Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първата група 12 български пилоти и 65 души технически състав ще се обучават в САЩ за работа с новите изтребители Ф-16, блок 70

Днес е един хубав ден за българските ВВС!

Получаваме толкова, колкото си плащаме, обясни бившият началник на отбраната на България

Това е един дългоочакван процес. От 15 години чакаме във ВВС появата на нов самолет и най-сетне е на път този модернизационен проект да се реализира.

Това е един хубав ден за българските ВВС и за българската армия и като цяло един ден, в който правим решителна крачка по подобряване сигурността, отбраната и суверенитета на нашата страна.

Това заяви пред Радио Пловдив ген. Симеон Симеонов, депутат от ДПС, бивш началник на отбраната и бивш командващ ВВС на България.

Той аргументира подкрепата, дадена от ДПС в парламента за сделката за новите изтребители, с ориентацията на Движението към НАТО и Европейския съюз. Генералът подчерта, че още от зараждането си ДПС е приело като кауза евроатлантическата ориентация и на практика тази сделка е приближаване към стандартите на страните-членки на НАТО. 

За да бъдем напълно съвместими с нашите колеги от НАТО, трябва да има техника с необходимите качества и свойства. Най - вече апаратурата за опознаване да може да се работи без никакви проблеми, коментира Симеонов.

Що се отнася до цената на сделката за България, депутатът от ДПС посочи, че като завърши процесът ще излезе наяве. 

Всичко е калкулирано на базата на това, което е заявено до този момент.

Бившият командващ ВВС на България смята за хубаво това, че новият самолет F 16 е с най - модерна авионика и апаратура и за момента може да използва всички модерни оръжейни системи, в бъдеще също може да избира подобни оръжейни системи, които се появят като техническо развитие.

Получаваме толкова, колкото си плащаме, категоричен е о.р. генералът.

По думите му, в процеса на експлоатация ще има допълнителни покупки като резервни части. Впоследствие ще бъдат купувани и нови ракети.

Консумативите са част от поддържането на тази авиационна техника, подчерта Симеонов.

Той обясни, че определени дейности по поддръжката на новите самолети ще се извършват в България, но това зависи от договорите и най - вече от възможностите на нашата индустрия. Всичко опира до подготовка на хората, до наличната апаратура, необходима за работата, инспекциите и проверките по техниката, смята Симеонов. 

Първата група български пилоти за новите изтребители Ф-16, блок 70 ще се обучават в САЩ. Това са 12 пилоти и 65 души технически съставТе ще предадат своя опит на останалите колеги у нас, заяви генералът от резерва. 

Според него до получаването на осемте нови изтребителя през 2023 година има достатъчно време страната ни да се подготви както с кадри, така и с инфраструктура. 

В общи линии инфраструктурата е готова, тъй като от 2005-та до сега у нас се провеждаха изключително много учения - международни и най - вече двустранни с пилоти на САЩ, които са експлоатирали както Ф-15, така и Ф-16, заяви ген. Симеонов. 

Нещата от живота не са толкова сложни, важното е да се намери правилният път и подход, за да бъдат решени проблемните въпроси, които възникват в процеса на подготовката за приемането на тази техника и при нейното усвояване, каза още депутатът. 

Цялото интервю на Иванка Петкова с ген. Симеон Симеонов е в звуковия файл.

Фактите:

Парламентът окончателно ратифицира сделката за закупуването на 8 изтребителя Ф-16, блок 70 за бойната ни авиация. В подкрепа на четирите договора гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. БСП, НФСБ, Атака и Воля гласуваха против. 

По време на разискванията през деня, БСП и "Воля" на няколко пъти поискаха отлагане на дебатите  по проектите, първо със 6 месеца, а след това с три. 
Това обаче бе отхвърлено. Не бе подкрепена и идеята на "Атака" депутатите да гласуват явно и поименно. 

По - рано правителството одобри парите за новите самолети. Дължимата сума възлиза на 1 милиард и 256 милиона долара. Очаква се България да придобие 6 едноместни и 2 двуместни изтребителя до 2023 година.


Още от категорията

Полицаи ще се тестват за COVID-19 с 1 000 бързи теста

Страната ни започва ударно тестване на 1 000 души „на първа линия“ за борба с коронавируса с бързи тестове. Как ще се провежда масовото тестване и какви резултати се очакват – разговор с пулмолога  д-р Александър Симидчиев , който е част от екипа на Медицинския експертен съвет към правителството. Д-р Симидчиев каза, че целта е да търсят хора, които..

обновено на 31.03.20 в 16:46

Актуализацията на бюджета беше неизбежна и навременна

Много е трудно да се оценят мерките на правителството, свързани с икономиката заради кризата с коронавируса, защото ситуацията е крайно необичайна и няма просто с какво да я сравняваме, коментира за Радио Пловдив икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Що се отнася за ревизията на бюджета, то тя звучи напълно обосновано и е..

публикувано на 31.03.20 в 15:05
Веселина Ботева (в средата) с хора, които получават патронажна грижа

Пловдив получава още 1,6 млн. лв. за патронажна грижа

Пловдив ще получи 1 610 670 лв. по проект „Патронажна грижа“ заради извънредното положение в страната. Средствата са част от допълнителните 45 млн. лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания, които вчера утвърди Министерството на труда и социалната политика.   Част от..

обновено на 31.03.20 в 12:50

До вчера лекарите бяха лоши, а сега им ръкопляскаме

Според последните данни от Националния оперативен щаб в Пловдив има още 3 случая с коронавирус. Така общият брой на заразените в града и региона е 24. Статистиката показва, че общо заразените са 379, 113 са настанени болница, 13 са интубираните, от общия брой на болните 57% са мъже, а 43%  са жени. Проф. Венцислав Мутафчийски информира, че 18 от..

публикувано на 31.03.20 в 11:58

Схемата 60/40 е неработеща и няма да се използва от фирмите

Заложената от правителството схема 60/40 е неработеща и няма да бъде използвана от българския бизнес. Това заяви в интервю за Радио Пловдив изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов. Той коментира решението всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса да..

публикувано на 31.03.20 в 10:43