Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да сме притеснени за туристическата 2020 година

Румен Драганов
Снимка: БГНЕС


Още преди 2 години Гърция и Кипър, правейки анализ на туристическата криза в Турция, Египет и Тунис заради терористичните атаки, прецениха, че Турция ще се се възстанови и ще се върне изцяло на пазара през 2019 година. Затова Гърция и Кипър-правителствата заедно с бизнеса, предприеха една стратегия за 2019 година. Тя включи  намаляване на цените на туристическия продукт през 2019 след увеличението му през 2017 и 2018г. Гръцкото правителство си спази обещанието и намали ДДС от 20 на 6%. 

Така Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма даде пример за добро прогнозиране и реакции на съседните ни държави в привличането на туристи. 

Тоест-ние сме в сложна конкурентна среда, в която нашата конкуренция действа доста единно като туристически бранш и като правителство, предвижда ситуациите, изгражда концепции и стратегия за действие. В същото време на вчерашната среща на министър Николина Ангелкова с представители на бранша в Слънчев бряг се каза, че ще започнат проверки на плажовете, които са концесионирани на по-ранен етап. Тоест, въобще не става думи за мерки за 2019 г., освен констатации, отбеляза Драганов.

Изключено е днес да чуем от нашите туристически експерти каква ще бъде нашата политика за 2020-2021 година. И честно да ви кажа, аз днес съм притеснен за 2020 година, тъй като договорите с туроператорите за 2020-та се подписаха. В момента се приключват допълнителните разпоредби към тези договори. Ако ние нямаме политика за 2020 година, пак ли ще констатираме в последния момент, че имаме спад в туристите и че българите са на гръцко-българската граница, попита експертът. Според него политиката ни трябва да е аналогична на нашите конкуренти. 

Турция махна визите за руските туристи, Гърция и Кипър започнаха да издават визи на границата, тъй като те имат острови. В същото време ние изоставаме по отношение на каквато и да е политика към който и да е пазар, смята Румен Драганов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06

Ще преговаряме за програма с ясни срокове за изпълнение

Какъв е шансът мандатоносителят "Има такъв народ" да реализира получения трети мандат за съставяне на правителство правителство в раздробения и конфронтиран 50-ти парламент? Според депутата от ИТН Станислав Балабанов, той и неговите колеги искат да се случи нещо за българското общество и то - хубаво.  "Дали това може да стане, е въпрос на лична..

публикувано на 30.07.24 в 11:06

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

7 пъти може да скочи "Такса смет" заради "замърсителят плаща"

От първи януари догодина общините в страната трябва да въведат нова методика за изчисляване на Такса смет. Тя ще се изчислява на принципа замърсителят плаща. В интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че проблемът не е локален, а национален. Според изчисленията на някои общини таксата за битови отпадъци /ТБО/ може да скочи до 7..

публикувано на 29.07.24 в 08:44