Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българчета от 5 държави "Заедно по пътя на Кирил и Методий"

„Заедно по пътя на Кирил и Методий“ е названието  на общия проект, свързващ българчета от пет държави във виртуални работилници и изложби. Първата от тях ще бъде открита в Балабановата къща в Стария град в рамките на програмата на  „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Експозицията включва  отличените конкурсни творби на ученици от Българските неделни училища „Васил Левски“ в Александруполис, Гърция, „Св.св. Кирил и Методий“ в Истанбул и „Асен и Илия Пейкови“ в Рим. Силно въздействащи са и графиките  на учениците от Българско училище за роден език в Будапеща и Халастелек, Основно училище в Шармелек, Унгария и Българско средно училище „Пд-р Петър Берон“ в Прага. В съпътстващата програма  се включват и курсистите по български език в Одрин, Турция.

Платната съдържат графични изображения на глаголическите и кирилските букви, знаци и символи през погледа и творческата интерпретация на всеки  един от младите автори. Едноименен Азбучен албум събира цялата колекция  в двуезично издание, което ще се разпространява безплатно.

За популяризиране на уникалния български принос към разнообразието на европейската култура, чрез делото на създателите на славянската писменост и покровители на Европа – Кирил и Методий, изложбата ще бъде представена последователно в още пет европейски държави – Италия, Чехия, Унгария, Гърция и Турция.

Интервюто с Илияна Нанчева е в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Осемгодишен пианист от Пловдив спечели международен конкурс

Осемгодишният Борис Дюлгеров от школата по пиано при пловдивското читалище "Цар Борис ІІІ и царица Йоанна"   спечели първо място от международен конкурс в Белград.  Преподавател на момчето е Росица Грозданова, а отличието идва  в изключително тежка конкуренция на световно ниво.  Борко впечатли журито от световни педагози и пианисти с изпълнение..

публикувано на 02.04.20 в 10:40

Съкровища от Старинен Пловдив във виртуална изложба

„Майстори на графиката – от съкровищницата на Стария град" е първата виртуална изложба, която представя Общински институт „Старинен Пловдив“. През април изложбата ще бъде достъпна на:  www.oldplovdiv.com , както и във Фейсбук иИнстаграм -Plovdiv Old Town /official/ Поводът за кураторската изложба е отбелязването на 51-вата годишнина от основаването..

публикувано на 01.04.20 в 16:38

Билет за Археологическия музей сега е един клик на мишката

Извънредното положение върши много хубава работа за навлизането на музеите в дигиталния свят. Това твърди Екатерина Илиева от Археолгичския музей в Пловдив. Като всички културни институти, и той е със затворени врати за посетители заради кризата с коронавируса. Но служителите му продължават да работят от вкъщи. При..

публикувано на 01.04.20 в 12:20

Великите европейци - Гулиелмо Маркони

Това е сигналът SOS. На 15 април 1912 го излъчва „Титаник”, след фатален сблъсък с айсберг. Модерният морски съд е оборудван и с ново техническо откритие – безжична радиовръзка. Човекът, който я прави, Гулиелмо Маркони, не е на кораба по случайност. Но там са радистите от компанията „Маркони”, които се свързват с кораба „Карпатия”, а..

публикувано на 01.04.20 в 09:39

От днес се приемат номинации за награда "Пловдив"

От 1 до 15 април ЗАПОЧВА НАБИРАНЕТО НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ – НОМИНАЦИИ за удостояване с „Награда Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или културен факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година или за цялостен принос...

обновено на 01.04.20 в 09:26