Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Източна Европа сама си е виновна, че не получи пост в ЕС


Директорът на Българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева не очаква промени при гласуването от Европарламента на кандидатите за ръководните постове на общността, договорени от лидерите на страните. 

Според нея разпределението на върха оставя най- непредставени Зелените, въпреки че те бяха предпочетени от младите хора  на евроизборите. В този смисъл младите са най- малко представени.

Весела Чернева смята, че Източна Европа остана непредставена по собствена вина. Самите държави се занимаваха с блокиране на кандидатури, а не с излъчване на номинации и търсене на коалиции с разбирането, че има общ европейски, а не национален интерес. 

Тя подчерта, че  България е била страната с най- много кандидати, които бяха част от голямото обсъждане. Това беше неслучайно, защото на нас се гледа като на страна, различна от Вишеградската  четворка, които играят "на контра". Ние обаче не бяхме подготвени и не успяхме да капитализираме тази възможност. Можеше да имаме Върховен представител за външната политика, но премиерът Бойко Борисов заяви, че този ресор не му толкова важен, пазейки ресора на Мария Габриел.

Прогнозата на Весела Чернева е, че Европарламентът ще работи трудно, защото мнозинствата ще бъдат плаващи. Основната задача на новия председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен е да  направи усилия и да отговори на очакванията на гражданите за промени в общността. 

Урсула фон дер Лайен трябва да внесе своят подреденост и дисциплинираност в ЕК с цел адаптиране на ЕС към едно по- взискателно обществено мнение и за един свят, който е доста по- хаотичен и опасен.


Още от категорията

Възстановени са редовните автобуси от и за Куклен

„Община Куклен е сключила договор с нова фирма, която да обслужва линиите от и за Куклен. Автобусите вече се движат по разписание“, това заяви пред Радио Пловдив кметицата Мария Белчева. На 1 юни транспортната фирма, която обслужваща общината спря курсовете си. Това наложи областния управител Дани Каназирева да разреши на кмета на Куклен да..

публикувано на 03.06.20 в 10:36

МБАЛ „Свети Мина“ няма да се слива със „Свети Пантелеймон“

МБАЛ „Свети Мина“ няма да се слива с болница „Свети Пантелеймон“, а ще се стабилизира финансово. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Калин Калинов, директор на Дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив. Предстои да бъде внесено предложение в ОбС, с което да се отмени предходно решение за сливане на двете общински болници. „За..

публикувано на 03.06.20 в 09:53

Списъкът с бизнесмените е опит за отвличане на вниманието

"Публикуваният списък на прокуратурата, свързан с делото за боклука, от пръв поглед ми показа каква е целта. Това е нескопосан опит на прокуратурата да се отвлече на общественото внимание от текущите скандали, които  тресат властта, бизнеса, политиката, магистратурата ", коментира в интервю за Радио Пловдив журналистът от сайта Фрогнюз Огнян Стефанов..

публикувано на 02.06.20 в 16:31

Фондът от 750 милиарда евро на ЕК ще се връща с лихвите

Икономистът Пламен Данаилов коментира предложението на Европейската комисия за създаване на Фонд за възстановяване от щетите нанесени от COVID-19. Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК обяви, че в рамките на следващия бюджет на ЕС се предвиждат 750 милиарда евро за стабилизиране на европейските икономики. От тях 500 милиарда ще бъдат..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Бизнесът се обърна към науката в условия на застой

„Втори юни е ден на голяма болка и надежда, затова се отбелязва по този тъжен и специален начин“, каза за Радио Пловдив Иван Соколов, главен директор на Международен панаир-Пловдив. „Никога да не чуем за разделение на народа и политическите сили. Преклонение пред героите и в частност на Христо Ботев.“ Г-н Соколов коментира COVID кризата, като..

публикувано на 02.06.20 в 12:32