Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Всички вече са нащрек за АЧС, дано да не е твърде късно

Южна България засега не е засегната от заболяването, но превантинвните мерки срущу разпространението на болестта африканска чума по свинете се задълбочават - наблюдение на фермите, проверки в т.нар. "заден двор", където по селата се отглеждат животни за лично ползване, санитарен контрол, ограничаване на нерегламентираната търговия с животни и месо, както и включване на ловците в програма за намаляване на популацията на диви прасета - преносители на заразата.

Снимка

Според Петър Владов, който годишно отглежда 1500 прасета във фермата си в пазарджишкото село Братаница, проблемът е сериозен и ще се отрази на пазара както на живи животни, така и на  месо. 

Самият той е взел мерки да не допусне болестта на територията на стопанството си, но се опасява от безотоговорните малки собственици, ловци и търговци.

Снимка

По думите на Бойко Синапов, който оглавява сдружението "Обединени български животновъди" поблемът е, че отново вървим след проблема и така е по- трудно да се ограничат щетите, особено ако те стигнат до големите индустриални ферми. 

Според Синапов, включването на ловците в превантивните мерки е закъсняло. То е трябвало да се планира още преди две години, когато се видя, че оградата няма да спре влизането на заразени животни от Румъния.

Снимка

Д-р Васил Паница - председател на Ловно - рибарското дружество "Сокол" - Пловдив смята, че мерките, които сега взима държавата са адекватни, но проблемът е заложен у самите фермери, които не стриктни при подбора на фуражи за животните си. 

Точно от там влиза заразата, смята той. Д-р Паница обяснява, че вирусът не е опасен за хората, но трябва да се има пред вид, че като всеки вирус и този може да мутира.

Още от категорията

Всички политици искат част от баницата, а баница няма

Надявах се, че българските политици да се обединят в такава ситуация, но това не се случи, така политологът Татяна Буруджиева започна своя коментар за   последните политически страсти и популизма, избуяли в условията на извънредно положение, изразени в дебата за депутатските заплати и критиката на президента. В политиката има такива..

обновено на 07.04.20 в 16:02

В разпространението на Ковид-19 в Пловдив няма ескалация

31 са случаите на Ковид - 19 в Пловдив. Това съобщи тази сутрин директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева .  Тя каза в интервю за Радио Пловдив, че има един екстубиран пациент, което е успех на този етап от неговото лечение. Д-р Танчева поздрави колегите си с днешния професионален празник и специално пожела здраве за медиците от болниците: "Свети..

обновено на 07.04.20 в 11:31
Д-р Иван Маджаров

Повече от 85% заплащане за болниците сега е рекет

В условията на  извънредното положение продължаваме да информираме за: нови инициативи, промени в ход и празник насред пандемия. С д-р Иван Маджаров, председател на БЛС ще коментираме в деня на работещите в здравеопазването: как болниците ще се справят с 85% от очакваните средства. Тази мярка идва след свитата дейност на лечебниците заради..

обновено на 07.04.20 в 10:37

Важно е да се удължи времето за диалог по програмата "Инвитро"

По правилата на общинския съвет продължава общественото обсъждане на правилника за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. За някои от спорните моменти, по които тече нова петиция на активни граждани говорим с д-р Иван Црънчев , общински съветник от ВМРО и член на комисията по професионална етика на БЛС-Пловдив. Д-р Црънчев..

публикувано на 07.04.20 в 10:00

Шием маски и помагаме на героите на деня

В програма "Точно днес" разговор с  Елица Георгиева , управител на малко немско предприятие у нас, която разказва за решението да помогнат в кризата с COVID-19. Тя споделя опит как от фирма, която прави ветеринарни протези, те пренастроиха мощностите си - да шият маски. Елица Георгиева каза, че според нея "доброто също е заразно" и започна..

публикувано на 07.04.20 в 09:55