Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първата група 12 български пилоти и 65 души технически състав ще се обучават в САЩ за работа с новите изтребители Ф-16, блок 70

Днес е един хубав ден за българските ВВС!

Получаваме толкова, колкото си плащаме, обясни бившият началник на отбраната на България

Това е един дългоочакван процес. От 15 години чакаме във ВВС появата на нов самолет и най-сетне е на път този модернизационен проект да се реализира.

Това е един хубав ден за българските ВВС и за българската армия и като цяло един ден, в който правим решителна крачка по подобряване сигурността, отбраната и суверенитета на нашата страна.

Това заяви пред Радио Пловдив ген. Симеон Симеонов, депутат от ДПС, бивш началник на отбраната и бивш командващ ВВС на България.

Той аргументира подкрепата, дадена от ДПС в парламента за сделката за новите изтребители, с ориентацията на Движението към НАТО и Европейския съюз. Генералът подчерта, че още от зараждането си ДПС е приело като кауза евроатлантическата ориентация и на практика тази сделка е приближаване към стандартите на страните-членки на НАТО. 

За да бъдем напълно съвместими с нашите колеги от НАТО, трябва да има техника с необходимите качества и свойства. Най - вече апаратурата за опознаване да може да се работи без никакви проблеми, коментира Симеонов.

Що се отнася до цената на сделката за България, депутатът от ДПС посочи, че като завърши процесът ще излезе наяве. 

Всичко е калкулирано на базата на това, което е заявено до този момент.

Бившият командващ ВВС на България смята за хубаво това, че новият самолет F 16 е с най - модерна авионика и апаратура и за момента може да използва всички модерни оръжейни системи, в бъдеще също може да избира подобни оръжейни системи, които се появят като техническо развитие.

Получаваме толкова, колкото си плащаме, категоричен е о.р. генералът.

По думите му, в процеса на експлоатация ще има допълнителни покупки като резервни части. Впоследствие ще бъдат купувани и нови ракети.

Консумативите са част от поддържането на тази авиационна техника, подчерта Симеонов.

Той обясни, че определени дейности по поддръжката на новите самолети ще се извършват в България, но това зависи от договорите и най - вече от възможностите на нашата индустрия. Всичко опира до подготовка на хората, до наличната апаратура, необходима за работата, инспекциите и проверките по техниката, смята Симеонов. 

Първата група български пилоти за новите изтребители Ф-16, блок 70 ще се обучават в САЩ. Това са 12 пилоти и 65 души технически съставТе ще предадат своя опит на останалите колеги у нас, заяви генералът от резерва. 

Според него до получаването на осемте нови изтребителя през 2023 година има достатъчно време страната ни да се подготви както с кадри, така и с инфраструктура. 

В общи линии инфраструктурата е готова, тъй като от 2005-та до сега у нас се провеждаха изключително много учения - международни и най - вече двустранни с пилоти на САЩ, които са експлоатирали както Ф-15, така и Ф-16, заяви ген. Симеонов. 

Нещата от живота не са толкова сложни, важното е да се намери правилният път и подход, за да бъдат решени проблемните въпроси, които възникват в процеса на подготовката за приемането на тази техника и при нейното усвояване, каза още депутатът. 

Цялото интервю на Иванка Петкова с ген. Симеон Симеонов е в звуковия файл.

Фактите:

Парламентът окончателно ратифицира сделката за закупуването на 8 изтребителя Ф-16, блок 70 за бойната ни авиация. В подкрепа на четирите договора гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. БСП, НФСБ, Атака и Воля гласуваха против. 

По време на разискванията през деня, БСП и "Воля" на няколко пъти поискаха отлагане на дебатите  по проектите, първо със 6 месеца, а след това с три. 
Това обаче бе отхвърлено. Не бе подкрепена и идеята на "Атака" депутатите да гласуват явно и поименно. 

По - рано правителството одобри парите за новите самолети. Дължимата сума възлиза на 1 милиард и 256 милиона долара. Очаква се България да придобие 6 едноместни и 2 двуместни изтребителя до 2023 година.


Още от категорията

Мерките срещу коронавируса са като мерките срещу грипа

Тримата пациенти хоспитализирани в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св.Георги“ са с отрицателни резултати за коронавирус и ще бъдат  изписани. Това заяви  Утре в Областна администрация ще бъдат обсъдени мерките за предотвратяване на заразяването с коронавирус и учреден регионален оперативен щаб за координирането действията на институциите  на местно..

публикувано на 26.02.20 в 17:20

Управляващите са стабилни, но не излъчват стабилност

Очаквани са тези искри или конфликтни ситуации между партньорите в управляващата коалиция , най-вече между ГЕРБ и основният им партньор ВМРО , заяви политологът Анастас Стефанов от Изследователски център "Тренд" в коментар за напрежението след показния арест на директорката на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Цветелина Кънева,..

обновено на 26.02.20 в 17:03
Румен Драганов

Дори след коронавируса през 2020-та ще има ръст на туризма

Коронавирусът по света и у нас - заразата, която в мащабите си има сериозни последици за Китай и Италия.  В Италия официално има 320 заразени с коронавирус, което е със 100 повече от вчера, а има и още един смъртен случай, с който общо стават 10, казаха от Кризисния щаб тази сутрин.  В Хърватска също има човек с признаци на коронавирус...

обновено на 26.02.20 в 16:58

Поставят 1200 дефибрилатори на обществени места в Пловдив

В Пловдив започва поставянето на външни обществени дефибрилатори. Това стана ясно по време на кръгла маса, която се организира от Община Пловдив. Първият етап предвижда те да се внедрят в общински лечебни заведения и предприятия, а също и в сградата на администрацията, съобщи доктор Калин Калинов, директор на Дирекция „Здравеопазване“ към Община..

публикувано на 26.02.20 в 16:41

Българските производители на водоплаващи губят пазари

Днес собственици на птицеферми се събраха на среща в Раковски, на която обсъдиха мерки за справяне с инфлуенцата по птиците. Темата коментира   Иван Йовчев , съпредседател на Сдружението на производителите на водоплаващи в България. Птичият грип е установен в 3 обекта в Пловдивска област - в 2 стопанства за патици и 1 за кокошки и пилета...

публикувано на 26.02.20 в 16:22