Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европейският Парламент да е с ново лице

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато в дневния ред на Европа в момента са преговорите по избора на лидерските постове в Европейската Комисия, Парламент и Съвет, гражданите подреждат в свой порядък проблемите, които очакват да бъдат решени от депутатите, за които са гласували. В предаването "Ден след ден" срещата е с двама души, които развиват бизнес.

Той управлява голяма фирма. Тя се е сам шеф и сам изпълнител. Сферите им на дейност нямат нищо общо – неговата е свързана с транспорта. Нейната – с естетиката. Общото между двамата е, че от години са излязли от България и развиват бизнеса си в Барселона. Ненчо Алексиев е спрял на пауза работния си график за няколко часа, за се срещнем в центъра на града и да говорим за предизвикателствата пред Европа след последните избори за Eвропейски Парламент и може ли гражданската активност да ги реши.

Ако говорим за Европейски Парламент, за състоянието на Европа, то е очевдино, че досегашният ЕП не направи това, което трябваше да направи. Беше много добра идеята, тръгнаха нещата добре, но корупцията, борбата за власт и влияние, националните интереси на по-големите държави да се наложат над по-малките, доведе до доста неефективна и неправилна политика на ЕС. Това приключи с приключването на този мандат. Дано новите депутатите да си вземат поука и да работят с по-голямо съзнание. 

Ненчо Алексиев смята, че ако няма ново лице ЕП, няма да го има. Вижте какво сатва с Англия, страна, която си тръгва, защото губи смисъла да стои в този ЕС, кйто иска само пари и не допринася за никакво обединение и благосъстояние. 

Той припомня неуспешното развитие по Пакета Мобилност. И пита дали някой е потърсил отговорност на депутатите, заради които той е останал "несвършена работа", по думите му.  Ако новите депутати сервилничат на големите държави и политици, а не гледат интересите на сосбствеата си държава, ще приключим. И това ще е пагубно за държавата, обяснява

Според него националистически настроените партии могат да изиграят положителна роля ЕС "да се изчисти от всичката кал, която има в него и реално да тръгне да си върши работата, да създава закони, които ни обединяват, а не ни разединяват." Трябва да сме оптимисти, казва още

Оптимизмът е в основата на името на другата българка, с която се срещам в сърцето на Барселона. На метри от Саграда Фамилия Любимка Мъдрова дели общо студио за естетика с друг българин. А въпреки че живее и развива бизнеса си тук, бившата медицинска работничка в Пирогов не губи интереса си към  България и процесите в нея.

Аз обожавам страната си. Трябва да кажеш "аз съм българин" първо. И после гражданин на ЕС. Ако някой ме попита, никога не бих си подала документите за испанско гражданство, може би защото сега вече няма нужда. 

Любимка е категорична, че хората могат да влияят на политиците с вота си. Но се пита защо се променят, когато бъдат избрани. Ако тези хора, които ние ги наричаме политици и те ни служат, имат някаква колаборация с нас… Но тези хора се променят страшно много, не зная защо. Толкова ли е сладко това материалното? То е временно! Но всички казват, че това е отмряло и е глупаво. 

Любимка е гласувала на европейските избори заедно със свекър й, който е на 90 години. Смята, че е предизвикателство да се изравнят административните процедури навсякъде и това, което тук е постигнала с проектите си, да може да го прави по същия път, в Белгия например.

Интеграцията и за двамата отдавна е приключила. Те отдавна имат самочувствието на европейци - такова, каквото смятат, че трябва да имат всички българи, за да отстояват интересите си.  


Галерия

Още от категорията

Заредени сме с ракети, на прицел са градоносните облаци

"Никога като тази година не сме били така добре осигурени от гледна точка на ракети. Тази година получихме най - много ракети откогато и да било . И всички ракетни площадки са заредени с максимума , който се полага по изискванията на служба КОС, от 30 противоградови ракет и. И отделно имаме един много сериозен резерв , много сериозен...

публикувано на 27.05.20 в 17:01

Спасителният план за Европа е рисков, но единствено възможен

Юлиана Николова от сайта "Портал Европа" коментира възможностите за постигане на съгласие за спасителния финансов план за ЕС за бюджета и последиците от коронавируса, със създаването на спасителен фонд на базата на направеното днес предложение от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент...

публикувано на 27.05.20 в 16:24
Веселин Илиев

Средствата от ЕС има смисъл да се отпуснат сега

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи пред Европейския парламент новото предложение на комисията за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса. За очаквания модел на разпределяне на спасителните финансови средства и за пробойните в конструкцията на..

публикувано на 27.05.20 в 14:41

Посттравматичният синдром води до погрешни стратегии

Поддържам един консултатитивен телефон и сега, когато вече виждаме светлина в тунела, хората, които се обаждат с проблеми, стават все повече. Това е очаквано и е т.н „постстресов синдром“, заяви психологът Иван Игов.  Той подчерта, че пандемията е предизвикала силен стрес, тъй като хората са изгубили възможността сами да контролират..

публикувано на 27.05.20 в 11:16

Туристическият продукт има нужда от обновяване

Туристите, на които ще разчита българското Черноморие тази година, няма да са  български и българските туристи няма да могат да покрият капацитета  на базите.  Но по отношение на селата и планините – алтернативният туризъм, като сегмент от предлагането, го очаква добър сезон. Това прогнозира Любомир Попйорданов – член на УС на Българската..

публикувано на 27.05.20 в 10:35