Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската митрополитска църква "Св. Марина" чества храмов празник с мощи на светицата, донесени от Гърция

Света Марина почитаме днес

За българите тя е Огнена Марина и е символ на небесния огън

| обновено на 17.07.19 в 11:23

Днес, 17 юли, Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през  III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.).

Стотици вярващи се стичат от сутринта в митрополитския храм „Св. Марина“, където пловдивският  владика Николай отслужи света литургия в съслужение с гръцкия митрополит Хризостом. В празничната служба участваха областният управител Здравко Димитров, председателят на ОбС Савина Петкова, командирът на пловдивския гарнизон бригаден генерал Явор Матеев. След литургията митрополит Николай припомни житието на света великомъченица Марина и призова вярващите да пазят вярата си, като светицата.

От снощи в храма са изложени за поклонение мощи на Св. Марина, донесени от Гърция. Те ще останат в църквата и утре, за да могат повече хора да се поклонят на Св. Марина и да поискат нейната помощ. 

Света Марина се счита за покровителка на водите и закрилница на Южното Черноморие. За българите тя е Огнена Марина, символ на небесния огън, покровителка на жътвата, нивите и сеитбите.

Сред католиците тя е известна като Света Маргарита Антиохийска и се празнува на 20 юли, когато православните християни празнуват деня на Свети Илия.

В народния календар денят на св.Марина е известен като Маринден. Това е един от трите най-горещи дни през годината – 15, 16 и 17 юли. Затова им казвали „горещници” и се празнували в чест на огнената слънчева стихия. Първият ден наричали Чурлига, вторият – Пърлига, а третият – Огнена Марина. Затова българите празнуват деня на светицата за предпазване от огън и мълнии. На този ден се пали новият жив огън. Той се прескача за здраве и от хора, и от животни.

В народните вярвания Света Великомъченица Марина се смята за покровителка на водите и закрилница на нашето Южно Черноморие. Вярва се, че светицата има лечителска дарба - помага на незрящи хора. За да намерят лек за страданието си, те ходят на аязмо или река край манастир, наречен на името на св. Марина. Мият очите си с благословена от нея вода, връзват парцалчета на близките дървета и се молят там да остане болестта.

В Странджа, на места и в Родопите, света Марина се почита като повелителка на змиите. В този край култът към светицата е силен и неслучайно тези места са осеяни с множество малки параклисчета и лековити извори, носещи нейното име. Тук света Марина е смятана за сестра на гръмовержеца свети Илия и на иконите от странджанския край светицата е изобразена с кошница, от която се подават змийски глави. Ако на този ден някой види змия я кълне с думите: "Нека света Марина да те умарини!"

Света Марина се приема и като покровителка на брака. В деня на Св. Марина започват седенките. Правят се магии за любов и щастлив брак.

Казват, че светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

Имен ден днес празнуват Марина, Марин и Маринела.











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 09:29

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05