Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца в Барселона учат български песни с млада пианистка

Снимка: Germán Chávez Villa

За 26 годишната Ивана Говедарска без преувеличение може да се каже, че е закърмена с музиката. Дядо й, известният хоров диригент проф. Христо Арищиров, запалва в нея от съвсем малка любовта към българските песни. И досега помни, че още преди да тръгне на училище, всяка вечер двамата пеели „Лека нощ и лек сън“. И не си е представяла, че може да заспи, без да са попяли заедно. Записват я в НМУ „Любомир Пипков“ в София и съвсем естествено завършва бакалавърска степен в МА „Панчо Владигеров“ в класа на професор Иван Дреников. Днес Ивана не само музицира и преподава пиано, а и сама застава пред деца, за да дирижира изпълненията им.

Допреди по-малко от година повечето от децата, които сега изпълняват химна на първоучителите Св. Св. Кирил и Методи, не просто не го знаели, а не можели да пеят нито една българска песен. Причината е, че или са родени, или от малки живеят в Барселона с родителите си. Някои от тях трудно говорят дори български език. Миналата есен имат шанса за първи път в 10 годишната история на неделното българско училище в града да учат музика. И тук пътищата им се пресичат с този на младата пианистка.

Вече в Барселона съм 3 години. Дойдох тук, тъй като преди около 5 години се запознах с моя професор по пиано и той ме покани да направя магистратура. Направих магистратура, хареса ми, исках да остана и започнах да търся най-различни начини това да се случи. Отвори се място в  Българското училище за вокален педагог, аз кандидатствах и бях много щастлива, когато ме избраха да поема тази длъжност. И така, вече трета година преподавам. Идеята беше да запознаем децата с български песни, които повечето от тях, за съжаление, не познават. И успяхме за една година да подготвим един набор от много български песни, детски, разбира се. Започнах с песента "Дъга" на Виктор Чучков, на мен ми е много на сърце тази песен, децата я харесват. За мен е много важно всеки път, когато избирам песните, децата да ги харесват. 

За края на учебната година заедно с учениците си, Ивана избира песните "Детство мое" и "Химна на Свети Свети Кирил и Методий". Изпълнението им спечелва бурни овации на тържеството.

Много се вълнувам и съм много шастлива, че имам възможността да бъда част от това нещо, да бъда до тях в този етап от техния жиот. Защото някои от тях трудно говорят български. И предизвикателството, което се поставя пред мене - да ги науча на тези песни, да ги запозная с тези песни - е огромно, но в същото време, когато накрая видя на концерта техните очичките, които ме гледат и само чакат с огромно желание да започнем да пеем, е неописуемо!

От тази есен Ивана Говедарска има намерение да запознае българчетата в Барселона с фоклорната музика на страната ни, както и с интересни факти за българската музика.  А за живота си тук и връзката си с България споделя:

Да, има много неща, които са различни от България, със сигурност. Хората ценят изкуството, ценят музиката и това се усеща. Моята професия е свързана с много пътувания и аз още от малка съм пътувала в доста различни страни по света. И бих казала, че аз винаги съм се чувствала европейка и не мога да определя, че от момента, в който дойдох в Барселона, се чувствам по-европейка. Не. Аз се чувствам гражданин на света, ако мога така да го определя. В същото време винаги ще си остана българка.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

публикувано на 12.07.24 в 10:20

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24