Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радикализацията има много лица, пътят назад е много труден

Продължават срещите на екип от учени под ръководството на проф. Татяна Дронзина с учители от пловдиските училища по темата на антитероризма, разпознаването на белезите и реакцията срещу радикализацията на младите хора. Иницативата следва случаят учинка, подготвят по обнинението на службите терористичен акт.

Проф. Дронзина е преподавател по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и автор на книгата „Ислямска държава“. 

По нейните думи няма гаранция, че този изолиран случай ще остене такъв. И радикализацията, и дерадикализацията са предизвикателство пред нашето общество, защото все още нямаме добре подготвени специалити.

Огласяването на името на момчето, което сега МВР разследва, безспорно е нарушаване на всички етични норми, смята професорът.

Най- лошата защита от радикализацията е да си казваме - това не може да се случи на мен, напротив - може да се случи на всеки. Не сме обетована земя, проблемът е международен и трябва да сме подготвени. Дори страна като Израел, която има толкова опит, се оказа неподготвена за женския тероризъм.  

Радикализацията може да е не само ислямистка, може да е лява, дясна и всякакава друга. 

След семейството, училището е втората защитна линия срещу такава поведение и прави чест на учителите, че сами поискаха да бъдат информирано за това.

Много важно е да се работи и върху процесът на дерадикалиция, който е труден. 

Надявам се за момчето от Пловдив той да е успешен, тъй като то не стигна до извършването на акт нанасилие, каза още проф. Дронзина.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

Още от категорията

ГЕРБ обсъжда варианти за правителство и без Борисов

"Един министър, както и хората, които са политици, трябва винаги да бъдат готови да сменят своята позиция. Това е демократичният принцип", така коментира своето избиране като народен представител в 45-ото Народно събрание действащият министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за Радио Пловдив.  "Между нас и втората политическа..

обновено на 13.04.21 в 16:23

ИТН е поредното политическо чудо, оставка на Нинова е ненужна

Изборите бяха  тежка загуба за БСП и неприятна изненада за партията. Хората наказаха и БСП, заедно с ГЕРБ. Сега трябва да анализираме наказанието и да отговорим защо след като БСП беше единствената опозиция и алтернатива на ГЕРБ хората не ни подкрепиха. Коментарът е на Александър Симов, водач на листата на партията в Смолян и депутат в новия..

публикувано на 13.04.21 в 13:27

Нов линеен ускорител помага на пациенти в УМБАЛ "Св. Георги"

Нов линеен ускорител от последно поколение започна работа с пациенти в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. От 15 март до момента са преминали 70 души, съобщи началникът на лечебното звено д-р Мария Влайкова. Тя уточни, че лечението е напълно безплатно с направления от личния лекар на пациентите. С високотехнологичния..

обновено на 13.04.21 в 12:51

"Рестартирай Европа" - "От фермата до трапезата"

50% намаление на използването на пестициди,  поне 20% намаление на използването на изкуствени торове, 50% намаление на продажбите на антимикробни средства за селскостопанските животни, 25% от земеделската земя да бъде обработвана по правилата за био земеделие – това са основните цели, поставени в стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“...

публикувано на 13.04.21 в 10:38

Политическият компромис изисква дебат на светло

"Седмица след изборите ми се струва, че по реакциите и позициите на различните партии можем да очакваме в парламента да се направят сериозни опити за съставяне на правителство"  каза политологът Татяна Буруджиева в интервю за Радио Пловдив. " След като от дведесетилетия основната ти политическа активност е била да критикуваш всички възможни..

публикувано на 13.04.21 в 10:22