Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В МГ-то средният бал тази година е 185 при максимален 200

Матурите по БЕЛ за 7 клас по-добри от математиката

Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" отново начело на ТОП 10 на пловдивските училища

Седмокласниците от Пловдив са се представили добре на националното външно оценяване по български език и литература и по математика. Резултатите по БЕЛ дори са по - добри от миналогодишните. 

Това съобщи пред Радио Пловдив Рангел Райчев, председател на Комисията по външно оценяване на седмокласниците към Регионалния инспекторат по образованието в Пловдив.

Той посочи, че средният бал на изпита по БЕЛ е 52,66, срещу 47,05 бал за миналата година.

Само една седмокласничка има 100 точки по БЕЛ. Тя дори не е участвала в изпита, тъй като е лауреат на националната олимпиада по БЕЛ и са й признати 100 точки, обясни Райчев. 

По математика резултатите са малко по - слаби от миналата година, обясни експертът. 

Средният бал по математика тази година е 34,66, срещу 36,67 от миналата година. 

Има 14 ученици с максимален бал 100 точки, докато миналата година те са били само 5, подчерта Рангел Райчев.

Седем от тях са от Математическата гимназия, трима – от СУ „Св. Патрийрх Евтимий“, двама от ОУ „Райна Княгиня“ и по един от СУ „Св. Софроний Врачански“ и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. 

В другата крайност - с 0 точки са 27 ученици на изпита по БЕЛ и 14 по математика. По думите на Райчев, те могат да кандидатстват даже и с 0 точки в някои от училищата в Пловдив и областта.

И тази, както и миналата година, Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" и СУ "Свети Патриарх Евтимий" заемат първите две места на най - добре представилите се училища в града. 

В МГ-то средният бал тази година е 185, срещу 178 през миналата година, при максимум 200.

Средният бал в СУ "Св. Патриарх Евтимий" е 147, а миналата година - 144.

В Топ 10 на пловдивските училища са още ОУ "Княз Александър Първи", ОУ "Алеко Константинов", ОУ "Душо Хаджидеков", ОУ "Кочо Честеменски" и ОУ "Райна Княгиня". 

Тази година в челната десетка влизат ОУ "Васил Левски", СУ "Св. Софроний Врачански" и ОУ "Яне Сандански". Миналата година те са били извън ТОП 10. 

Тази година добре се представят средните училища в Асеновград и Карлово, но резултатите им са по - ниски от училищата в Пловдив, обобщи Рангел Райчев. 

Най - желани от седмокласниците в Пловдив са математическата и двете езикови гимназии, хуманитарната и търговската гимназии, както и гимназията по електротехника и електроника, отбеляза експертът от РУО в Пловдив.

Цялото интервю на Екатерина Костова с Рангел Райчев е в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33