Чумата по свинете може да стигне до Пазарджик, Смолян "бие" тревога

| обновено на 17.07.19 в 14:41
Снимка: Уикипедия

Да бъде извършена инвентаризация на животните, отглеждания в „задния двор“ на личните стопанства  в малките населени в област Пазарджик реши на извънредно заседание  Епизоотичната комисия във връзка с мерките за предотвратяване на заразата от африканска чума по свинете. 

За това са информирани  кметовете по места, които трябва да съобщят резултатите до 23 юли в Областна администрация. Според д-р Петко Митев, директор на ОДБХ – Пазарджик рискът от разпространение на заразата се крие в частните стопанства и нерегламентираните пазари за животни и затова контролът там ще бъде завишен. 

Той обясни, че  в Пазарджишко са известни два такива пазара за незаконна продажба на месо и прасета – в кваратал „Изток“ и в село Черногорово, но там периодично се правят проверки и се издават актове.  

Редовно се следят и свинефермите в региона, които са общо 5 и са предимно в общините Пазарджик и Пещера, но там се спазват всички изисквания за отглеждане на животни и няма опасност от разпространение на заразата. 

Част от решенията на комисията  включват завишен контрол и съдействие от страна на органите на реда, контрол на трафика на МПС и туристи от други области, особено такива с установени огнища както и  обучение на ловните дружинки, предвид предстоящия ловен сезон.

До момента на територията на област Смолян няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете, но са предприети превантивни мерки  за да не бъде допуснато разпространение на  заболяването. Това каза за Радио Пловдив областния управител на Недялко Славов. 

С негова заповед се забранява внасянето на територията на областа, на свинско месо за  лична консумация, на суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо от държави, в които има установени огнища на Африканска чума по свинете. 

Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян, Областна дирекция на МВР –Смолян, Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Смолян и Митническо бюро – Смолян към Териториална дирекция Тракийска, в рамките на своята компетентност, ще извършват проверка на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на областта. 

Той допълни, че контрола  ще е особено стриктен по време на провеждането на Събора за народното творчество и животновъдство „Рожен – 2019г“. Организаторите трябва  да се съобразят с въведените мерки за предотвратяване възникване на заболяването, а след приключването на събора да се извърши почистване на целия район от отпадъци и транспортирането и обезвреждането им, с цел да се предотврати риска от проникване на причинителя на болестта чрез свинско месо и продукти от свинско месо с личния багаж на участниците и гостите и хранителните отпадъци. 

Ще се извършват стриктни проверки на транспортните средства превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи, допълни Славов. По думите му Областна дирекция по безопасност на храните ще организира извършването на дезинфекция на влизащите в областта транспортни средства от ГКПП – Златоград. Още от категорията

Пуснаха срещу парична гаранция задържаните от бар "Силикон"

Районен съд – Пловдив определи парична гаранция  по 5000 лева спрямо трима от задържаните в пловдивския еротичен бар "Силикон"-собственикът Димитър Донов, управителят на заведението Николай Димитров и Алит Алит от Варна. Съдът прецени, че делото е в начален етап и  събраните до момента доказателства са недостатъчни за изграждане на обосновано..

публикувано на 25.02.20 в 18:34

Трима в болница в Пловдив очакват резултати за коронавирус

Трима души са хоспитализирани в Инфекциозна клиника в Пловдив за наблюдение за коронавирус , съобщи началникът на лечебното заведение доц. Андрей Петров.  Жена и мъж на по 60 години и още един мъж на 29 години са в болницата.  И тримата пациенти са в добро общо състояние, имат температура, жената е и с лека кашлица, но като цяло..

публикувано на 25.02.20 в 17:40

Шефката на Басейнова дирекция на съд за безстопанственост

Прокуратурата повдигна обвинения за безстопанственост на директорката на „Басейнова дирекция“- Пловдив Цветелина Кънева. Тя е обвинена за това, че не е предприела необходимите по закона мерки за ликвидиране на незаконния сондаж в Захарния завод в Пловдив.  Кънева бе задържана вчера в зрелищна акция на маскирани полицаи във ведомството. „На..

обновено на 25.02.20 в 16:46

Избраха фирмата, която ще прави пробива под Централна гара

Обединение Проект Пловдив печели обществената поръчка за модернизацията на жп линията, контактната мрежа и сигнализацията на гара Пловдив, както и за пробива под нея. Търгът беше обявен от НКЖИ, а предложената от фирмата цена е  89 милиона и 28 хиляди лева без ДДС и още 4 милиона 286 хиляди лева непредвидени разходи.  Първоначално зададената цена бе..

публикувано на 25.02.20 в 16:43

Паркираме в Колодрума за лев на час

Общинския паркинг до зала „Колодрума“  може да се ползва срещу 1 лев на час, съобщи заместник-кметът по транспорта на Пловдив Тодор Чонов. Пълният му капацитет е 180 места и 9 допълнителни за автомобили на хора в неравностойно положение. Специално табло на входа ориентира и ще показва колко от тях са свободните. „До момента паркингът се..

публикувано на 25.02.20 в 16:41

Свързани новини

Африканската чума по свинете дойде и във Враца

Болестта е засегнала ловно стопанство край града. По информация на собственика на дружеството, п робите на две от отглежданите диви прасета, са потвърдили наличието на заразата .  Той разказа, че лично е занесъл пробите и е получил положителен отговор. Заразените животни са убити в събота. Едното от тях е било отвън оградата, а другото – вътре в..

публикувано на 17.07.19 в 11:47

Областни администрации набелязват мерки за борба с африканската чума по свинете

    Органите на МВР и ДАИ ще осъществяват постоянен контрол за нерегламентирано транспортиране на домашни прасета на територията на област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Мярката е предприета заради регистрираните в страната случаи на африканска чума по свинете. С цел недопускане на заразата в региона, на заседание на..

публикувано на 16.07.19 в 18:37