Радикализацията има много лица, пътят назад е много труден

Продължават срещите на екип от учени под ръководството на проф. Татяна Дронзина с учители от пловдиските училища по темата на антитероризма, разпознаването на белезите и реакцията срещу радикализацията на младите хора. Иницативата следва случаят учинка, подготвят по обнинението на службите терористичен акт.

Проф. Дронзина е преподавател по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и автор на книгата „Ислямска държава“. 

По нейните думи няма гаранция, че този изолиран случай ще остене такъв. И радикализацията, и дерадикализацията са предизвикателство пред нашето общество, защото все още нямаме добре подготвени специалити.

Огласяването на името на момчето, което сега МВР разследва, безспорно е нарушаване на всички етични норми, смята професорът.

Най- лошата защита от радикализацията е да си казваме - това не може да се случи на мен, напротив - може да се случи на всеки. Не сме обетована земя, проблемът е международен и трябва да сме подготвени. Дори страна като Израел, която има толкова опит, се оказа неподготвена за женския тероризъм.  

Радикализацията може да е не само ислямистка, може да е лява, дясна и всякакава друга. 

След семейството, училището е втората защитна линия срещу такава поведение и прави чест на учителите, че сами поискаха да бъдат информирано за това.

Много важно е да се работи и върху процесът на дерадикалиция, който е труден. 

Надявам се за момчето от Пловдив той да е успешен, тъй като то не стигна до извършването на акт нанасилие, каза още проф. Дронзина.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Закупуваме живи елхички за кампанията "Посади надежда"

В началото на новата седмица в земеделското министерство бе дадено началото на благотворителна кампания за закупуване на живи елхички под надслов „ Посади надежда ”. По пет лева от продажбата на всяка елхичка, предоставена от Държавните горски предприятия, ще бъдат дарени за каузата. Тази година кампанията ще бъде в партньорство с фондация „..

обновено на 10.12.19 в 09:51
Румен Гълъбинов

Време ли е да въведем минимална часова ставка?

Може би е дошло времето и в България да се въведе минимална часова ставка вместо минимална месечна работна заплата. Това каза в интервю за програма "Точно днес" финансовият анализатор  Румен Гълъбинов .  Държавите от ЕС, в които националните минимални работни заплати не се определят на месечна база, а например почасово или седмично, заплащането се..

публикувано на 10.12.19 в 08:00

Пет пъти се увеличава разликата от винетки на тол система

Новите тол такси изправиха бранша на превозвачите пред дилеми, които трябва да се решават в съкретени срокове, защото наредбата постави строги правила пред всички малки и големи транспортни фирми. Повече от разговора с  Васил Пиронков , председател на УС на Камара на автобусните превозвачи в България. Пиронков смята, че е особено важно да се..

публикувано на 10.12.19 в 07:59

За "независим" прокурор трябва конституционна реформа

Иванка Иванова , директор Правна програма в Институт „Отворено общество“, коментира бързата реакция на правителството от 7-ми декември. Тя изясни причината свързана с делото „Колеви“, и осъдителната присъда за България в Европейския съд по правата на човека. Бързата реакция на правителството се дължи на желанието  да се постигне..

публикувано на 09.12.19 в 17:23

На хоризонта са най- добрите сценарии за "Ботев" и "Локото"

Дострояването на стадион „Христо Ботев“ от държавата е възможно, ако той стане общински и концесията за него бъде развалена. Това е условието на премиера Бойко Борисов след поредния протест на привържениците на клуба за Колежа. Според общинския съветник от ЗС "Ал. Стамболийски" адв. Георги Колев дебат по темата не бива да има, защото всяка..

публикувано на 09.12.19 в 15:44