Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нелегалната фабрика в Труд бълвала фалшивите цигари за вътрешния пазар

Издирват още четирима души, свързани с престъпния бизнес

| обновено на 05.07.19 в 15:52

По  две хиляди цигари в минута и общо над 200 мастербокса  дневно е бил производственият капацитет на разкритата край  пловдивското село Труд нелегална цигарена фабрика. 

В прилежащ към нея  цех до село Ръжево Конаре се е складирал, нарязвал и обработвал суров тютюн, с който са  произвеждани фалшивите цигари с известните марки  „Роял“  и  „Мурати“, съобщиха от Специализирана прокуратура.  

При разкриването на фабриката вътре са открити 640 мастербокса опаковани кутии и 15 контейнера с по 150 – 200 кг.  обработен тютюн във всеки.  Заловени са 12 души от които четирима българи, седем украинци и един молдовски гражданин.  Издирват се още четирима души, българи,  които са установени като част от престъпната  група, но са успели да се укрият.  

Организацията е била строго йерархично структурирана и е функционирала в условията на пълна конспиративност. Съзнателно са наемани чужденци за работници,  тъй като не познават страната, езика, обстановката, не могат да се ориентират и при пробив  - не биха могли да издадат съществена информация. 

Взети са били всички предпазни мерки за прикриване на дейността.  С  професионална маскировка са скрити всички проходи към производствените помещения, като дори при влизане в обекта не се е виждало нищо, казаха от спец-прокуратурата. В случай на провал е бил приготвен път за бързо  бягство – прокопан тунел, оборудван с дълга близо 200 метра тръба, която е извеждала далеч от фабриката. 

Шефът на Агенция „Митници“ Георги Костов съобщи, че фалшифицираните марки цигари заемат 11 процента дял от контрабандата у нас.  Той подчерта, че едната от тях – "Роял" – е продукт на производство в Босна и Херцеговина и изобщо не е регистрирана у нас. В този смисъл, нейната продажба тук е сигурен знак, че се касае за фалшификат, добави той. 

По първоначална информация бе огласено,  че продукцията е била готвена за износ в Гърция, за което подсказват надписите на гръцки по кутиите. Днес обаче говорителят на спец-прокуратурата  Сийка Милева зъйви, че според събраните до момента данни, цигарите са били предназначени и за вътрешния пазар. 

На всички 12 задържани ще бъде поискана постоянна мярка за задържане под стража. 


Галерия

Още от категорията

Масови нарушения на шофьорите в Деня на детето

Масови нарушения от водачите на пътя - това сочат резултатите от акцията на пловдивската полиция за Деня на детето. Пловдивската полиция констатира 588 нарушения на водачи на превозни средства само в рамките на днешния ден - това сочат резултатите от проведената специализирана полицейска операция " Да запазим живота на децата на пътя".  В проверките,..

публикувано на 01.06.20 в 20:22

Премиерът назначи Славея Стоянова за зам.-министър

Премиерът Бойко Борисов освободи Красимир Живков от длъжността заместник-министър на околната среда. Вчера министър-председателят съобщи, че Живков ще бъде отстранен от поста още в днешния ден. Спецсъдът днес остави в ареста Красимир Живков и единият от братята Бобокови – Атанас, като постанови за тях най-тежката мярка за неотклонение „задържане под..

публикувано на 01.06.20 в 19:17
Зрелостниците след изпита

Зрелостниците писаха по разказа "Чорба от греховете на отец Никодим" от Елин Пелин

По тема номер 18 писаха интерпретативно съчинение или есе днес зрелостниците. Изпитният вариант беше генериран рано тази сутрин в МОН от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата за 41-ия въпрос. Учениците разсъждаваха върху разказа на Елип Пелин "Чорба от греховете на отец Никодим" Началникът на РУО -..

обновено на 01.06.20 в 17:04

В Хисаря арестуваха мъж, криел в дома си оръжия и патрони

49-годишен мъж от Хисаря бе задържан за притежание на незаконно оръжие и боеприпаси.   Полицаите са открили в дома му автомат "Калашников", две  пушки, два пистолета, заглушители и над 150 ловни и бойни патрона различен калибър.  Мъжът е нямал разрешително за оръжието и мунициите.  Районна прокуратура- Пловдив е образувала досъдебно..

публикувано на 01.06.20 в 16:22

Укрепват подпорната стена по пътя към родопското село Ситово

Започна укрепването на пътя за село Ситово в пловдивската община „Родопи”. Изпълнител на обекта е фирма „Пътремонт”.  Укрепването на пропадналия участък ще струва малко над 30 хиляди лева.  Пропадането е с дължина около 6 метра и е почти три метра дълбоко. След укрепването на подпорната стена фирмата изпълнител ще възстанови асфалтовата..

публикувано на 01.06.20 в 16:00