Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дрехата е нашият паспорт

7
Снимка: Antonio Siesti

Не всяка вечерна и не всяка булчинска рокля е висша мода. Не стилът на дрехата, а начинът на изработване определя тя дали е висша мода или не.Това казва Иван Донев, известно име в модните среди не само у нас, а и по света. Той е съвсем млад, пътят му тръгва от град Раковски, минава в училищните години през Пловдив, където учи фоклорно пеене. Мечтата му обаче е свързана с модата. 

Днес той не само е завършил тази специалност в една от академиите в Рим, еталон за висша мода, а е носител на различни награди не само в Италия. Носител е на "Златна игла" за 2018 година, а преди броени дни спечели почетната награда за мода на община Джинцано, Рим. 

Дрехата е нашият паспорт, нашата лична карта, казва още Иван Донев и обяснява поговорката, че по дрехите посрещат така: Не живеем за хората, но живеем сред хората. Трябва да бъдем внимателни с тази смелост да бъдем просто каквито на нас ни харесва.

По-малко от месец  след представяне на последната му колекция в Токио, в "Ден след ден" на Радио Пловдив Иван Донев говори още за пътя от фолклорното пеене до висшата мода, подкрепата, която си е обещал да прави за младите български дизайнери и вече я реализира, както и какво да носим през този сезон, за да сме на върха на модната вълна. 

Със сигурност не с джапанки, казва. Посочва отдавна илзязлите от мода чантички, които все още у нас се носят "на гърба като Калашник", усмихва се на обемите, чиито преносителки нарича "ходещи телевизори" и на вафлите в косите, заради които се шегува, че "българските жени ще се разболеят трайно от диабет". 

Не е нужно да харичм пари, за да изглеждаме добре, нужни са добър вкус и обич към красивото, казва Иван Донев още. За една лятна вечерна разходка е достатъчно да сложиш красива ленена рокля, а за господата къси панталонки и красива ленена риза. Препоръчва еспадрилите или мокасините.  

Иван Донев говори и за своите модели в Матера, градът, който е европейска културна столица заедно с Пловдив. А на въпрос дали планува ревю в нашата столица на културата, казва, че поканата за творците на Пловдив, които работят навън и са познати зад граница, трябва да дойдат от града, а не те самите да се предлагат. Има ни, съществуваме, търсете ни! 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Сопот започват Вазовите празници

Започват Вазовите празници в Сопот, организирани по традиция от общината, съвместно с къща музей „Иван Вазов“ и народното читалище, носещо името на Патриарха на българската литература. Този година честваме 174 години от рождението на Вазов. От 1 до 9 юли 2024 г.  на ул. „Васил Левски“ /пред бившия кинокомплекс/ е експонирана изложбата..

публикувано на 01.07.24 в 07:33

Излезе романът "Нито в понеделник, нито по-нататък"

"Нито в понеделник, нито по-нататък" се казва първият роман на  Десислава Грамадникова . Тя е гост на програма "Точно днес", за да го представи преди премиерата в Пловдив. Срещата с читателите е насрочена за 2 юли, в Дома на младоженците, със съдействие на район Централен на община Пловдив, и ОП "Радостни обреди". Авторката има издадена книга с..

публикувано на 01.07.24 в 06:45

"Бонбоните" гостуват с концерт на Бунарджика

Детската вокална група „Бон-бон“ ще изнесе концерт тази вечер на площадката на акведукта на хълма Бунарджика . Малките певци гостуват в Пловдив с „Песни и танци от всички мюзикъли, събрани в едно“. Събитието е в рамките на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“. Идеята на инициативата е подчинена на популяризиране на театралното..

публикувано на 30.06.24 в 10:26

Александър Секулов в "Срещи"-те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29