Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Пловдив Димитрий Карпов и съпругата му създават Център в помощ на зависими

Трудният път от наркотиците до свободата и грижата за другите

Освен със зависимите и техните роднини, двамата работят и по линия на превенцията сред учениците

| обновено на 22.07.19 в 10:28

Младо семейство от Украйна  избра България  за да помага на хора, попаднали в капана на зависимостите.

Дмитрий и Катя Карпови от две години вече живеят в Пловдив, където създават  Център в помощ на зависими „ Пътят към свободата“ и помагат на хора, които искат да се откажат от наркотици, алкохол или други зависимости. 

Освен със зависимите и техните роднини, двамата работят и по линия на превенцията сред учениците. 

 Години наред Дмитрий и Екатерина Карпови са били в плен на дрогата, но са успели да излязат от омагьосания кръг благодарение на програма, която искат да развият и у нас и вече го правят не само в Пловдив,но и в София, Сливен и Асеновград. 

Двамата се срещат в център за лечение на зависими в родината си. Създават семейство и от 13 години двамата се занимават с помощ на зависими - първо в Украйна, а преди 2 години в Пловдив откриват специализирания център.  В центъра за лечение на зависимости в Украйна пътят към свободата среща Димитрий и Екатерина. От тогава са заедно и заедно помагат и на семействата на зависимите. Продължава разговорът на Елена Крушкова с Димитирий Карпов

Ние помагаме на семействата не само на зависимия. Много е важно да се разбере, че в един момент близките стават зависими от зависимия човек. По такъв начин хората губят себе си. Жени губят себе си. Майки губят себе си. Те искат да помогнат и помагат, помагат...но в един момент и самите имат нужда от помощ При нас има такава програма път към свободата на твоето семейство, разказва Димитрий

Той споделя, че за първи път на 13-14 години опитва първо с трева, но на 16 години вече е на инжекционни наркотици. Зависим е до 24 години . Стига до дъното, живее на улицата и накрая стига до център в Украйна и минава специална програма за рехабилитация.

Когато бях свободен, реших да помагам и на други , разказва младия мъж. В центъра среща и своята съпруга Катя и до днес са двамата и помагат на зависими. Основната работа в програмата е работа с роднините и близките на зависимите, защото промяната в обкръжението е основата, която помага на зависимите да изберат пътя на свободата, обяснява Димитрий.

Едно от намеренията на семейството е да разкрият защитено жилище за зависими, за да могат да им помаг по-добре.

Интервю с Димитрий Карпов може да чуете в прикачения звуков файл.

.


Галерия

Още от категорията

Ако "Родопи" и "Марица" са част от Пловдив, винетки няма да има

Община Пловдив не е страна в спора за винетките, защото градът е от табела до табела, коментира пред Радио Пловдив кметът Здравко Димитров .  Общините до Пловдив, за да дойдат в града, преминават републикански пътища. Адресатът на тяхното искане е Областното пътно управление, освен това стана ясно, че винетките за Ягодово и Катуница няма да..

обновено на 22.02.20 в 06:53

12 милиона младежи в Европа ще трупат знания и опит по "Еразъм+"

Българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, цифровизация и образоване Мария Габриел посети Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. С учениците тя дискутира  възможностите, които дава програмата "Еразъм +" и начините за включване в нея. По време на срещата възпитаниците на училището представиха свои..

обновено на 22.02.20 в 06:53
Отличничката на випуск 2019 Анастасия Стефанова, отдясно с бакалавърска шапка

86 сестри и акушерки се дипломираха в МУ - Пловдив

Тържествената промоция на завършилите студентите от три специалности - медицински сестри, акушерки и здравни грижи на Медицинския университет - Пловдив се проведе днес. На церемонията присъства ректорът проф.д-р Мариана Мурджева. Деканът на факултета по обществено здраве проф. д-р Мария Семерджиева каза, че това са специалности, които са..

обновено на 22.02.20 в 06:52

Скандалът, свързващ Борисов с пране на пари, е европейски

Днес в Народното събрание квестори се намесиха, за да предотвратят напрежение между депутати. БСП поиска оставката на премиера и правителството, заради манипулация на данни за икономическия ръст на икономиката. От Испания научихме, че премиерът Борисов пере пари.  Скандалите следват един след  друг, а политологът проф. Евгений Дайнов коментира:..

публикувано на 21.02.20 в 17:14

Президентът мобилизира ГЕРБ и не налива вода на БСП

Ясна политическа битка “на кръв“, която подготвя битката на предстоящите догодина избори – такава е характеристиката на сблъсъка президент- премиер според социолога Мира Радева. Прекият избор на Румен Радев му дава невероятна сила и авторитет и посланието, което излъчва от изявлението за свалянето на доверието към кабинета показва..

публикувано на 21.02.20 в 10:48