Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Всички вече са нащрек за АЧС, дано да не е твърде късно

Южна България засега не е засегната от заболяването, но превантинвните мерки срущу разпространението на болестта африканска чума по свинете се задълбочават - наблюдение на фермите, проверки в т.нар. "заден двор", където по селата се отглеждат животни за лично ползване, санитарен контрол, ограничаване на нерегламентираната търговия с животни и месо, както и включване на ловците в програма за намаляване на популацията на диви прасета - преносители на заразата.

Снимка

Според Петър Владов, който годишно отглежда 1500 прасета във фермата си в пазарджишкото село Братаница, проблемът е сериозен и ще се отрази на пазара както на живи животни, така и на  месо. 

Самият той е взел мерки да не допусне болестта на територията на стопанството си, но се опасява от безотоговорните малки собственици, ловци и търговци.

Снимка

По думите на Бойко Синапов, който оглавява сдружението "Обединени български животновъди" поблемът е, че отново вървим след проблема и така е по- трудно да се ограничат щетите, особено ако те стигнат до големите индустриални ферми. 

Според Синапов, включването на ловците в превантивните мерки е закъсняло. То е трябвало да се планира още преди две години, когато се видя, че оградата няма да спре влизането на заразени животни от Румъния.

Снимка

Д-р Васил Паница - председател на Ловно - рибарското дружество "Сокол" - Пловдив смята, че мерките, които сега взима държавата са адекватни, но проблемът е заложен у самите фермери, които не стриктни при подбора на фуражи за животните си. 

Точно от там влиза заразата, смята той. Д-р Паница обяснява, че вирусът не е опасен за хората, но трябва да се има пред вид, че като всеки вирус и този може да мутира.

Още от категорията

Мерките срещу коронавируса са като мерките срещу грипа

Тримата пациенти хоспитализирани в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св.Георги“ са с отрицателни резултати за коронавирус и ще бъдат  изписани. Това заяви  Утре в Областна администрация ще бъдат обсъдени мерките за предотвратяване на заразяването с коронавирус и учреден регионален оперативен щаб за координирането действията на институциите  на местно..

публикувано на 26.02.20 в 17:20

Управляващите са стабилни, но не излъчват стабилност

Очаквани са тези искри или конфликтни ситуации между партньорите в управляващата коалиция , най-вече между ГЕРБ и основният им партньор ВМРО , заяви политологът Анастас Стефанов от Изследователски център "Тренд" в коментар за напрежението след показния арест на директорката на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Цветелина Кънева,..

обновено на 26.02.20 в 17:03
Румен Драганов

Дори след коронавируса през 2020-та ще има ръст на туризма

Коронавирусът по света и у нас - заразата, която в мащабите си има сериозни последици за Китай и Италия.  В Италия официално има 320 заразени с коронавирус, което е със 100 повече от вчера, а има и още един смъртен случай, с който общо стават 10, казаха от Кризисния щаб тази сутрин.  В Хърватска също има човек с признаци на коронавирус...

обновено на 26.02.20 в 16:58

Поставят 1200 дефибрилатори на обществени места в Пловдив

В Пловдив започва поставянето на външни обществени дефибрилатори. Това стана ясно по време на кръгла маса, която се организира от Община Пловдив. Първият етап предвижда те да се внедрят в общински лечебни заведения и предприятия, а също и в сградата на администрацията, съобщи доктор Калин Калинов, директор на Дирекция „Здравеопазване“ към Община..

публикувано на 26.02.20 в 16:41

Българските производители на водоплаващи губят пазари

Днес собственици на птицеферми се събраха на среща в Раковски, на която обсъдиха мерки за справяне с инфлуенцата по птиците. Темата коментира   Иван Йовчев , съпредседател на Сдружението на производителите на водоплаващи в България. Птичият грип е установен в 3 обекта в Пловдивска област - в 2 стопанства за патици и 1 за кокошки и пилета...

публикувано на 26.02.20 в 16:22