Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме добри IT специалисти и некадърна администрация



Технологиите, които се използват в българското електронно управление, въобще не са толкова елементарни. Те са световни технологии-такива, каквито се използват навсякъде. Проблемът обаче е качеството на управлението, тоест на човешкия фактор. Така Константин Павлов, активист в областта на цифровите права, коментира случая с хакването на лични данни, съхранявани от НАП.

Допуснати са невероятни, направо немислими нарушения на технологичната дисциплина при опазването на тия данни, за което няма как-трябва да се понесе някаква отговорност. Освен това някои специалисти казаха, че системата е била защитена толкова зле, че дори човек с абсолютно начални познания по киберсигурност и включително 20-годишен хакер, би могъл да направи това нещо. Моята надежда е, че тези данни не са попаднали в ръцете на много по-злонамерени играчи, отбеляза Павлов.

България е такава държава, в която има много добри компютърни специалисти и много некадърна администрация. Това, което лично мен ме учудва е, че след като в България вече няколко години има проблем с електронното управление, спомнете си падането на Търговския регистър, спирането на системите на КАТ, на издаването на винетки, ние продължаваме да демонстрираме много лошо справяне с технологичните предизвикателства на съвремието, каза още Константин Павлов.

Той свързва и готвеното ограничение на машинното гласуване за местни избори именно с неумението на администрацията да се справи с управлението на процеса.

Част от проблема с кадровата политика е ниското заплащане в държавната администрация. Другата част е, че голяма част от назначенията са политически. Тоест, не се търси кадърен специалист, а се търси човек, който е партийно верен на управляващите. И това е отдолу догоре-от чиновниците в местни администрации до еврокомисарката по дигитална икономика, каза още Константин Павлов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17