Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Междувременно кметът Иван Тотев заяви, че Община Пловдив на този етап не вижда защо да два още пари на превозвачите

Областният управител инициира утре разговори между Иван Тотев и превозвачите

Превозвачите твърдят, че се пред фалит, а общината отговоря на предупрежденията им с мълчание

| обновено на 15.07.19 в 15:11

Областният управител Здравко Димитров ще покани на разговор кмета на Пловдив Иван Тотев и шефовете на превозваческите фирми от градския транспорт. 

Срещата ще се състои утре, каза областният управител. На ная ще присъства и кметът Иван Тотев.

Превозвачите се срещнаха днес с Димитров заради спора си с общината по сумите, които получават за изпълнение на услугата. Те твърдят, че са изправени пред фалит, работят на загуба и нямат пари за гориво. Според фирмите дълговете им само за гориво надхвърлят 2 млн. лв., а при всеки опит да се срещнат с общината се сблъскват с мълчание. Затова превозвачите искат помощ от държавата, за да не остане вторият по големина град в България без градски транспорт. 

Настояваме електронната система за таксуване най-после да бъде въведена, каза Веселин Дошков, който управлява „Хеброс бус“. 

Според подписания с общината договор трябва да имаме приходи от 1,94 лв. на километър, а сега реално получаваме малко под 1,50 лв., добави Петко Ангелов. По думите му, ако автобусите на някой превозвач не тръгнат някоя сутрин, това ще стане защото доставчиците на гориво ще спрат доставките заради непокрити стари задължения. 

Дали сме стотици хиляди левове за оборудване на автобусите за работа с електронната система като ни бе казано,че от началото на годината системата тръгва, припомни Ангелов. Според Димитър Чолаков фирмата му трупа средно по 100 000 лева месечно загуби от недостатъчното общинско компенсиране на разходите.


Междувременно кметът Иван Тотев заяви, че Община Пловдив на този етап няма да даде допълнително пари на превозвачите, освен ако не не ни убедят, че това е  належащо и жизенонеобходимо. 

Кметът ще се срещне с превозвачите утре, като припомни, че тази година те са получили 1 милион лева допълнително, и не вижда обстоятелства, поради които тази сума да се увеличава.

Що се отнася до електронното гласуване, кметът беше категоричен, че вината за липсата на оборудване е на превозвачите.


Кметът припомни, че тази година превозвачите са получили 1 милион лева допълнително, и не вижда обстоятелства, поради които тази сума да се увеличава. Миналата година плащанията към превозвачите също са били увеличени с 1 милион лева. Така тази година компенсациите от общината към превозвачите са общо 7 милиона лева, посочи Тотев. 

Да ми обяснят защо - нито имаме някаква инфлация в България, нито имаме увеличаване на горивата, заяви кметът. Той посочи, че Общината не носи отговорност за лизингови договори и за плащане на кредити. 

В момента имам да плащам и лихвата ми е висока не е аргумент, който трябва да касае Община Пловдив, категоричен е градоначалникът.

Той посочи, че общината гледа цената и стойността на услугата. Какво точно се е случило през последните 6 месеца, че сумата, която ние сме увеличили с 1 милион лева не е достатъчна?, попита задочно Тотев превозвачите. Кметът подчерта, че не може само да се иска, трябва да бъде аргументирано това искане. 

Иван Тотев ще се срещне с превозвачите утре.

Кметът е категоричен, че превозвачите са виновни и проваленото електронно таксуване в градския транспорт на Пловдив, тъй като нямат оборудване в автобусите си. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна страши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи онища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще останем колкото е..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52

Обявиха частично бедствено положение заради пожарите в община Карлово

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов заради пожарите в региона. То е в сила за селата Пролом, Мраченик и град Баня. Пожарът в Средногорието още не е локализиран.  В центъра на село Пролом е разположена водоноска, която може да изстрелва с оръдия вода, за да се гасят пламъците,..

обновено на 18.07.24 в 12:52