Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Подкрепи артист" търси проекти за Голямата базилика в Пловдив

Победителите от конкурса ще бъдат обявени на 11 юли в Малката базилика

| обновено на 04.07.19 в 15:04

След  "Подари си птица" следва нова инициатива "Подкрепи артист" на фондация "Америка за България" и община Пловдив.

23 артисти и архитекти от България и Европа (Германия, Украйна и Великобритания) са се включили в инициативата за изработване на проект за сувенири на Епископската базилика в Пловдив. 

“Подкрепи артист” се организира за първи път и цели в проекта да се включат български студенти и млади професионалисти, възпитаници на български и чуждестранни висши училища, в областите: графичен и продуктов дизайн,  визуални, приложни и дигитални изкуства, комуникация и фотография.

Предложените концепции се представени на страницата на Епископската базилика във Фейсбук от 3 юли до 10 юли.

Посетителите там ще излъчат най-интересния проект като го постват и споделят, а ще има и нагреден участник, пишат организаторите на идеята за популяризиране на новия обект в Пловдив.

Предложените проекти са разнообразни – от традиционните магнити, картички, тениски, бижута и ключодържатели до карти, авторски шрифтове, пощенски марки, USB запалки, скрапбук, портмонета, каменни тефтери и игра „Тантрам”.

Проект 1 е на Пламена Тонкева, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”-Пловдив

Запленена от мозайките, геометричните форми и красивите земни тонове реших артикулите, които да изработя да бъдат чанти и несесер. Изработени са от велур и плат с ръчно рисувани мозайки, а към вътрешната част е прикачена подплата. 

От фондацията пишат: 

Казват, че идеите са като птиците.

Трябва да ги уловиш, когато дойдат при теб и да ги пуснеш да полетят, когато са готови. Помогни идеите на участниците в Конкурса за дизайн на сувенири за Епископската базилика да полетят в пространството и повече хора да разберат за прекрасните български таланти.

Обявяването на печелившите ще се случи на 11 юли на официално събитие в Пловдив по повод края на конкурса, организиран от Академия "ГРАДЪТ" и фондация "Америка за България". Общият награден фонд е 4 500 лева. В Малката базилика ще бъде експонирана изложбата с всички творби на участниците.

Галерия

Още от категорията

Операта с безплатна програма на Римския стадион през уикенда

Опера Пловдив стартира летния сезон с поредица от безплатни събития на Римския стадион този уикенд.  В петък и събота ще се прожектират на открито най-вълнуващите моменти от фестивала Opera Open, както и някои от знаковите заглавия в репертоара на Операта, запечатани в документалните филми от поредицата "На опера с БНТ 2" с автор Десислава..

публикувано на 02.07.20 в 15:54

Стефан Вълдобрев представя "Книга за песните"

Срещата в ефира на Радио Пловдив е със Стефан Вълдобрев, един от най-многоликите и талантливи артисти в България. Той ще представи своята „Книга за песните“ на 2-ри юли от 19 часа на Римския стадион. Това е литературен албум на текстове, поезия и биографични истории. Едно пътешествие, което разказва за случайни хрумвания и лични преживявания..

публикувано на 02.07.20 в 12:35

Благотворителна акция за българско училище в Сърбия

900 лева и над 100 тома книги – българска класика и съвременни пловдивски поети и писатели - събраха днес в дарителската акция за старото българско учиище в село Грознатовци, Сърбия, поетесата Елена Диварова и Библиотеката към Читалище „Възраждане 1983“. Средствата ще подпомогнат ремонтa на училището, а книгите са за първата сбирка за..

обновено на 02.07.20 в 11:26

Изложба разказва за строителните занаяти в Стара планина

Етнографският музей- Пловдив е домакин на представянето на проекта „Строителните занаяти на Стара планина“ на сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“, съфинансиран от НФК към Министерство на културата.  Той изследва материалното и нематериалното архитектурно-строително наследство от епохата на Възраждането в област Габрово. Благодарение на..

публикувано на 01.07.20 в 13:16

Великите европейци - Чеслав Милош

През 1970 година в Гданск полските комунисти избиват десетки хора по време на мирни протести. Десет години по-късно „Солидарност” издига първият паметник на жертвите на комунизма. Иронията е, че той е в гданската корабостроителница, която носи името на червения сатрап Владимир Ленин. На паметника има два цитата – от Библията и от „Вие,..

публикувано на 01.07.20 в 09:57