Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обявиха победителите в конкурса "Вазовата България"

Приключи V Национален ученически конкурс "Вазовата България" за 2019-та година. Това съобщиха от къща музей „Иван Вазов” – гр. Сопот и обявиха победителите в отделните категории. Първо място за рецитация получи Йоана Станева, ученичка от 6 клас на МГ „Акад. К. Попов“,  Пловдив. Първо място за разказ получи Ангелена Ганчозова - 11 клас, ПГХТТ, гр. Пловдив. 

Втора награда за презентация е присъдена на ученика Стефан Стоянов Коков от 7 клас на ОУ "Христо Смирненски" – село Строево, община Марица. Ръководител на ученика е Ивелина Гачева - преподавател по български език и литература и по история и цивилизации в училището, уточниха от РУО-Пловдив.

Награда за първо място в раздел "драматизация" получават участници от 8 и 10 клас на СУ "Александър Иванов - Чапай", гр. Белово с "Тлъка в Алтъново" по мотиви на Иван Вазов.

Официалното връчване на наградите е на 9 юли 2019г. в експозиционната зала на къща музей "Иван Вазов". Тогава ще  се честват 169 години от рождението на Патриарха на българската литература.


Още от категорията

В "Срещите" за качеството на висшето ни образование

В "Срещите" тази събота - 60 минути за българското висше образование. Кой ще научи младите хора не да архивират истини, а сами да стигат до тях?  Кой ще им помогне  да изградят независим дух, защото само свободният дух може да задава въпроси?  Кой и как ще спре приликата на университетите със супермаркетите, където  надпреварата е за клиенти?..

обновено на 18.01.20 в 09:04

Slipknot "забива" в Пловдив за Hills of Rock

Американската хеви метъл група Слипнот (Slipknot)  включва България в европейското си турне през 2020-та. Популярната в световен мащаб група идва за първи път у нас и ще гостува на пловдивския фестивал Хилс ъф рок .    Четвърто му  издание ще се проведе на Гребния канал в края на месец юли. Слипнот ще са водещи участници в програмата за..

публикувано на 17.01.20 в 14:24

Матей Матеев представя изложбата си „Момиче с китара“

Художникът Матей Матеев открива своя изложба живопис „Момиче с китара“ в галерия „Резонанс“.  Вдъхновението за тази изложба започва от концерт на студенти от АМТИИ и преподавателката им по класическа китара проф.Стела Митева – Динкова.   В картините шестват различни образи, всички под знака на музиката: някои в момента на изпълнението на..

публикувано на 17.01.20 в 11:08

Акварелно "Завръщане" на Стоян Чуканов в галерия "Сигна"

Художникът Стоян Чуканов, който се завърна в България преди няколко години,  след като  над 12  беше  в Съединените щати, Белгия и Швейцария,  откри   своя изложба акварел  в галерия „Сигна“ в Пловдив.   Като илюстратор, той продължава да работи  за нюйоркско издателство, с  двуезични книги на  автори от над 40 националности. Между тях е и..

обновено на 17.01.20 в 06:43

Отворено писмо от екипа на Радио Пловдив

Скъпи наши слушатели и читатели, както сте забелязали, интернет страницата  на Радио Пловдив не обновява съдържанието си от 19.12. 2019 година. Отлаганите дълго време финансови въпроси и натрупаните от това проблеми доведоха до вземането на тежкото за нас решение да спрем публикациите. През 2019- та радиото не получи допълнително финансиране за..

публикувано на 16.01.20 в 14:04