Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Бойков, бивш ученик от Националната търговска гимназия в Пловдив, е задържаният хакер

Повдигнаха обвинение на младеж от Пловдив за хакерската атака в НАП

Вече го е правил демонстративно преди две години с масива данни на МОН

| обновено на 17.07.19 в 14:42

Обвиниха 20-годишния Кристиян Бойков от Пловдив за атаката срещу НАП. От прокуратурата уточниха, че той остава в ареста за 72 часа и е с обвинение за неправомерно копирал компютърни данни от сървър на приходната агенция, като не е ясно от кой момент той е започнал действията си

Информационната система е част от критичната инфраструктура, а за подобни престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.

Досъдебно производство е започнало с първото действие по разследването - разпит на свидетел, извършен при условията на неотложност и като единствена възможност за събиране и запазване на доказателства от разследващ полицай при ГДБОП.

Файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др. 

Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. 

Вчера служители на ГДБОП са установили, че Кристиян се намира на работа в офис на фирма в София. Той е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи.

Припомняме, че преди две години, докато още беше ученик в Националната търговската гимназия в Пловдив, Кристиян Бойков проби показно защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Момчето тогава демонстрира как може да променя оценки в реално време на всеки един ученик в България. 

Кристиян Бойков бе поканен да работи в Министерството на отбраната и да съдейства за опазване и съхранение на информацията.

От профила му във Фейсбук става ясно, че работи като специалист по киберсигурност в компанията

TAD GROUP.  

Компанията е основана през 2014 г. в Ню Порт Бийч, Калифорния. Българският клон на TAD GROUP е основан през 2016 г. 

Ние сме първата компания в България, която специализира в предоставянето на глобални решения за киберсигурност и защита на информацията. Екипът ни в София се състои от експерти в областта на киберсигурността, някои от които дълго време са били част от правителствения сектор. Ние се водим от принципите на етичното хакерство и работим само след съгласието на нашите клиенти. Нашите услуги дават на клиентите ни възможността да разберат техните уязвимости преди да станат жертви на кибератака - пише в представянето на дружеството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08