Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха ценни стенописи в къщата на Драган Калофереца

Ценни стенописи, свалени от сгради и църкви – паметници на културата от Южна България, бяха открити от администрацията на пловдивския Район „Централен“. 

Кметът на района Георги Стаменов сезира Министерството на културата за находките. Те са открити при проверка в къща на ул. „Петко Р. Славейков“ 32, известна като къщата на Хаджи Драган Калофереца.

В постройката, която в момента е частна собственост, се е помещавал и филиал „Тракия“ на тогавашния Национален институт за паметници на културата /НИПК/, сега преименуван на НИНКН.

Комисия, инициирана от Георги Стаменов, в която участват главният архитект на район „Централен“ Петър Петров, регионалният инспектор за Южен централен район в Главна дирекция „Инспекторат и опазване на културното наследство“ към Министерство на културата арх. Слави Славов, главният експерт в Дирекция Експертни и методически дейности в НИНКН арх. Жана Джугаланова и шефът на ателие за консервация и реставрация към ОИ „Старинен Пловдив“ Христина Цветкова, отива на адреса по сигнал за рушаща се сграда.

В дървени шкафове на приземния етаж откриват стелажи, върху които са поставени фрагменти от фрески, рисувани върху сгради и църкви-недвижими културни ценности.

Сред тях са стенописи от църквата в с. Енина, метоха в Асеновград, къща „Аргириади“ , Копринковата къща в Карлово, Павловата къща в Калофер, Джамовата къща в Брацигово, Ориенталската сладкарница на Джумая джамия, Мулетаровата къща в Пещера и от сгради в Старинен Пловдив на ул. „4-ти януари“, ул. „Артин Гидиков“ , ул. „Петко Р. Славейков“,  ул. „Стамат Матанов“ , ул. „Васил Кънчев“, от Стара Загора, Долно градище и други, които все още не се идентифицират.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов е приел присърце идеята на арх. Слави Славов, след реставрацията възстановените стенописи да бъдат изложени в новата галерия „Капана“ на малката Главна под мотото „Спасено от Пловдив“.

 „Радвам се, че екипът на район „Централен“ допринесе за разкриването и опазването на тези оригинални стенописи, които са  част от българското културно наследство. Ще направя всичко възможно след реставрацията, те да бъдат експонирани в изложба, за да станат достояние на повече хора“, коментира Георги Стаменов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Започва Международният фолклорен фестивал в Пловдив

28-то издание на Международния фолклорен фестивал  стартира в Пловдив. В рамките на пет вечери на сцената на Античния театър ще се представят фолклорни състави и ансамбли от Казахстан, Латвия, Молдова, Сърбия, Унгария и Грузия. Домакини от българска страна са Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - Пловдив, Представителен  ансамбъл „Марица“ при СУ..

публикувано на 29.07.24 в 07:05

Опасно горещо време в 21 области на страната

Жълт код за опасно горещо време е обявен за 21 области на страната за 29 юли, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора,..

публикувано на 29.07.24 в 06:55

Двама полицаи пострадаха при размирици преди мача "Ботев" - "Локомотив"

Двама полицаи са пострадали при овладяване на размирици между агитките преди началото на футболната среща между "Ботев" и "Локомотив" в Пловдив, предаде БНТ. Запалянковците са хвърляли камъни, факли и бомбички. Бързата намеса на Жандармерията е предотвратила ексцесии между двете агитки. Заради футболната среща бяха обявени и  промени в движението по..

публикувано на 28.07.24 в 21:34

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

обновено на 28.07.24 в 18:58

Пожар погълна 4 постройки и къща в Костандово

Пожар изпепели покривите на 2 къщи, както и 3 селскостопански постройки в град Костандово днес следобед. "Къщите са обитаеми, едната е двуетажна, а другата постройка е лятна кухня към едноетажна къща. Слава Богу, няма пострадали хора. Семействата, които живеят в къщите, ще бъдат настанени при роднини и близки", каза пред Радио Пловдив кметът на..

публикувано на 28.07.24 в 18:46