Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският Парламент да е с ново лице

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато в дневния ред на Европа в момента са преговорите по избора на лидерските постове в Европейската Комисия, Парламент и Съвет, гражданите подреждат в свой порядък проблемите, които очакват да бъдат решени от депутатите, за които са гласували. В предаването "Ден след ден" срещата е с двама души, които развиват бизнес.

Той управлява голяма фирма. Тя се е сам шеф и сам изпълнител. Сферите им на дейност нямат нищо общо – неговата е свързана с транспорта. Нейната – с естетиката. Общото между двамата е, че от години са излязли от България и развиват бизнеса си в Барселона. Ненчо Алексиев е спрял на пауза работния си график за няколко часа, за се срещнем в центъра на града и да говорим за предизвикателствата пред Европа след последните избори за Eвропейски Парламент и може ли гражданската активност да ги реши.

Ако говорим за Европейски Парламент, за състоянието на Европа, то е очевдино, че досегашният ЕП не направи това, което трябваше да направи. Беше много добра идеята, тръгнаха нещата добре, но корупцията, борбата за власт и влияние, националните интереси на по-големите държави да се наложат над по-малките, доведе до доста неефективна и неправилна политика на ЕС. Това приключи с приключването на този мандат. Дано новите депутатите да си вземат поука и да работят с по-голямо съзнание. 

Ненчо Алексиев смята, че ако няма ново лице ЕП, няма да го има. Вижте какво сатва с Англия, страна, която си тръгва, защото губи смисъла да стои в този ЕС, кйто иска само пари и не допринася за никакво обединение и благосъстояние. 

Той припомня неуспешното развитие по Пакета Мобилност. И пита дали някой е потърсил отговорност на депутатите, заради които той е останал "несвършена работа", по думите му.  Ако новите депутати сервилничат на големите държави и политици, а не гледат интересите на сосбствеата си държава, ще приключим. И това ще е пагубно за държавата, обяснява

Според него националистически настроените партии могат да изиграят положителна роля ЕС "да се изчисти от всичката кал, която има в него и реално да тръгне да си върши работата, да създава закони, които ни обединяват, а не ни разединяват." Трябва да сме оптимисти, казва още

Оптимизмът е в основата на името на другата българка, с която се срещам в сърцето на Барселона. На метри от Саграда Фамилия Любимка Мъдрова дели общо студио за естетика с друг българин. А въпреки че живее и развива бизнеса си тук, бившата медицинска работничка в Пирогов не губи интереса си към  България и процесите в нея.

Аз обожавам страната си. Трябва да кажеш "аз съм българин" първо. И после гражданин на ЕС. Ако някой ме попита, никога не бих си подала документите за испанско гражданство, може би защото сега вече няма нужда. 

Любимка е категорична, че хората могат да влияят на политиците с вота си. Но се пита защо се променят, когато бъдат избрани. Ако тези хора, които ние ги наричаме политици и те ни служат, имат някаква колаборация с нас… Но тези хора се променят страшно много, не зная защо. Толкова ли е сладко това материалното? То е временно! Но всички казват, че това е отмряло и е глупаво. 

Любимка е гласувала на европейските избори заедно със свекър й, който е на 90 години. Смята, че е предизвикателство да се изравнят административните процедури навсякъде и това, което тук е постигнала с проектите си, да може да го прави по същия път, в Белгия например.

Интеграцията и за двамата отдавна е приключила. Те отдавна имат самочувствието на европейци - такова, каквото смятат, че трябва да имат всички българи, за да отстояват интересите си.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Мира Радева

Опозицията доказа парламентарна сила със свалянето на Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15