Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В жегите – без алкохол и разходки на открито

Жълт код за опасно високи температури е обявен за цялата страна. В Пловдив се очаква максималната температура да достигне 39 градуса. Как да се радваме безопасно на лятото – интервю с доктор Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар.
За пловдивчани това би трябвало да е лесно. Това не са температури, които са необичайни за Пловдив, всяко лято температури между 39 и 40 градуса се срещат. Би трябвало всички живеещи тук да знаят, че трябва да изтеглят ангажиментите си сутрин по-рано. Не съветвам никой, независимо дали е млад или възрастен, да се ангажира с активност на открито във времето от 13 до 17 часа. Човек може да е напълно здрав и да надцени себе си, предупреждава доктор Еленски. 
Внимателно с алкохола и кафето

Те създават моментно усещане за тонизиране, но същевременно рязко увеличават загубата на течности, обясни доктор Еленски.

Разлика повече от 10 градуса е опасна

Климатиците се използват безогледно и по глупав начин, защото в стремежа да си осигурим комфорт - прекаляваме. Те не трябва да се настройват на голяма разлика между външната и вътрешната температура, коментира Еленски.

Цялото интервю с доктор Кирил Еленски можете да чуете в звуковия файл.