Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От 19 до 21 юли България ще е Рожен и Рожен ще е България

Три дни от 19 до 21 юли, България ще е Рожен и Рожен ще е България, каза на заключителна пресконференция за предстоящия Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“, кметът на Смолян Николай Мелемов. 

На откриването на събора в петък ще присъства президентът Румен Радев, а в събота на Роженските поляни ще бъде и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Откриването на Събора е в петък от 10:30 часа със сборен състав от над 200 гайдари, ансамбъл „Родопа“, певицата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, както и колегите им от Чепеларе Мария Бечева с Илия Учиков, като ще има и звън на родопски чанове. 

Още на 18 юли, ден преди откриването, огромният български трибагреник, който е над 7000 кв. метра ще бъде разпънат на Роженските поляни от известните български спортисти биатлонистката Екатерина Дафовска, боксьорът Тервел Пулев, автомобилните състезатели Крум Дончев и Павел Лефтеров, сноубордистът Радослав Янков, състезателката по борба Елица Янкова. 

По думите на Караколев от сдружението "Рожен- наследства в бъдещето" хотелите и къщите за гости в района са пълни за дните около събора.

Очаква се палатките да са около 500, като за всяка вечер се плаща по 15 лв. на палатка, а първата вече е разпъната от най-нетърпеливите гости на събора, посочи Караколев. А хилядите гости, които ще посетят събора, ще има осигурени 170 мобилни тоалетни, 15 мобилни бани и 80 мивки, осигурено и е сметосъбирането след мащабното събитие. 

За да се облекчи трафика гостите бяха призовани да използват организирания обществен транспорт от Смолян, Пампорово и Чепеларе. На поляните ще има паркинги с капацитет между 17 и 20 000 автомобили, които ще бъдат безплатни. 

Животните, които ще е участват в изложенията ще пътуват съгласно законодателството, след извършен преглед от ветеринар и издаден пътен лист. „Няма как животно да дойде на поляните на Рожен, без да има пътен лист. На връщане местен лекар също ще прегледа животните, за да отпътуват към стопанствата, от които са докарани“, поясни Караколев. 


Още от категорията

Какво, на кого и как говорят кандидатите за депутати

"Пред вид последните събития не е изненада, че Дани Каназирева ще води листата за 17 МИР, но това за поред път доказва, че в политиката няма много хигиена. След 8 години анти - ГЕРБ говорене и участие в коалиции, които искаха да събарят ГЕРБ от власт - излиза, че едва ли не  тя е била "агент под прикритие"  и сега е най- заслужила да поведе..

публикувано на 01.03.21 в 12:52

Организацията в битката срещу Covid е най-големият ми успех

Дани Каназирева направи отчет за работата й като областен управител и изтъкна, че на първо място са успели с организацията на мерките свързани с пандемията от Ковид-19.  „В Пловдив и областта 20 болници работят успешно за справяне с инфекцията, като имаме 1100 болнични легла“, подчерта Каназирева. Тя допълни, че е организирала и общата работа на..

публикувано на 01.03.21 в 12:29

ВАС оневини Сопот по старо дело от МОСВ

Върховният административен съд постанови, че община Сопот не дължи сумите по наложените финансови корекции по съдебно дело, което МОСВ заведе срещу общината по Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. Това съобщиха от община Сопот, като уточниха, че екоминистерството трябва да заплати на общината..

публикувано на 01.03.21 в 11:43

Бюджетът обрича пловдивчани да живеят в среда с ниско качество

“Демократична България” определи  бюджета на Пловдив за тази година като символ на управленския провал и заявиха, че няма да го подкрепят на утрешното гласуване на ОБщинския съвет. Според тях  през 21-ва година ще бъдат изразходвани рекордните 418 милиона лева за „още от същото“ като се визират издръжката на извънредно голям брой чиновници,..

публикувано на 01.03.21 в 11:00

Без зелени коридори тази седмица за Пловдив и областта

Тази седмица в Пловдив и областта няма да има зелени коридори за ваксинация срещу Ковид-19 – съобщи за Радио Пловдив заместник-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров.  Той допълни, че получените вчера в инспекцията 4 700 дози ваксини личните лекари ще получат по 20 дози за имунизация на записаните пациенти. Приоритет все пак ще се дава на джипитата..

обновено на 01.03.21 в 10:03