Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здравният модел не беше идея за реформа, а насока за мислене

Калоян Стайков
Снимка: Ани Петрова

Единственото, което разбрахме от вчерашното представяне, това е, че за разлика от миналата година, когато министърът беше по-голям привърженик на запазване на монолопа на Здравната каса в рамките на основния пакет, то тази година вече е привърженик на демонополизацията. Така икономистът и експерт Калоян Стайков от Института за пазарна икономика коментира вчерашния Нов здравен модел, представен от министър Кирил Ананиев на кръгла маса. Но ако демонополизацията него лично го е изненадало положително, каза, че има много нови въпроси.

Вчера не чухме никакви отговори на редицата въпроси, които стоят на дневен ред не просто от миналата година, а от последните повече от 10 години. Затова и през последните дни се чуват и толкова разнопосочни мнения

Според Стайков, представеното не е било "идея за реформа, а насока за мислене на бъдещи промени, които ще се случат в някакъв неопределен момент". Той каза, че в Европа има достатъчно добри примери за реформа на здравното осигуряване. Но подчерта,че стъпките там не се извървяват в рамките на 1 година, "както си го представя министерството", визирайки, че за догодина бе изказана готовност за законодателни промени.

Не става така. Реформи в страни като Холандия, като Германия отнемат повече от 10 години. Това е по-скоро един процес, който се случва с ясната посока накъде трябва да върви системата. Никой не си поставя такива кратки и безкрайно нереалистични срокове. Защото в такива случаи по-скоро се стига до шок, както за пациентите, така и за работещите в системата.

Индивуални партиди има в страни като Сингапур. В цяла Европа действа солидарният модел, обясни Стайков. От това, което е чул вчера, за него изникват въпросите:

Как така ще се разпределят пациентите между фондовете, как така фондовете ще генерират печалба, как така няма да има подбор сорямо риска и различни цени за различните пациенти? Всички тези въпроси си имат отговор и това не е научно упражннение, това са модели, които вече работят. Ние вече имаме добрите примери. Не можем да ги пренесем едно към едно. Но може да пренесем основните принципи и да намерим начини те да заработят у нас.

Според Стакйков е проблем, че близо две години след встъпване в длъжност на министър Ананиев, още се говори каква е посоката. Вече посоката трябваше да е ясна и да говорим как точно да се разрешат всички тези проблеми, как точно да се гарантира солидарния принцип, как да се гарантира, че фондовете могат да работят без проблем, как да се гарантира, че пациентите няма да са ощетени дали от фонд, дали от доставчик на медицински услуги... и т.н. 

За неосигурените Стайков посочи, че са под 10 процента и са извън системата и независимо дали ще има 1 или 10 фонда, тези, които не се осигуряват, не могат да я ползват. 

Според него, е небходимо да се намери решение на въпроса дали държавата ще стане редовен платец и ще изплаща в пълен размер вноската на гражданите, които тя осигурява, независимо дали ще се промени моделът или ще се запази този модел. 

И в двата случая лицата, които се осугуряват за сметка на държавата, не се осигуряват на адекватен доход. И по този начин се получава кръстосано субсидиране между работещи и неработещи, които се осигуряват за сметка на държавата. Това е проблем и той трябвада се реши. По какъв начин - мисля, че МЗ трябва да излезе с някакво решение. 

Вариантите според него са различни, а самото решение е политическо. Всъщност, политическият елемент в тази система създава толкова много проблеми през годините. В момента, в който се въведе адекватна конкуренция, а не това, което се предложи вчера, тогава вече този политически елемент намалява и може да се очакват по-добри и по-ефективни, и по-ефикасни здравни услуги.


Още от категорията
Георги Веснаков

Да уважаваме това, че у нас COVID-19 се развива по-леко

"В Кувейт около 90 хиляди са болните от коронавирусна инфекция. От 13 март до преди около 10-тина дни имаше извънредно положение. То включваше полицейски час, което означава, че човек не може да излезе никъде, освен за неотложни нужди. Но и сега в магазина влизаш с маска и ти мерят темпеатурата". Това разказва поетът и художник Георги Веснаков,..

публикувано на 25.09.20 в 17:02

От общественото поведение зависи развитието на Ковид 19

Тезата, че разпространението на коронавируса не зависи от самия вирус, а от нашето отношение към него, е на д-р Александър Симидчиев, член на Националния кризисен щаб  и председател на сдружение "Въздух за здраве". „Вирусът се движи от поведението на хората,и от предпазните мерки, доколко ги  спазваме“, каза пулмологът и определи..

публикувано на 25.09.20 в 15:57

За 16 г. членство в НАТО Граф Игнатиево още чака придобивки

Днес в АБ Граф Игнатиево завършва най-мащабната за тази година международна летателна тренировка „Тракийска пепелянка“, която домакинстват и в която участват българските ВВС.  В медийния ден в четвъртък в базата пристигнаха президентът Румен Радев и посланичката на САЩ Херо Мустафа.   Попитахме кмета на Граф Игнатиево Нестор Чочев каква е..

обновено на 25.09.20 в 15:47

Разкриват тайните на Златния град на траките край Карлово

Започна архитектурното заснемане на разрушената храмова постройка, разкрита през 2008 година в Тракийския селищен център край село Васил Левски, известен като Златния град.  Проучванията в него започват през 2005-та, като миналата година община Карлово отпусна средства за теренни и геофизични проучвания.  В заснемането сега участва преподавателката..

публикувано на 25.09.20 в 13:46

Български компании вече са основни инвеститори в ТИЗ

За икономическата среда в региона, за силните нови проекти, които водят инвеститори дори в ковидкризата, говорим с инж.  Пламен Панчев , създател на Тракия икономическа зона (ТИЗ). Той представи новата фабрика за 30 млн. лева в община Марица и най-модерния обучителен център за ученици в България, казваме и какво прави България по Зелената сделка, с..

публикувано на 25.09.20 в 09:44