Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трябва да осигурим надежден вот на българските граждани

Нямаме нужда от двойно повече разходи за изборите

Машинното гласуване е на път да отпадне от тази есен, кои са аргументите премерени и оценени от управляващите след гласуването на евроизборите, разговор по темата с Анна Александрова, депутат от ГЕРБ и председател на комисията по правните въпроси в Народното събрание.

Анна Александрова каза: Инициативата ни е породена от това да не настане хаос на местните избори тази есен. Ако машинното гласуване се въвежда, то трябва да се въвежда много внимателно, това препоръча анализ на ЦИК.

И нашата законодателна инициатива е провокирана именно от анализа на Централната избирателна комисия за европейските избори на 26 май 2019 г. Той е изключително тревожен и посочва много несъвършенства по отношение на това, което приехме преди 3 месеца  с въвеждането на 3 хиляди машини.  От 3 хиляди машини в избирателните секции от тях в 1 200 са отчетени грешки – грешки и по отношение на стартирането, някои от тях не са могли и да стартират. Някои от тях в изборния процес са спрели да работят, някои от тях при приключване не са отчели нищо. Именно нашата инициатива е провокирана от този доклад и от анализаторите по изборно  право. Промените, които предприехме са с колегите от Обединени патриоти, от Воля и от ГЕРБ. Най-важното за нас е да осигурим почтен, чист и сигурен вот на българския гражданин, на първо място.

На второ място, е, че така въведеното машинно гласуване по този начин не можа да сработи добре.

Също така твърде скъпо излиза машинното гласуване 60 лева излиза на глас, или 3 хиляди лева на една машина, а в 295 секции под 10 избиратели са гласували с нея.

Не мога да кажа защо българинът не повярва на машинното гласуване, но  в нито една европейска държава няма машинно гласуване и нали разбирате, че ние няма да открием топлата вода. Тук следва ако решим след местните избори  ако въобще това предложение мине, приеме се и т. н., следва да обобщим един много широк дебат в година, в която няма избори.

През 2015 г. на местните избори е гласувано с 50 машини само експериментално и само за общински съветници. Не трябва да въвеждаме машинното гласуване на всяка цена и да рискуваме да касираме изборите, защото биха довели именно до жалби и това ще доведе до двойно повече разходи за избори. От това ние нямаме нужда – българският гражданин  няма нужда от това.

Тези машини, които сега наехме се върнаха при техния собственик, но ако предприемем стъпки за закупуване би следвало да има място за съхраняването им, от кого да бъдат съхранявани, от кого да бъдат сертифицирани , от кого да бъдат съпровождани за изборния процес, как да бъдат настроени, защото ние предлагаме именно за тези избори да отпаднат машините, защото това са най-сложните избори, това са най-сложните избори. 

Още от категорията

Пандемията помете порочния "индустриален туризъм"

Между 60 и 80 процента от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през предстоящия  сезон. Тази нерадостна прогноза бе направена пред няколко дни и тя се наслагва към резултатите от действителните загуби на фирмите през летния период. Въпреки това обаче, не може да се каже че туризмът е най-губещият отрасъл,..

обновено на 30.10.20 в 16:09

Болниците в Раковски и Първомай също с ковид-отделения

20 от 115 легла  са предвидените за лечение на леки случаи на ковид, в съответствие с решението за разкриване на ковид-отделение. Проблемът обаче освен структурен, е  най-вече свързан с човешките ресурси. Болницата не е изолиранан от проблемите на останалата част от България, но след като персоналът на новото отделение ще влиза в..

публикувано на 30.10.20 в 15:11

Езиковите центрове са против затварянето им

Асоциацията на езиковите центрове в България излезе с отворено писмо  към  министъра на здравеопазването, в което изразява несъгласието на гилдията да се забраняват „присъствените занятия в езиковите и образователни центрове, организирани от частни лица“ и подозират  специално отношение към неформалното образование.  Аргументите за това..

публикувано на 30.10.20 в 12:17

Дано "ковид-поколението" не се окаже неподготвено

"Въпреки че от началото на пандемията минаха около 9-10 месеца, все още ми се струва, че нямаме сигурни данни за това, какъв е имунитетът при преболедувалите, защото те са доста противоречиви, както е при всички нови подобни инфекции. По данни на руски автори, срокът е много кратък, за да е налице имунитет, осигуряващ липсата на подобно..

публикувано на 30.10.20 в 11:45

Разпродажбата на общински имоти задуши Пловдив

Архитект Иван Делчев е ръководител на екипа на „Булплан” ООД - София, изработил проекта за новия Общ устройствен план на Пловдив . В разработката са включени повече от 20 експерти. Пред Радио Пловдив арх. Иван Делчев коментира дискусиите с граждани от шестте района на Пловдив по основния документ за града, свързан с развитието му за 20 години..

обновено на 29.10.20 в 17:15