Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополията възстановява къщата на княз Церетелев

10
Снимка: Екатерина Костова

Пловдивската митрополия ще възстанови в автентичния й вид къщата, в която е живял княз Алексей Церетелев Пловдив. Това обяви митрополит Николай в село Церетелево, където освети паметник на руския дипломат. Изгорялата къща се намира в южната част на Тунела и за някои пловдивчани е известна като старото гръцко училище. 

Два от етажите на сградата са дарени на митрополията от бизнесмена Георги Гергов, който ги придобива в пакет с част от активите на Стария Пловдив преди 19 години. А останалите са купени от собствениците им. Митрополит Николай разказва за възстановяването на къщата:

За вечни времена църквата придоби собствеността на тази историческа сграда, която ще има своето духовно предназначение за настоящото и бъдещите поколения. В момента обновяваме иначе одобрените от Министерството на културата проекти и очакваме разрешение за строителни дейности.

Къщата ще бъде отворена за посещение, каза митрополит Николай и допълни, че по волята на дарителя Георги Гергов ще има и храм, който ще носи името на Светите Архангели, които и в миналото са имали храм на свое име на тепето. 

Подготвяме се в най-скоро време очакваме да положим основен камък за строителството на храма и за довършването на сградата, съобщи митрополит Николай.

Паметникът в село Церетелево е по идея на Георги Гергов, който е и почетен консул на Русия в Пловдив. Той дари и 185 сантиметровия постамент за него. Автор на бронзовия бюст е далечният родственик на руския дипломат Зураб Церетели. Световноизвестният  художник – монументалист, президент на Руската художествена акадамия и директор на Музея за съвременно изкуство в Москва, има повече от 40 самостоятелни изложби, а негови творби могат да се видят в Русия, САЩ, Великобритания, Италия, Франция, Испания, Гърция, Сърбия и у нас. 

Освен с църковен ритуал, паметникът се откри и с тържествени военни почести, а строят прие министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Сред официалните гости бяха още пловдивският областен управител Здравко Димитров, депутати и ръководители на местни институции, както и посланиците у нас на Русия, Беларус, Армения и Казахстан. 

Откриването на паметника събра и множество местни хора, които споделиха, че знаят ролята му в българската история. За нея говори и директорът на Историческия музей в Пловдив Стефан Шивачев, откроявайки приноса на княз Алексей Церетелев в комисията, която обикаля района на въстаналите селища през Април 1976-та, разследва извършените зверства над българите и заедно с американците Юджийн Скайлер и Джануариъс Макгахан изиграва решаваща роля за запознаването на европейската общественост с действителността у нас. Цялото интервю с Шивачев е в прикачения аудио-файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51