Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започват Шекспировите нощи в Паталеница

| обновено на 06.07.19 в 20:00

20 години отбелязва Шекспирова театрална школа „Петровден“ в село Паталеница с три спектакъла през месец юли.  

Началото на Шекспировото паталенско лято ще бъде поставено с „Ромео и Жулиета“  - гостуващ спектакъл на актьорския клас на доц. д-р Пенко Господинов от НАТФИЗ.  

В рамките на фестивала на 13 юли ще бъде представена постановката от лято 2018 „Венецианският търговец“ с режисьор Калин Ангелов Песните се изпълняват на живо, а музикалният съпровод е от инструментите цигулка, чело, акордеон, китара, укупеле, и перкусии.  

Премиерите на „Сън в лятна нощ“ с режисьор Тери Фендер са на 26 и 27 юли. Мястото на всички спектакли е Лятна сцена – двор на ОУ „Константин Величков“, село  Паталеница.

Школата „Петровден“ е единствената по рода си в България. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Община  Пазарджик, Театрална къща и приятели. 

Представленията са част от съпътстващата  програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. 


Още от категорията

В понеделник Епископската базилика отваря врати за посетители

Официалното откриване на Епископската базилика на Филипопол ще бъде на 18 април,  денят в който ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на  културата. Потънала в праха на времето, тя е открита за науката през 80 те години на миналия век при строителството на подлеза под Централна поща. След първоначалното проучване част от..

публикувано на 15.04.21 в 22:38

"Извънредни мисли" - в по-умерени тонове

„В живота се случва всичко“ е максима, която всеки съзнава, но на малцина е помогнала да преодолеят  застигналата  ги  трудност или трагедия. Последната година затвърди чрез непрестанно повтаряне този рефрен, изричан като мантра не само от устите ни, но пулсиращ неизменно във времето, в ежедневието, просмукващ се в живота ни изцяло, и..

обновено на 15.04.21 в 14:28

Дружеството на пловдивските художници представя "Цветове"

Дружеството на пловдивските художници открива  колективната си пролетна експозиция „Цветове“ в изложбената зала  „2019“  на ул. Гладстон“ 32. Тя се провежда по традиция в навечерието на Великденските празници като част от Културния календар на Пловдив. Изложбата, с участието на над 60 творци, може да бъде видяна до 14 май при спазване на..

публикувано на 15.04.21 в 12:58

Великден в България, Чехия и Словакия – в Етнографския музей

Великден в България, Чехия и Словакия събира в една експозиция Етнографският музей в Пловдив от днес.  Тя разказва за общото и различното в традициите – за запазените езически обичаи, разпространени при нас и при тях, както и доколко християнството е променило народните вярвания и представи в трите страни.  Малко повече от две седмици преди..

публикувано на 15.04.21 в 07:36

Великите европейци - "Монти Пайтън"

Коя е най-глупавата група в света? Според някои - „Кингстоунските полицаи“ от зората на нямото кино, които създават хаос насред хаоса. Други обаче сочат „Монти Пайтън“, банда британски идиоти от 70-те години.  Те се излагат цели 4 години по ВВС с „Летящият цирк на Монти Пайтън“, както и с няколко филма. Но аз намирам „Монти Пайтън“ не за..

обновено на 14.04.21 в 17:22