Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Представят "Великите европейци" в галерия "Арсенал"

| обновено на 18.07.19 в 11:10Първата книга от поредицата „Великите европейци” на Пламен Асенов, който води едноименното предаване всяка сряда по Радио Пловдив след 9 часа, ще бъде представена  този вечер от 18ч. в галерия Arsenal of art в Капана. 

Срещата ще бъде с автор Пламен Асенов и художник Александър Гьошев. Разговорът ще бъде за "нашата интересна, но не особено позната европейска история, за хората, които оформят и въздигат духа на Европа през последните близо 30 века, за настоящето и бъдещето на нашия континент и съюз".

„Великите европейци, книгата - ново начало”  е продължение на едноименната поредицата, която е в ефира а Радио Пловдив вече седем години. Преди четири години 55 от текстовете на Пламен Асенов бяха събрани в книжно тяло, което илюстрира и оформи художникът Александър Гьошев. 

Сега амбицията на двамата автори е да бъде издадена книжна поредица, която да събере и представи значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот, т.е. светлите умове на Стария континент. 

Припомняме, че радиопоредицата "Великите европейци" може да слушате по БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на Радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Моят поглед е насочен не към  ЕС, който е административен орган, а към Европа, която е дух, култура, цивилизация. 

Съвременните политици  трябва да се учат от Великите европейци в известен смисъл.  И от Маргарет Тачър, и от папа Йоан Павел ІІ и от Вацлав Хавел. нНикога няма да забравя онзи случей с Вацлав Хавел, който още по времето на комунизма е декларирал своя пацифизъм, но вече като президент на Чехия го питат Защо като известен пацифист, подкрепихте въздушните удари на НАТО в Югославия и Ирак, и той казва, не бива да оставяме диктаторите да ни диктуват живота. 

За книгата от автора

Какво знаем ние за Европа?

Новата книга за великите европейци

Не питам за ЕС, питам за Европа.

Книгата „Великите европейци” идва на бял свят, въпреки че на никого от онези, на които би трябвало да им пука за появата на подобни книги, не им пука.

Искрено благодаря обаче на хората от цялата страна, които наистина искат да знаят повече за общата ни историческа и духовна родина - Европа. Те винаги са ме подкрепяли да продължа радио-поредицата и отдавна ме окуражават да я превърна в книжна поредица.

Е, първият опит през 2015 се оказа красив, но неефективен.

Оттогава с Фондация ПРО ЛИБРИС и БНР - Радио Пловдив опитваме да намерим продължение, но ето, че четири години по-късно май намерихме нещо по-хубаво - ново начало. 

Пламен Асенов

Интервюто с Пламен Асенов за книгата "Великите европейци" е в звуковия файл. 


Още от категорията

Премиера на "Бомбето" в Кукления театър

Каскетът ли управлява бомбето, или бомбето – каскета?  С тази образност е поставен социалният и философският конфликт в куклената постановка за възрастни „ Бомбето “ по новелата на Йордан Радичков . Представлението е реализирано от Пловдивския Куклен театър с гост- режисьор Катя Петрова , която пък е поканила от своя страна за сценографията..

публикувано на 02.03.21 в 16:37

Читалището в град Шипка на 160 години

Читалище „Светлина-1861“ в град Шипка, тази година отбелязва 160 години, от създаването си. Това е най-старото, селско читалище в страната, което е изключително активно в своята дейност и днес. То има своя художествена галерия и собствена музейна сбирка.  Традиция за читалище „Светлина-1861“ са „Шипка фест“, който се провежда от три години и..

обновено на 02.03.21 в 15:40
Димитър Георгиев в галерията, която носи името му

Отвори врати най-новата галерия-музей в Пловдив

С над 300 творби на стари български майстори на четката и скуптурата отваря врати най-новата галерия в Пловдив и единствената, която ще е едновременно и музей. Тя носи името на пловдивския бизнесмен Димитър Георгиев, известен меценат на изкуството под тепетата.  Картини на Златю Бояджиев, Димитър Гюдженов, Цанко Лавренов, Иван Милев, Борис..

публикувано на 02.03.21 в 13:01
Проф. Пламен Павлов

Проф.Пламен Павлов за книгата "Владетелите на България"

Книгата "Владетелите на България"  е панорама на българската държавност, каза в интервю за Радио Пловдив проф. Пламен Павлов съавтор на изданието, заедно   с Делян Момчилов.  В изданието на "Сиела"   са представени  хронологично над 80   владетели  по българските земи от древните траки и  кановете, до последните  царе и царици.  Между тях има и слаби,..

публикувано на 02.03.21 в 11:09

Галерия "Ромфея" показва картини на талантите от НХГ-Пловдив

Традиционната годишна изложба на ученици от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" ще бъде открита тази вечер в галерия " Ромфея ", Пловдив. Тя ще може да се разгледа до 15 март 2021 г.  В експозицията ще бъдат показани произведения на гимназисти от всички седем специалности на училището - Живопис, Графика, Стенопис, Рекламна графика,..

публикувано на 02.03.21 в 10:34