Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пари за изтребителите ще бъдат взети от бюджетния излишък

Светозар Гледачев
Снимка: https://arhiv.marica.bg


2 милиарда лева допълнителни разходи за плащането на изтребителите Ф-16 не са кой знае какво на фона на държавния бюджет на България и на брутния вътрешен продукт,  каза финансовият анализатор Светозар Гледачев за решението на парламента да одобри сделката.

Средства ще бъдат взети от бюджетния излишък, който се формира вече почти всяка година. Това пък става, защото се пести от капиталови разходи, добави Гледачев.

Хората изобщо не трябва да се притесняват за нищо относно паричната политика по простата причина, че за АЕЦ "Белене" дотук са дадени 3 милиарда лева. Нито има АЕЦ "Белене", нито има изгледи да има АЕЦ "Белене", нито пък ще има. Така че 2 милиарда не са голяма сума за българската икономика, отбеляза иронично Гледачев.

Парите, по думите му, могат да бъдат платени еднократно, без това да предизвика сътресения за бюджета, тъй като нивото на държавния дълг е ниско. 

Вероятно целта на правителството е да не се стига до прегласуване на държавния бюджет в пленарна зала и затова средствата ще бъдат взети от преизпълнението в приходната част, коментира финансистът. По думите му има и резерви за увеличение на приходите, ако се увеличи събираемостта на акцизите. 

Неслучайно вторият по големина алкохолен бос е в затвора. За него неофициално се знаеше, че от 20 години продава продукция без или пък с фалшиви бандероли и просто сега му дойде времето, каза още Светозар Гледачев

Още от категорията

Кризата с COVID 19 не е здравна, а политическа и икономическа

Здравите, а не болните да бъдат карантирани - няма такъв пример в света през всички тези 2 хиляди години на епидемии!  Така бившият евродепутат д-р Антония Първанова, работила в един от най-големите вирусологични институти във Великобритания, коментира мерките не само в България, а и на много места в ЕС и света, хората да бъдат..

публикувано на 08.04.20 в 17:08

Най-важният въпрос е за какво са взети 75 млн. лв. от ББР

Премиерът не можеше да да замълчи и да прости такава грешка, това е сериозна грешка , така  финансистът Кольо Парамов коментира решението  от тази сутрин на  премиера Борисов да се уволни целия борд на Българската банка за развитие. Причината – отпуснатия от банката заем от 75 милиона лева на фирма с приходи от 2 хиляди лева...

публикувано на 08.04.20 в 16:03

Ангел Кунчев: Не отменяйте почивките си през юли и август

Главният държавен санитарен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев призова хората да не бързат да отменят резервациите си за летни почивки през юли и август заради коронавируса. Голямото предизвикателство пред страната са предстоящите празници - Цветница и Великден. "Един страх имам, ако се успокоят малко хората и дойдат двата празника, можем да..

обновено на 08.04.20 в 14:43

Политиците у нас имат леки наченки на самоосъзнаване

Наблюдаваме словесна престрелка между „Дондуков“1 и „Дондуков“ 2. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политологът Любомир Стефанов, който коментира последните изяви на Румен Радев, който вчера посети болница „Пирогов“. Президентът призова депутатите да дарят заплатите си и за март. „Уважаеми народни представители, дарението за мен е личен..

публикувано на 08.04.20 в 10:45

Лекарите в "Столипиново" най- добре познават пациентите си

Доброволци в условия на Covid-19.  Истински пример в това отношение дава доктор Жанет Демирева, общопрактикуващ лекар и човек, който се зае с осигуряването на медицински персонал за кабинета за пациенти със съмнения за коронавирус в квартал „Столипиново“. Той беше разкрит вчера. Дежурства в него дават медиците от практиката на доктор Демирева, а..

публикувано на 08.04.20 в 10:13