Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Време е евродепутатите ни да започнат да постигат резултати

Снимка: личен архив
Първата сесия на новия Европейски парламент от 1 до 5 юли, както и българските евродепутати и заявките им по групи ще проследим в аванс с политолога Любомир Стефанов. Защо отшумяха ваканционно и Апартаментгейт и къщите за гости?

Политологът каза, че очаква от новия ЕП динамичен баланс и много повече преговори, които да водят до конструктивен диалог и резултати. 

Великобритания ще бъде част от дневния ред на новия парламент, но как ще се справи с решението предстои да видим, и най-вече Мишел Барние, но най-вероятно Брекзит ще трябва да се гласува до 31 октомври, каза Любомир Стефанов. 

Нов председател на ЕП евродепутатите ще изберат, но едва ли ще изберат така лесно и нов председател на Европейската комисия, каза още Стефанов. Той обясни, че все още няма яснота дали социалистът Франс Тимерманс или Манфред Вебер от ЕНП ще бъде избран за председател на ЕК. 

Още от категорията
Георги Харизанов

Скандалите от последните дни нямат нищо общо с премиера

„От една стара не можем да не констатираме сериозно политическо напрежение. От друга страна обаче – не можем да не констатираме, че това политическо напрежение, като че ли се катализира от неща, които в спокойни времена можем да характеризираме като дребнотемие. Нито това, че е имало нарушение на правилата и закона от страна на служители на..

публикувано на 10.07.20 в 16:18

Ескалацията на напрежението у нас е сериозна

Разследванията на прокуратурата в президентската администрация и бреговата акция край парк "Росенец" предизвикаха ескалиране на напрежението в държавата, което пък доведе до снощния протест в столицата. Днес ГЕРБ пък свикват протест в защита на правителството. Може ли тези протести да доведат до нова ескалация на напрежението, коментира политологът..

публикувано на 10.07.20 в 15:31

Турция предизвиква християнския свят със "Света София"

„След като „Света София“ става музей 1934 г. с решение на  МС на Турция с подпис на Кемал Ататюрк, всички мозайки би трябвало да бъдат замазани. От реставраторска гледна точка това не е лошо, защото замазването с вар означава реставриране, запазване за поколенията. Те обаче няма да бъдат достъпни на тези, които искат да им се насладят“. Това..

публикувано на 10.07.20 в 12:57

Прокуратурата цели демонизирането на Радев

„Ситуацията е крайно необичайна. С действията си главният прокурор Иван Гешев успя да направи немислимото – да се обединят хора от различни краища на  политическия сектор на площада.  Да, вярно, може би не съвсем заедно, но някак в общ спонтанен изблик на нетърпимост и възмущение към ситуацията“. Това заяви Стояна Георгиева от електронния..

публикувано на 10.07.20 в 12:00

Съкращаване на администрацията за сметка на качеството

„Гласувахме изцяло нов правилник във всичките му текстове. Още в първия месец от мандата си групата на „Демократична България“ предложи пакет от предложения, така че работата на ОбС да стане по-публична за граждани“. Това заяви лидерът на групата Веселина Александрова. Тя подчерта, че като член на временната комисия, която го е изготвила, е..

публикувано на 10.07.20 в 11:00