Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трябва да сме притеснени за туристическата 2020 година

Румен Драганов
Снимка: БГНЕС


Още преди 2 години Гърция и Кипър, правейки анализ на туристическата криза в Турция, Египет и Тунис заради терористичните атаки, прецениха, че Турция ще се се възстанови и ще се върне изцяло на пазара през 2019 година. Затова Гърция и Кипър-правителствата заедно с бизнеса, предприеха една стратегия за 2019 година. Тя включи  намаляване на цените на туристическия продукт през 2019 след увеличението му през 2017 и 2018г. Гръцкото правителство си спази обещанието и намали ДДС от 20 на 6%. 

Така Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма даде пример за добро прогнозиране и реакции на съседните ни държави в привличането на туристи. 

Тоест-ние сме в сложна конкурентна среда, в която нашата конкуренция действа доста единно като туристически бранш и като правителство, предвижда ситуациите, изгражда концепции и стратегия за действие. В същото време на вчерашната среща на министър Николина Ангелкова с представители на бранша в Слънчев бряг се каза, че ще започнат проверки на плажовете, които са концесионирани на по-ранен етап. Тоест, въобще не става думи за мерки за 2019 г., освен констатации, отбеляза Драганов.

Изключено е днес да чуем от нашите туристически експерти каква ще бъде нашата политика за 2020-2021 година. И честно да ви кажа, аз днес съм притеснен за 2020 година, тъй като договорите с туроператорите за 2020-та се подписаха. В момента се приключват допълнителните разпоредби към тези договори. Ако ние нямаме политика за 2020 година, пак ли ще констатираме в последния момент, че имаме спад в туристите и че българите са на гръцко-българската граница, попита експертът. Според него политиката ни трябва да е аналогична на нашите конкуренти. 

Турция махна визите за руските туристи, Гърция и Кипър започнаха да издават визи на границата, тъй като те имат острови. В същото време ние изоставаме по отношение на каквато и да е политика към който и да е пазар, смята Румен Драганов.

Още от категорията

Любовта прави деня незабравим

По-скоро любовта прави деня незабравим, отколкото датата 14 февруари , смята Неда Загорчинова, която е сватбен агент.  Много хора използват, разбира се, тази популярна дата, за да покажат любовта си и използват всякакви изненади. Дати като 20.02 2020 или 02.02.2020 са сред най-запазваните за сключване на брак и за сватбени тържества, така че..

публикувано на 14.02.20 в 17:20

И машините грешат, но по избори са по- надеждни от хората

Машината е надеждна, но е хубаво и да имаме и електронно гласуване през мобилен телефон, защото все пак живеем сред много по- напреднали технологии, каза в коментар на  заявката на управляващите на парламентарните избори догодина всички да гласуваме машинно   ръководителят на секция „Информационни технологии в сигурността“ към БАН Златогор Минчев...

обновено на 14.02.20 в 16:56

В Устина Свети Валентин среща Трифон Зарезан

Денят на Трифон Зарезан е един от най – важните за хората от Родопската яка, където традиционно се гледат лозя и се произвежда вино. Тук е и Българската столица на виното – село Брестовица.  В непосредствена близост със „столичани“ е село Устина, чиито жители не по – малко се гордеят с добрите си лозя и качествени вина. Въпреки..

публикувано на 14.02.20 в 15:47

До три месеца ще има лекарство за коронавируса

До 2-3 месеца се очаква да има резултат в търсене на лекарство или ваксина срещу китайския коронавирус, обяви българският еврокомисар Мария Габриел в Пловдив. Тя подчерта, че екипи от Италия и Франция активно работят и вече има яснота какво представлява вирусът, неговата ДНК и морфология.  „Отпуснати са 10 милиона евро по програма „Хоризонт 2020“..

публикувано на 14.02.20 в 14:49

Наднормено тегло и стрес водят до диабет

Отдавна захарният диабет се определя като най-широко разпространеното и социално значимо хронично заболяване на съвремието. По данни на Международната диабетна федерация в света болните са 463 милиона.  В България регистрираните със захарен диабет са над 424 хиляди като тревожната прогноза е, че до 2040 година от заболяването ще бъде засегнат..

публикувано на 14.02.20 в 12:20