Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Избаротването на изделия от непредена вълна е и занаят, и изкуство

Фестивал на плъстите в село Труд

Пано "Кръгът на цветовете" вплита орнаменти на професионалисти и любители на плъстенето

| обновено на 22.07.19 в 10:27

Пловдивското село Труд е домакин на Фестивал на плъстите. Проявата се провежда за втора поредна година и има за цел да популяризира плъстенето като изкуство и занаят. 

Плъсти се наричат изделията, които се правят от непредена вълна. 

Тази година във фестивала участват майстори плъстари от София, Пловдив, Димитровград и Хисаря, а специален гост е майстор Мариета Нейкова. 
През целия ден ще има демонстрации на предене, дарачене, приготвяне на домашен сапун. Организирани са работилнички за децата, изложби и фолклорни изпълнения. 

Ще бъде изработено голямо пано - "Кръгът на цветовете", в което всеки желаещ ще може да изработи свой орнамент или детайл. 

Ще бъдат наградени и победителите в националния конкурс за детско творчество по плъсти: "Приказки за доброто". 

Посетителите на фестивала могат да вкусят изделията на кулинарната изложба "Трудчанските биди /палачинки/"; предвидена е и богата фолклорна програма. 

Фестивалът на плъстите се организира от фондация "Евроразвитие 2007", Народно читалище "Светлина" в Труд и кметството в селото. 

Проектът е част от програмата "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".


Още от категорията

Месни Заговезни е, започва Великденският цикъл празници

Осем седмици преди Великден православната църква чества Месни заговезни. На този ден вярващите ядат за последно месо преди Възкресение Христово, който тази година се пада на 19 април. Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия пост.  Думата "заговезни" идва от..

публикувано на 23.02.20 в 09:03

Обичаят "Рогач" представят в село Оборище

На Месни Заговезни в панагюрското село Оборище се представя традиционният обичай „Рогач”. Той се нарича и „Мечански”, по старото име на селото - Мечка. Празникът започва в 11:00 часа с дефиле на участниците, а малко по-късно е официалното откриване. Сред задължителните маскарадни образи, освен Рогача, са поп, булка и младоженец, орачи, сеячи, мечка с..

публикувано на 23.02.20 в 08:59

Intelligent Music Project в Драматичен театър Пловдив

Пловдив е вторият град от европейското турне на Intelligent Music Project. Барабанист номер 1 в света Саймън Филипс, Рони Ромеро от “Rainbow” и Ричард Грисман от „River Hounds“ ще разтърсят тази вечер Драматичния театър с изпълнения от третия албумите на доктор Милен Врабевски „TOUCHING THE DIVINE“ и “Sorcery Inside”. Ще бъде представена и..

обновено на 22.02.20 в 13:48

В "Срещите" разговор за религиите, познанието и морала

Тази събота в „Срещите”: разговор с професорите Милена Кирова, Лидия Денкова, Цветан Теофанов и московския митрополит Сергий. С тях ще говорим  за потребността от познание на религиите;  за нужните или ненужни ритуали, догми, за институциите, които ги обвиват.. И още за религиите като познание  и морал.

обновено на 22.02.20 в 08:13

Сцена в Jazz-a с поредна премиера

Пловдивска премиера за пиесата „Същият ден“ от Стефан Иванов. След Ню Йорк, София, Рим  черната гротеска за абсурда и повтарящите се исторически грешки, в които са замесени клоуни, едновременно невинни и виновни, ще бъде представена на вече традиционната "Сцена в Jazz-a". Пиесата е страшна и смешна приказка без край за всекидневното усилие да..

обновено на 21.02.20 в 15:05