Пловдив посрещна мощи на Света Марина за храмовия празник

За храмовия празник на пловдивската митрополитска църква „Св. Марина“,който е на 17 юли, в Пловдив пристигнаха  мощи на светицата от Гърция. Частица от честната глава на светата великомъченица Марина  беше донесена  от митрополита на гръцкия град Халкида - Хризостом. 

 На 16 юли в 18ч.  под тържествения звън на камбаните на    катедралния храм „Св. Богородица“ , мощите бяха посрещнати от стотици миряни, свещеници от цялата Пловдивска епархия, гости от братските църкви в Румъния, Гърция и Сирия. Присъстваха и пловдивски общественици и управници, между които областният управител Здравко Димитров. Те участваха в литийното шествие, с което мощите в украсената с цветя ковуклия, носена от бригада Специални сили, бяха пренесени в църквата "Св.Марина".

 В шествието с хоругви с образите на различни светци, се включи и Представителния духов оркестър на ВВС - Пловдив.  

 В митрополитския храм „Св. Марина“ митрополит  Николай  оглави Празничната  вечерня  с петохлебие за храмовия празник.

Мощите   на Св.Марина ще останат за поклонение в храма   три дни, на 16, 17 и 18 юли, като  църквата „Св. Марина“ ще бъде отворена денонощно, за да могат повече хора да се поклонят на св. Марина и да изпросят нейната молитвена подкрепа.


Галерия

Още от категорията

Деца дариха парите си на Детското отделение в УМБАЛ "Пловдив”

Третокласници от пловдивското училище “Драган Манчов” дариха на Никулден пари от букети за техните учители на Детско отделение в “УМБАЛ-Пловдив”. Средствата са събрани след участието им в благотворителната инициатива “Направи добро”. В нея вместо букети за първия учебен ден, децата спестиха сума от 300 лв. и я предоставиха на лечебното заведение,..

публикувано на 06.12.19 в 14:57

Община Кричим вдига такса смет с 30 на сто

За 2020 година община Кричим планира увеличение на такса смет с 30 на сто, съобщават от общинската администрация.  Като основна причина се сочат увеличените разходи за депониране на отпадъци на сметището в Цалапица. През тази година те са  75,20 лева за тон, а за 2020 година се увеличават на  113,20 лева за тон.  Като друга причина за..

обновено на 06.12.19 в 14:24

Свети Николай закриля всички ни, които плуваме в житейското море

Пловдивският митрополит Николай отслужи архиерейска света литургия за Деня на почитания и обичан християнски светец Николай. В службата участваха и гости от Вселенската патриаршия, представители на православната църква от Румъния и Сирия, както и три църковни хора.  Владиката  получи специален поздрав за деня на Свети Николай Чудотворец от патриарх..

публикувано на 06.12.19 в 14:08

Изграждат 74 социални жилища в "Източен"

Община Пловдив предвижда изграждането на 74 социални жилища в район „Източен“. Това предложение беше разгледано на обществено обсъждане.  Проектът е по процедура с директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по  Оперативна програма „Региони в растеж". В проектното предложение е залегнало новите модерни жилища да бъдат построени..

публикувано на 06.12.19 в 12:15

Почитаме Свети Николай Чудотворец

Православната църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец.  Той е известен като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.  На Никулден имен ден празнуват всички с името на светеца или производните на Николай имена  - Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния. По..

обновено на 06.12.19 в 11:32