Той се обърна с благодарност към ветераните, усвоили първи високи професионални умения и предали своят експлоатационен опит на летателната техника на младите си колеги. Генерал-майор Стойков пожела спокойно и мирно небе, както и несломим дух на избралите те да бележат живота им.

Начало на демонстрационните полети даде с развят национален трибагреник МиГ  29. Минути по-късно присъстващите наблюдаваха различни мисии, сред които въздушно разузнаване, осигуряване на периметър във въздух, авиомедицинска евакуация на катапултирал пилот, маневрен въздушен бой с изтребители и др.

Летателният ден е по повод 40 години вертолет Ми 24, 30 години самолет МиГ 29 и 20 години вертолет Bell 206, които са на въоръжение във ВВС на Република България. 

В демонтрационните полети участваха пилоти от авиобазите в Крумово, Безмер, Враждебнаи Военно-въздушната учебна база "Георги Бенковски" в Долна митрополия


Още от категорията

Шофьорка помете колоездач в поройния дъжд

Млад велосипедист пострада тежко в дъждовния трафик, след като бе блъснат от кола на  бул. „Васил Априлов“.  19-годишният младеж  с колело изскочил внезапно пред лек автомобил „Тойота“, управляван от 41- годишна пловдивчанка.  Тя занесла в хлъзгавия участък, не успяла да спре на време и ударила момчето.  Медицински екип е прегледал и отнесъл..

публикувано на 13.04.21 в 18:02

"Кауза Пловдив" поиска смяна на Вр.Ид на Онкото д-р Фотев

Да бъде сменен временно изпълняващият длъжността управител на КОЦ-Пловдив д-р Пламен Фотев, предлагат в извънреден порядък съветниците от  "Кауза Пловдив" на заседанието на Пловдивския ОбС на 16 април. Аргумент за поисканата смяна е лошото управление  на лечебното заведение и забавените процедури за доставка на необходимата апаратура. По..

публикувано на 13.04.21 в 16:28

Шефът на "Трафик - секюрити" задържан за наркотици, той отрича

Районна прокуратура - Пловдив е  образувала бързо производство срещу собственика на компанията за охранителна дейност „Трафик – Секюрити“ Александър Апостолов,  за употреба и притежание на наркотични вещества.    Известният бизнесмен е бил задържан вчера (12.04.2021-понеделник)  при полицейска проверка в рамките на акцията за контрол на..

обновено на 13.04.21 в 15:52

Полиция и прокуратура проверяват траурни агенции в Пловдив

Извършва се проверка  за дейността на погребалните агенции в Пловдив, тя е под надзора на районната прокуратура, с участието на различни институции.  Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Йордан Рогачев. Проверката обхваща близо 20 траурни агенции, а сред поводите за провеждането на акцията са и завишените цени на..

обновено на 13.04.21 в 15:23

Общината спечели окончателно дело срещу Байрам Солак

С окончателно решение на ВАС Община Пловдив спечели делото, заведено от бизнесмена Байрам Солак срещу градската управа, за казуса със старата тоалетна в парка зад хот. „Санкт Петербург“.   Повод за поредицата дела бе т.нар. „мълчалив отказ“ на кмета на Пловдив да разпореди премахването на  запуснатата тоалетна в парка, за което настояваше Байрам..

обновено на 13.04.21 в 14:00