Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската митрополитска църква "Св. Марина" чества храмов празник с мощи на светицата, донесени от Гърция

Света Марина почитаме днес

За българите тя е Огнена Марина и е символ на небесния огън

| обновено на 17.07.19 в 11:23

Днес, 17 юли, Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през  III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.).

Стотици вярващи се стичат от сутринта в митрополитския храм „Св. Марина“, където пловдивският  владика Николай отслужи света литургия в съслужение с гръцкия митрополит Хризостом. В празничната служба участваха областният управител Здравко Димитров, председателят на ОбС Савина Петкова, командирът на пловдивския гарнизон бригаден генерал Явор Матеев. След литургията митрополит Николай припомни житието на света великомъченица Марина и призова вярващите да пазят вярата си, като светицата.

От снощи в храма са изложени за поклонение мощи на Св. Марина, донесени от Гърция. Те ще останат в църквата и утре, за да могат повече хора да се поклонят на Св. Марина и да поискат нейната помощ. 

Света Марина се счита за покровителка на водите и закрилница на Южното Черноморие. За българите тя е Огнена Марина, символ на небесния огън, покровителка на жътвата, нивите и сеитбите.

Сред католиците тя е известна като Света Маргарита Антиохийска и се празнува на 20 юли, когато православните християни празнуват деня на Свети Илия.

В народния календар денят на св.Марина е известен като Маринден. Това е един от трите най-горещи дни през годината – 15, 16 и 17 юли. Затова им казвали „горещници” и се празнували в чест на огнената слънчева стихия. Първият ден наричали Чурлига, вторият – Пърлига, а третият – Огнена Марина. Затова българите празнуват деня на светицата за предпазване от огън и мълнии. На този ден се пали новият жив огън. Той се прескача за здраве и от хора, и от животни.

В народните вярвания Света Великомъченица Марина се смята за покровителка на водите и закрилница на нашето Южно Черноморие. Вярва се, че светицата има лечителска дарба - помага на незрящи хора. За да намерят лек за страданието си, те ходят на аязмо или река край манастир, наречен на името на св. Марина. Мият очите си с благословена от нея вода, връзват парцалчета на близките дървета и се молят там да остане болестта.

В Странджа, на места и в Родопите, света Марина се почита като повелителка на змиите. В този край култът към светицата е силен и неслучайно тези места са осеяни с множество малки параклисчета и лековити извори, носещи нейното име. Тук света Марина е смятана за сестра на гръмовержеца свети Илия и на иконите от странджанския край светицата е изобразена с кошница, от която се подават змийски глави. Ако на този ден някой види змия я кълне с думите: "Нека света Марина да те умарини!"

Света Марина се приема и като покровителка на брака. В деня на Св. Марина започват седенките. Правят се магии за любов и щастлив брак.

Казват, че светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

Имен ден днес празнуват Марина, Марин и Маринела.











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51