Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Източна Европа сама си е виновна, че не получи пост в ЕС


Директорът на Българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева не очаква промени при гласуването от Европарламента на кандидатите за ръководните постове на общността, договорени от лидерите на страните. 

Според нея разпределението на върха оставя най- непредставени Зелените, въпреки че те бяха предпочетени от младите хора  на евроизборите. В този смисъл младите са най- малко представени.

Весела Чернева смята, че Източна Европа остана непредставена по собствена вина. Самите държави се занимаваха с блокиране на кандидатури, а не с излъчване на номинации и търсене на коалиции с разбирането, че има общ европейски, а не национален интерес. 

Тя подчерта, че  България е била страната с най- много кандидати, които бяха част от голямото обсъждане. Това беше неслучайно, защото на нас се гледа като на страна, различна от Вишеградската  четворка, които играят "на контра". Ние обаче не бяхме подготвени и не успяхме да капитализираме тази възможност. Можеше да имаме Върховен представител за външната политика, но премиерът Бойко Борисов заяви, че този ресор не му толкова важен, пазейки ресора на Мария Габриел.

Прогнозата на Весела Чернева е, че Европарламентът ще работи трудно, защото мнозинствата ще бъдат плаващи. Основната задача на новия председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен е да  направи усилия и да отговори на очакванията на гражданите за промени в общността. 

Урсула фон дер Лайен трябва да внесе своят подреденост и дисциплинираност в ЕК с цел адаптиране на ЕС към едно по- взискателно обществено мнение и за един свят, който е доста по- хаотичен и опасен.


Още от категорията

Любовта прави деня незабравим

По-скоро любовта прави деня незабравим, отколкото датата 14 февруари , смята Неда Загорчинова, която е сватбен агент.  Много хора използват, разбира се, тази популярна дата, за да покажат любовта си и използват всякакви изненади. Дати като 20.02 2020 или 02.02.2020 са сред най-запазваните за сключване на брак и за сватбени тържества, така че..

публикувано на 14.02.20 в 17:20

И машините грешат, но по избори са по- надеждни от хората

Машината е надеждна, но е хубаво и да имаме и електронно гласуване през мобилен телефон, защото все пак живеем сред много по- напреднали технологии, каза в коментар на  заявката на управляващите на парламентарните избори догодина всички да гласуваме машинно   ръководителят на секция „Информационни технологии в сигурността“ към БАН Златогор Минчев...

обновено на 14.02.20 в 16:56

В Устина Свети Валентин среща Трифон Зарезан

Денят на Трифон Зарезан е един от най – важните за хората от Родопската яка, където традиционно се гледат лозя и се произвежда вино. Тук е и Българската столица на виното – село Брестовица.  В непосредствена близост със „столичани“ е село Устина, чиито жители не по – малко се гордеят с добрите си лозя и качествени вина. Въпреки..

публикувано на 14.02.20 в 15:47

До три месеца ще има лекарство за коронавируса

До 2-3 месеца се очаква да има резултат в търсене на лекарство или ваксина срещу китайския коронавирус, обяви българският еврокомисар Мария Габриел в Пловдив. Тя подчерта, че екипи от Италия и Франция активно работят и вече има яснота какво представлява вирусът, неговата ДНК и морфология.  „Отпуснати са 10 милиона евро по програма „Хоризонт 2020“..

публикувано на 14.02.20 в 14:49

Наднормено тегло и стрес водят до диабет

Отдавна захарният диабет се определя като най-широко разпространеното и социално значимо хронично заболяване на съвремието. По данни на Международната диабетна федерация в света болните са 463 милиона.  В България регистрираните със захарен диабет са над 424 хиляди като тревожната прогноза е, че до 2040 година от заболяването ще бъде засегнат..

публикувано на 14.02.20 в 12:20