Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пари за изтребителите ще бъдат взети от бюджетния излишък

Светозар Гледачев
Снимка: https://arhiv.marica.bg


2 милиарда лева допълнителни разходи за плащането на изтребителите Ф-16 не са кой знае какво на фона на държавния бюджет на България и на брутния вътрешен продукт,  каза финансовият анализатор Светозар Гледачев за решението на парламента да одобри сделката.

Средства ще бъдат взети от бюджетния излишък, който се формира вече почти всяка година. Това пък става, защото се пести от капиталови разходи, добави Гледачев.

Хората изобщо не трябва да се притесняват за нищо относно паричната политика по простата причина, че за АЕЦ "Белене" дотук са дадени 3 милиарда лева. Нито има АЕЦ "Белене", нито има изгледи да има АЕЦ "Белене", нито пък ще има. Така че 2 милиарда не са голяма сума за българската икономика, отбеляза иронично Гледачев.

Парите, по думите му, могат да бъдат платени еднократно, без това да предизвика сътресения за бюджета, тъй като нивото на държавния дълг е ниско. 

Вероятно целта на правителството е да не се стига до прегласуване на държавния бюджет в пленарна зала и затова средствата ще бъдат взети от преизпълнението в приходната част, коментира финансистът. По думите му има и резерви за увеличение на приходите, ако се увеличи събираемостта на акцизите. 

Неслучайно вторият по големина алкохолен бос е в затвора. За него неофициално се знаеше, че от 20 години продава продукция без или пък с фалшиви бандероли и просто сега му дойде времето, каза още Светозар Гледачев

Още от категорията

Мерките срещу коронавируса са като мерките срещу грипа

Тримата пациенти хоспитализирани в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св.Георги“ са с отрицателни резултати за коронавирус и ще бъдат  изписани. Това заяви  Утре в Областна администрация ще бъдат обсъдени мерките за предотвратяване на заразяването с коронавирус и учреден регионален оперативен щаб за координирането действията на институциите  на местно..

публикувано на 26.02.20 в 17:20

Управляващите са стабилни, но не излъчват стабилност

Очаквани са тези искри или конфликтни ситуации между партньорите в управляващата коалиция , най-вече между ГЕРБ и основният им партньор ВМРО , заяви политологът Анастас Стефанов от Изследователски център "Тренд" в коментар за напрежението след показния арест на директорката на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Цветелина Кънева,..

обновено на 26.02.20 в 17:03
Румен Драганов

Дори след коронавируса през 2020-та ще има ръст на туризма

Коронавирусът по света и у нас - заразата, която в мащабите си има сериозни последици за Китай и Италия.  В Италия официално има 320 заразени с коронавирус, което е със 100 повече от вчера, а има и още един смъртен случай, с който общо стават 10, казаха от Кризисния щаб тази сутрин.  В Хърватска също има човек с признаци на коронавирус...

обновено на 26.02.20 в 16:58

Поставят 1200 дефибрилатори на обществени места в Пловдив

В Пловдив започва поставянето на външни обществени дефибрилатори. Това стана ясно по време на кръгла маса, която се организира от Община Пловдив. Първият етап предвижда те да се внедрят в общински лечебни заведения и предприятия, а също и в сградата на администрацията, съобщи доктор Калин Калинов, директор на Дирекция „Здравеопазване“ към Община..

публикувано на 26.02.20 в 16:41

Българските производители на водоплаващи губят пазари

Днес собственици на птицеферми се събраха на среща в Раковски, на която обсъдиха мерки за справяне с инфлуенцата по птиците. Темата коментира   Иван Йовчев , съпредседател на Сдружението на производителите на водоплаващи в България. Птичият грип е установен в 3 обекта в Пловдивска област - в 2 стопанства за патици и 1 за кокошки и пилета...

публикувано на 26.02.20 в 16:22