Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българчета от 5 държави "Заедно по пътя на Кирил и Методий"

„Заедно по пътя на Кирил и Методий“ е названието  на общия проект, свързващ българчета от пет държави във виртуални работилници и изложби. Първата от тях ще бъде открита в Балабановата къща в Стария град в рамките на програмата на  „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Експозицията включва  отличените конкурсни творби на ученици от Българските неделни училища „Васил Левски“ в Александруполис, Гърция, „Св.св. Кирил и Методий“ в Истанбул и „Асен и Илия Пейкови“ в Рим. Силно въздействащи са и графиките  на учениците от Българско училище за роден език в Будапеща и Халастелек, Основно училище в Шармелек, Унгария и Българско средно училище „Пд-р Петър Берон“ в Прага. В съпътстващата програма  се включват и курсистите по български език в Одрин, Турция.

Платната съдържат графични изображения на глаголическите и кирилските букви, знаци и символи през погледа и творческата интерпретация на всеки  един от младите автори. Едноименен Азбучен албум събира цялата колекция  в двуезично издание, което ще се разпространява безплатно.

За популяризиране на уникалния български принос към разнообразието на европейската култура, чрез делото на създателите на славянската писменост и покровители на Европа – Кирил и Методий, изложбата ще бъде представена последователно в още пет европейски държави – Италия, Чехия, Унгария, Гърция и Турция.

Интервюто с Илияна Нанчева е в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" - теория и практика на конспирацията

Тази събота „Срещите” отварят дума за особеностите на конспирацията и човечеството в конспирологията. Гости ще са Димитър Стоянович - историк, Валентин Вацев - геополитик и проф. Цветан Теофанов, един от най-добрите познавачи на исляма. Бъдете с Радио Пловдив, интересно е !

обновено на 27.02.21 в 08:24

Над 20 филма на СФФ в Пловдив

Предстои юбилейно 25-о издание на „ София филм фест “, който и тази година по традиция освен в столицата има клонове в Пловдив, Варна и Бургас. И в четирите града кинофорумът ще се открие на 11 март, като пловдивчани могат да видят над 20 филма до закриването на 31 март. „ София филм фест в Пловдив“ ще стартира на 11 март с премиера на..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

"Мюзикъли от Холивуд" в концерт на Пловдивската опера

Гала концерт "Мюзикълите на Холивуд" ще се състои в Градския дом на културата в два поредни дни - този петък и събота.  В него са включени  фрагменти с н ай-доброто от мюзикълите, превърнали се във филмови класики: "Котките", "Фантомът на операта', "Кабаре", "Чикаго", "Човекът от Ла Манча","Брилянтин", "Вълшебникът от Оз", "Евита", "Цигулар на..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Работилница за мартеници стартира в Стария град

Работилница за мартеници отваря врати в Стария Пловдив. Началото ще бъде поставено днес в къща Стамболян от  Ванина Костадинова - директор на „Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив“, и директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Богомил Грозев. Организаторите канят малки и големи на 26, 27 и 28-ми февруари от 10:00 до 16:00 ч. да заплитат..

публикувано на 26.02.21 в 06:47

Изложбата "Претвореното сътворено" гостува в Смолян

Изложбата "Претвореното сътворено" на Националния исторически музей ще бъде представена в залите на Регионалния исторически музей в Смолян. Експозицията гостува от днес в града по повод на 3 март.  Тя показва умалени макети на традиционни български носии, изработени в края на XX в. от Антония Велева - дългогодишен реставратор в НИМ...

публикувано на 26.02.21 в 06:21