Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигнаха римските колони на Античния форум

13
Снимка: Марин Данев, Радио Пловдив

Ремонтът на Централния площад в Пловдив навлезе в последната си фаза. Античните колонади на Римския форум – Запад на Централния площад  бяха монтирани в археологическия комплекс.

Това стана в присъствието на кмета Иван Тотев и пред археолога Елена Кесякова, чиято е идеята за разкриване на Форума, както и на архитект Румяна Пройкова, автор на проекта и реставраторът на колоните Никола Стоянов.

Четирите колони са с различна височина -  трите са в цял размер, а една е фрагмент. Обсобени са и 5 бази, които също са реставрирани.  По думите на Стоянов, след два месеца изследване и работа, намерените археологически фрагменти са били вградени в тялото на колоните и те са били възстановени в оригинални размери, обясни реставраторът.

Трябва да се сглобят всички фрагменти, които са на парчета, и да бъдат експонирани по най -добрия начин, казва арх. Пройкова. 

Колонадата със запазените два капитела в коринтски стил ще се издигне върху носещата стена, наречена стилобат, която е отлично съхранена. На изток от нея започва ареата - откритата част на античния площад .

Находките от проучванията пък ще бъдат наредени под новата подпорна стена, която е с бетонови блокчета.По нея ще има пълзяща растителност, разказа  още Пройкова. 

Преходът от съвременното ниво към античното, което достига до 6 м дълбочина, ще става чрез стъпала и седалки от южната и северната страна на обекта. 

Идеята е археологическата композиция да бъде експонирана в зелена среда.

Най-ценната находка, намерена при изграждането на габиони в изкопа, е надписът на тракийското божество Херос от 2-и век. Този артефакт доказва, че става дума не за римска, а за трако-римска култура, обясни археоложката Елена Кесякова, под чието ръководство бяха извършени разкопките. Тя поясни, че разкопките и проучванията са продължили 4 години.

Във фейсбук профила си кметът написа: Започва да се показва картината какво действително е представлявал Пловдив, защото градът е бил много богат, и сега, когато можем да го видим и да го пипнем, е друго. Колоните са в оригинални размери и са с включени автентични части, които са намерени. Строителите дават всичко от себе си. Продължаваме с изграждане на капителите, които са 1 метър отгоре. Ще покажем цялото великолепие. Предстои довършване на всичко останало, каменните градежи, форума с античните магазини, които ще завършим, а когато се озелени, обектът ще стане и зелено продължение на градината. В момента плочки са поставени около пощата и от северната страна на Цар-Симеоновата градина. Продължават и изкопните дейности и премахването на пръст в североизточна посока до Одеона, където археологът Мая Мартинова ще ръководи разкопките на място.

По думите на кмета крайният резултат  след цялостния ремонт ще бъде многофункционален площад, който ще се се превърне в споделено пространство с много зеленина, водни площи, а археологията ще се  интегрира в градското пространство.

Още подробности може да чуете в прикачените звукови файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

200 офталмолози идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

публикувано на 25.04.24 в 06:31

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08