Чумата по свинете може да стигне до Пазарджик, Смолян "бие" тревога

| обновено на 17.07.19 в 14:41
Снимка: Уикипедия

Да бъде извършена инвентаризация на животните, отглеждания в „задния двор“ на личните стопанства  в малките населени в област Пазарджик реши на извънредно заседание  Епизоотичната комисия във връзка с мерките за предотвратяване на заразата от африканска чума по свинете. 

За това са информирани  кметовете по места, които трябва да съобщят резултатите до 23 юли в Областна администрация. Според д-р Петко Митев, директор на ОДБХ – Пазарджик рискът от разпространение на заразата се крие в частните стопанства и нерегламентираните пазари за животни и затова контролът там ще бъде завишен. 

Той обясни, че  в Пазарджишко са известни два такива пазара за незаконна продажба на месо и прасета – в кваратал „Изток“ и в село Черногорово, но там периодично се правят проверки и се издават актове.  

Редовно се следят и свинефермите в региона, които са общо 5 и са предимно в общините Пазарджик и Пещера, но там се спазват всички изисквания за отглеждане на животни и няма опасност от разпространение на заразата. 

Част от решенията на комисията  включват завишен контрол и съдействие от страна на органите на реда, контрол на трафика на МПС и туристи от други области, особено такива с установени огнища както и  обучение на ловните дружинки, предвид предстоящия ловен сезон.

До момента на територията на област Смолян няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете, но са предприети превантивни мерки  за да не бъде допуснато разпространение на  заболяването. Това каза за Радио Пловдив областния управител на Недялко Славов. 

С негова заповед се забранява внасянето на територията на областа, на свинско месо за  лична консумация, на суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо от държави, в които има установени огнища на Африканска чума по свинете. 

Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян, Областна дирекция на МВР –Смолян, Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Смолян и Митническо бюро – Смолян към Териториална дирекция Тракийска, в рамките на своята компетентност, ще извършват проверка на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на областта. 

Той допълни, че контрола  ще е особено стриктен по време на провеждането на Събора за народното творчество и животновъдство „Рожен – 2019г“. Организаторите трябва  да се съобразят с въведените мерки за предотвратяване възникване на заболяването, а след приключването на събора да се извърши почистване на целия район от отпадъци и транспортирането и обезвреждането им, с цел да се предотврати риска от проникване на причинителя на болестта чрез свинско месо и продукти от свинско месо с личния багаж на участниците и гостите и хранителните отпадъци. 

Ще се извършват стриктни проверки на транспортните средства превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи, допълни Славов. По думите му Областна дирекция по безопасност на храните ще организира извършването на дезинфекция на влизащите в областта транспортни средства от ГКПП – Златоград. Още от категорията

AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози

„Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина". Това обяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. „По отношение на..

обновено на 19.04.21 в 19:46
Бойко Борисов

Бойко Борисов е опериран спешно след травма на коляното

"Бойко Борисов бе приет за спешна оперативна интервенция в УМБАЛ „Софиямед“. Той бе опериран преди минути по повод на травма на дясното коляно, получена по време на футболен мач от доц. д-р Антони Георгиев, един от най-добрите травматолози в страната и началник на Клиниката по артроскопска травматология в лечебното заведение". Това съобщиха от..

публикувано на 19.04.21 в 19:16

В Пловдив разкриха международна група за фишинг с БГ участие

Международна група  за онлайн измами с българско участие  разкриха след дълго проследяване пловдивската прокуратура и ГД БОП.   Пресечени са опити за пренасочване и укриване в непроследяеми сметки по света на десетки милиони долари и евро.  Българските спецслужби са ударили групата  след информация, че се готви трансфер на близо 40 милиона евро,..

обновено на 19.04.21 в 17:09

94 деца и ученици са под карантина

Дете от детска градина и трима души от персонала й са сред новоустановените 297 случая на ковид-19 в Пловдив и областта за последните 3 денонощия. Това е наложило карантина на контактните 29 деца.  Положителни за коронавирус са също двама учители и ученик от учебни заведения, в които под карантина са общо 65 ученици. Има и един медик с..

обновено на 19.04.21 в 15:23

В Стамболийски събарят незаконни къщи на безчинстващи преселници

Жители на кв. „Партизана“ в Стамболийски пропищяха от набезите на живеещите в близките незаконни къщи. Ромите не са местни, а са преселници от Димитровградско.  „Напрежението в квартала идва от обитателите на незаконните постройки – обиждат съседите, крадат, хвърлят камъни по минувачите, затова законните собственици са в правото си да..

обновено на 19.04.21 в 15:03

Свързани новини

Африканската чума по свинете дойде и във Враца

Болестта е засегнала ловно стопанство край града. По информация на собственика на дружеството, п робите на две от отглежданите диви прасета, са потвърдили наличието на заразата .  Той разказа, че лично е занесъл пробите и е получил положителен отговор. Заразените животни са убити в събота. Едното от тях е било отвън оградата, а другото – вътре в..

публикувано на 17.07.19 в 11:47

Областни администрации набелязват мерки за борба с африканската чума по свинете

    Органите на МВР и ДАИ ще осъществяват постоянен контрол за нерегламентирано транспортиране на домашни прасета на територията на област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Мярката е предприета заради регистрираните в страната случаи на африканска чума по свинете. С цел недопускане на заразата в региона, на заседание на..

публикувано на 16.07.19 в 18:37