Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България опитва да бъде в ядрото на ЕС

Резултатите от изборите са показателни в няколко посоки. Европейските граждани проявиха стинкт за самосъхранение, гласувайки на изборите. Имаше очаквания, че популистките и националистките сили ще спечелят и те намериха място в ЕП, но не в размера, в който се очакваше. Това донякъде предопределя бъдещата работа на ЕП, подчерта проф. Ингрид Шикова – експерт по европейски политики.

Второто важно е, че Европа преоткри своята мисия. Ако отначало ЕС бе за мир и помирение, сега на преден план излиза мисията за Европа, която защитава. Това се вижда и в стратегическия план по четири приоритета.

Постовете разбира се, са много важни. На първо място трябва да се намери нова форма за т.н.  шпицен или водещи кандидати. Част от партиите бяха определили своите водещи  кандидати, но те не бяха одобрени от Европейския съвет, който има правомощията за решение на този въпрос.  Оттук нататък може би ще се върви  в посока да има транснационални листи и тогава да има водещи кандидати.

Другото нещо е, че се намери някакъв баланс за съотношението мъже – жени и третото, което ни поразочарова, че в този избор не намери място нито един представител на Централна и Източна Европа. Долавям някакво чувство за вина, когато чета коментарите и публикациите.

Франция и Германия винаги са били мотор. Когато този мотор не е в синхрон, нещата в европейската интеграция не вървят добре и обратното. Но ако нямаше съгласие между Германия и Франция, щяхме ли да имаме „евро“?

Мен обаче ме безпокои това, че постовете бяха дадени на големите държави и само един – на малката Белгия. Големите държави от Западна Европа са Франция, Германия, Италия, Испания. Надявам се, че тези личности, които евентуално ще заемат постовете, трябва да имат съгласието на ЕП.

Разделението между старите и новите страни-членки ще бъде преодоляно, когато се изравнят стандартите на живот.

По думите на проф. Шикова, предстоят моменти, в които ЕС ще се движи по линията на диференцираната интеграция, в която има ядро, концентрични кръгове и периферия. От всяка една държава зависи къде ще се намира.  

България прави опити да се окаже в ядрото на ЕС, но трябва обща визия накъде ще върви ЕС. Ако имаме общи цели и някои вървят по-бързо, а други по-бавно, това не е беда.  Трябва да имаме общи цели с общи ценности и тяхната защита е правовата държава.

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33