Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев откри националния събор "Рожен – наследство в бъдещето 2019"

Със звън на родопски чанове президентът Румен Радев откри събора на народното творчество и животновъдство "Рожен – наследство в бъдещето 2019", който ще продължи до неделя. 

"Мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така както нашите каба гайди могат заедно да разлюлеят една непоклатима планина, така всички ние с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде", заяви Румен Радев в словото. Той подчерта, че Роженският събор е празник на нашата българска родова памет и жив извор на българското единство. Днес над волните родопски поляни цари автентичният и непокорен български дух, посочи държавният глава. 

"Ние, българите тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и техните ценности. Роженският събор е съвременен израз на красива и живописна страница от родопската приказка, от дълговечната българска история. Някога на тези поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, за да почерпим сила от корена. Да потърсим най-чистата вода от извора за зажаднелите си души", заяви още президентът Радев. Според него родопчани пазят свято традициите и доказват, че свободата е състояние на духа. 

"България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите. Днес обаче Родопите са сред най-обезлюдяващите краища на България", допълни държавният глава. Той сравни всяко обезлюдено родопско село с угасване на светилник, "който отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените".
 

След словото на президента в подножието на най-голямото знаме на България, разположено на родопските поляни на връх Рожен над 300 гайдари от четири посоки дефилираха и изпълниха обща родопска сюита. 

Над 3500 участници от всички краища на страната ще се изявят във фолклорния конкурс в над четири сцени до неделя. За първи път ще участват и фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна.

Заради събора от днес до 22 юли се ограничава движението по път II-86 между курортен комплекс Пампорово и село Соколовци.

Заради събитието, посветено на народното творчество и животновъдство, от днес до понеделник се ограничава движението по пътя между курортен комплекс Пампорово и село Соколовци. Временната организация за движение влиза в сила от шест часа тази сутрин до шест часа в понеделник. Ограничено ще бъде движението на МПС-та по път две 86 от отклонението  за Пампорово до Соколовци. Алтернативният маршрут с движение на транзитния трафик е Проглед – Пампорово – Смолян – Соколовци и обратно. 

До 20 юли отпада забраната за движение на МПС-та над три тона и половина по път 3-86-4 Пампорово-Смолян. Очаква се движението по път две-86 Пловдив – Смолян да бъде натоварено и поради това на шофьорите на товарни автомобили се препоръчва да използват обходни маршрути Пловдив – Кричим – Девин – Стойките – Пампорово – Смолян и обратно, както и Пловдив – Кърджали – Ардино – Смолян и обратно. От Агенция "Пътна инфраструктура" призовават шофьорите да се движат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки пътната сигнализация и указанията на контролните органи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Тръгва нова линия между Карлово и Калофер от 1 април

Нова автобусна линия по направление Карлово – Калофер – Карлово тръгва от 1 април, съобщи пред Радио Пловдив кметът на Ботевия град Драгомир Боев.  Тя ще вози пътници всеки работен ден от Карлово до Калофер в 11 часа, а връщането от Калофер до Карлово е от 12.10 часа. "Линията е много удобна, защото обичайно калоферци пътуват сутрин в 8.30 ч...

публикувано на 29.03.24 в 13:48

Затварянето на Бетонния мост се отлага за лятото

Бетонният мост ще бъде затворен след 15 юни и трябва да е готов за Коледа . Договореност за това е постигната с ръководството на НКЖИ,  съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Идеята е да се работи през летните месеци, когато трафикът е по-малък, заради отпуските. Кукленско шосе пък се очаква да бъде завършено след 45 дни и да поеме трафика от..

обновено на 29.03.24 в 13:44

Осигуриха 1,3 млн.лв. за емблематичните културни събития в Пловдив

През 2024 Фондация „Пловдив 2019“ ще инвестира 1 300 000 лв. в големите събития на града.  Управителният съвет на Общинска фондация „Пловдив 2019“ е гласувал увеличение с 300 хиляди лева на бюджета на програма „Фестивали и големи събития“ в Пловдив, като по това перо за тази година се отделят общо 1 милион и 300 хиляди лева. За нея бяха получени..

обновено на 29.03.24 в 13:43

Земетресение стресна Девин и околността

Три земетръсни труса се усетиха тази сутрин в Девин. По думите на кмета първият трус е усетен към 8:30 часа, последвал и втори, като и двата са били доста силни. Малко преди 9:00 часа е имало и трети трус, но доста по-лек.  По данни на Националния Институт по геофизика, геодезия и география на БАН  трусът е регистриран в 08:38 ч. със сила 3,8 по..

обновено на 29.03.24 в 13:42

Тийнейджър е с опасност за живота, с мотора си блъснал кола

16 годишно момче е в тежко състояние  и с опасност за живота след като управляваният от него мотоциклет се е блъснал в автомобил между Първенец и Храбрино. Младежът е неправоспоспособен, а моторът му е бил с прекратена регистрация, съобщават от полицията. Шофорът на колатата, в която се е ударил, е на 34 години, тестван е с дрегер и..

публикувано на 29.03.24 в 13:37