Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмокласниците с най-висок успех в Пловдив избраха Математическата гимназия

Най-желаните от децата училища остават МГ, ЕГ "Иван Вазов", ЕГ "Пловдив" и Хуманитарната гимназия

2559 седмокласници в Пловдив и региона са приети по първото посочено в заявлението желание, каза за Радио Пловдив Рангел Райчев, експерт в Регионалното управление по образованието Пловдив. 4685 са учениците, които са класирани. Останалите са посочили само позиции, за които успехът им е недостатъчен да бъдат приети, поясни Райчев. 

Общо 5147 са подадените заявления за първо класиране след 7 клас, 357 от тях са на ученици от други региони. Похвално е, че повечето родители тази година са избрали да подадат заявления по интернет. 57% са избрали този начин при 38% миналата година, посочи експертът. 

Челната тройка на най-често посочваните в заявленията училища се оглавява от Хуманитарната гимназия, следвана от Езикова гимназия „Иван Вазов“ и Езикова гимназия Пловдив. 

Най-висок бал-498-има ученик, приет в специалността „Компютърна графика с английски език“ в Математическата гимназия. 497 е балът на друг ученик, класиран  в „Системно програмиране“ на гимназията. Двете специалности имат и най-високите минимални балове-съответно 455 и 446,5, както и най-много кандидати за тях.

497 е максимално достигнатият бал и на момиче, кандидатствало в Езикова гимназия „Пловдив“, там минималният бал е 445. 487 е най-високият бал в Езикова гимназия „Иван Вазов“ при минимален 447.

Резултатите показват, че ще се наложи закриването на 4 паралелки в професионални училища, каза още Рангел Райчев.

Става дума за специалностите машинен оператор в Професионалната гимназия по лозаро-винарство „Христо Ботев“ Перущица, оператор на компютър, текстообработване в СУ „Свети Софроний Врачански“ Пловдив, моделиер на кожени и галантерийни изделия в ПГ по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“ Пловдив, и оператор на машини за заваряване в ПГ по машиностроене.

 Приетите на първо класиране трябва да се запишат до 16 юли. На 18 юли ще бъдат обявени списъците по второ класиране.Приетите по него трябва да се запишат до 22 юли, а на следващия ден се бъдат обявени незаетите места за трето класиране. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27